اسفناج طبیع سرد و تر دارد . از مهم ترین خاصیت آن میتوان به خونساز بودن و ضد کم خونی بودن آن اشاره کرد. اسفناج تقویت کننده ی قلب است مخصوصا اگر همراه با غذا خورده شود. اسفناجی که به صورت بورانی خورده شود برای تمیز کردن دستگاه گوارش بسار خوب میباشد. یکی از مهم ترین مواد معدنی اسفناج گوگرد است که باعث قلیایی شدن خون می شود.
آهكي كه در اسفناج وجود دارد باعث استحكام استخوانها ميگردد، تازه خورده شود.
اسفناج كمبود املاح معدني بدن را جبران ميكند.
كساني كه اسفناج را ميجوشانند سپس آب اضافي آن را ميگيرند آنها فقط تفاله اسفناج را ميخورند. بهترين روش خوردن اسفناج تازه آن است سعي كنيد به طعم تازه و خام آن عادت كنيد.
اگر مبتلا به ضعف بدن يا اعصاب هستيد چند روز صبحها نصف استكان آب اسفناج با نصف استكان آب شاهي همراه كمي آب بنوشيد.
براي يبوست از دمكرده تخم اسفناج استفاده كنيد، 5 گرم در يك ليوان آب به مدت 20 دقيقه دمكرده سپس ميل كنيد.
براي درمان سوختگي، جرب و زخمهاي جلدي اسفناج را در روغن زيتون بپزيد و روي زخم بگذاريد.
كساني كه بيماري كبدي دارند اسفناج بخورند.
كساني كه درد مفاصل دارند كمتر اسفناج بخورند.
كساني كه سنگ يا شن كليه دارند اسفناج به مقدار كمي بخورند البته درمانگر ناراحتيهاي كليه هم ميباشد.
كساني كه ورم معده دارند از خوردن اسفناج خودداري كنند.
اسفناج براي اطفال كماشتها و كودكاني كه از رشد عقب ماندهاند بسيار مفيد ميباشد.
هضم اسفناج آسان است.
كساني كه نقرس دارند از خوردن اسفناج خودداري كنند.
اسفناج پخته شده را زياد نگه نداريد زيرا در آن تغييرات شيميايي ايجاد ميشود و توليد سم ميكند.
اسفناج براي كساني كه افسرده هستند يا احساس خستگي و گرفتگي ميكنند مفيد است.
اسفناج براي خانمهايي كه دردهاي قاعدگي دارند مفيد ميباشد.
خانمهايي كه يائسه شدهاند خوردن اسفناج را فراموش نكنند.
جويدن اسفناج دندانها و لثه را محكم ميكند.
يك غذاي خوشمزه با اسفناج: بعد از اينكه برنج را صاف كرديد ابتدا يك مقداري برنج سپس يك لايه اسفناج خام بعلاوه گوشت چرخ كرده گوسفند كه كمي سرخ كرده باشيد مجدداً لايه برنج سپس باز يك لايه اسفناج خام و ادويهجات ريخته بگذاريد برنج دم بكشد.
اسفناج را خام ميان خمير بگذاريد و در فر يا روغن كنجد بپزيد.
براي از بين بردن كرمها ابتدا به مدت 20 ساعت چيزي نخوريد سپس اسفناج را با مقدار بسيار كمي آب، آب پز كنيد كمي نمك هم به آن بزنيد ميل كنيد.
كساني كه سرطان معده دارند ميتوانند قبل از هر غذا يك چهارم استكان آب اسفناج بخورند.
براي تسكين درد نيش زنبور و خوابيدن ورم آن ضماد پخته اسفناج را بگذاريد.
اسفناج پخته براي سرفههاي خشك، آسم و گرفتگي صدا مفيد است.
همانطور كه گفته شد خوردن اسفناج خطر ابتلا به سرطان را بسيار تخفيف ميدهد به علت داشتن منيزيم از پيشرفت سرطان جلوگيري ميكند.
كساني كه بيماري قند دارند اسفناج خام را در برنامه غذايي خود بگذارند.
كساني كه كارهاي فكري دارند قبل از غذا سالاد اسفناج بخورند.
طرز تهيه سالاد اسفناج: اسفناج + تره + كمي ليموترش + كمي ذرت آب پز + كمي نمك + كمي فلفل قرمز.
يك غذاي خوشمزه ديگر: اسفناج + جوانه گندم آب پز و كمي جعفري و آبليمو.
يك صبحانه مقوي و خوشمزه: اسفناج 200 گرم + تخممرغ يك عدد + پياز يك عدد + روغن كنجد يا زيتون. ابتدا پيازداغ سپس اسفناج را داخل پياز داغ تفت داده آنگاه تخممرغ را روي آنها بشكنيد و ادويه فراموش نشود.
براي درمان يرقان عصاره اسفناج را با شكر مخلوط كرده ميل نماييد.
براي سنگ مثانه، آب اسفناج همراه آب ميل شود.
براي سر باز كردن دمل از ضماد پخته اسفناج استفاده كنيد.
سردردهايي كه در اثر اختلال گوارشي و سوء مزاج هست بايد آش اسفناج كه كمي در آن گشنيز ريخته شده خورده شود.
براي سردردهايي كه در اثر اختلالات صفراوي است ميتوانند اسفناج را با آبليمو يا آب غوره ميل كنند.
بيماراني كه مبتلا به سرسام صفراوي هستند اسفناج را در كره گاو و يا روغن بادام پخته نموده با كمي تمبرهندي يا آلوترش ميل نمايند.
براي سرسامهاي سوداوي از اسفناج با ماش پوست گرفته و جو و روغن بادام شيرين و كمي تخم خشخاش آش درست نموده ميل كنند.
كساني كه دچار بيماريهاي پروستات شدهاند اسفناج را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
كساني كه حبسالبول شدهاند روزانه سه بار هر بار سه قاشق غذاخوري آب اسفناج ميل كنند.
خوردن اسفناج همراه غذا بوي بد دهان را از بين ميبرد.
كساني كه داراي مزاج سرد هستند اسفناج را با دارچين بخورند.
براي درمان كك مك آب اسفناج را با روغن زيتون مخلوط نموده بهصورت بماليد. همچنين اسفناج را با زيتون بهصورت سالاد ميل كنيد.
خوردن اسفناج به راحت بودن زايمان كمك ميكند.
كساني كه تصلب شرائين دارند اسفناج را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
براي پاك كردن برق لباسهاي سياه يا خوشرنگ نمودن آن لباس آن را با آب اسفناج پخته و آب بشوييد.
اسفناج براي كساني كه چشمهايشان در مقابل نور ضعيف است مفيد ميباشد.
جوشانده اسفناج همراه آب دفع كننده سنگ كليه است.
براي كساني كه دچار بيماري سينه پهلو شدهاند (ورم ششها و چركي شدن ريه را سينه پهلو گويند) از آش اسفناج استفاده كنند.
خوردن اسفناج پخته كمر درد را تسكين ميدهد.
جهت گلودرد آب اسفناج چه پخته شده چه خام با كمي نمك مخلوط و غرغره كنيد.
يك محلول براي جلوگيري از ريزش مو: برگ اسفناج 35 گرم + برگ شاهي 15 گرم + 5 گرم روغن زيتون مانده در 700 ميليليتر الكل طبي 25 درجه بگذاريد 15 روز بماند، سپس محلول را صاف كرده و موهاي سر را قبل از رفتن به حمام با آن ماساژ دهيد.
براي رشد مو اسفناج را در مخلوطي از روغن كنجد و زيتون مانده جوشانده سپس روغن را به سر بمالند.
مادران شيرده براي افزايش شير ميتوانند از اسفناج استفاده كنند.
سكرتين موجود در اسفناج باعث هضم آسان غذا ميگردد.
براي جوش خوردن سريع شكستگيهاي استخواني از اسفناج استفاده كنيد.
بهخاطر وجود يد در اسفناج براي بيماران به گواتر بسيار مفيد است.
براي رفع خارش بدن آب اسفناج تازه را به بدن بماليد.
كساني كه سوزش ادرار دارند يا قطرهقطره ادرار ميكنند، 5/6 گرم تخم اسفناج را در 500 سيسي آب جوشانده در سه نوبت ميل كنيد.
كساني كه وسواس دارند اسفناج را به غذاي روزانه خود اضافه كنند.
تخم اسفناج براي طحال ضرر دارد.
اسفناج رنگ چهره را باز ميكند.
اسفناج تقويت كننده اعصاب است.
كساني كه بواسير دارند سعي كنند از اسفناج زياد استفاده كنند چون اسفناج باعث تخليه سريع روده ميگردد.
كساني كه انسداد مجاري ادرار دارند اسفناج را با روغن بادام مخلوط نموده ميل كنند.
كساني كه فشارخون دارند و سردردهاي ناشي از آن اسفناج و كدو را بهعنوان غذا انتخاب كنند.
كساني كه بيماري سل دارند از جوشاندهي آب اسفناج استفاده كنند.
كساني كه تصلب شرائين دارند از اسفناج استفاده كنند.
براي آنژين قلبي از دمكردهي تخم اسفناج شود. (در روز از 5 گرم و به مدت 7 روز بيشتر استفاده نشود).