انواع مکمل ها چه ضرر و زیان هایی به بدن می رسانند می خواهیم در مورد مکمل کلسیم بیشتر بدانیم و تاثیرات مفید و مضر آن بر بدن چگونه اند با چه روش هایی می توانیم از آسیب های ناشی از آن پیشگیری کنیم.
این روزها بسیاری از خانوادهها به دلایل مختلف از تغذیه سالمی ندارند و چون فکر میکنند مواد مورد نیاز بدن شان از طریق خوراکیها تامین نمیشود سراغ مکملها میروند تا به اصطلاح با مشکل کمبود ویتامین و ریزمغذیها روبهرو نشوند.
در حالی که به گفته متخصصان، مصرف خودسرانه هر نوع مکملی فرد را در معرض عوارض خطرناکی قرار میدهد.
به عنوان مثال، برخی افراد برای جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی روزانه اقدام به مصرف قرص ویتامینC میکنند. اگرچه مصرف بیش از حد این ویتامین خطری را متوجه فرد نمیکند، اما ممکن است باعث اسهال، استفراغ، سردرد، بیخوابی و ترش کردن و مشکلات گوارشی شود.
یکی از مهمترین مکملهایی که در داروخانهها فروش بالایی دارد، مکمل کلسیم است. چون خیلیها تصور میکنند اگر هر روز قرص کلسیم بخورند، هیچ وقت دچار پوکی استخوان نخواهند شد.
دکتر علی اکبر رمضانی، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی میگوید: درست است شیر منبع خوبی برای تامین کلسیم به حساب میآید، اما نباید این نکته را نادیده گرفت که همراه مصرف یک لیوان شیر، علاوه بر دریافت کلسیم مواد مغذی دیگری مثل فسفر، ویتامین B2 و پروتئین هم به بدن میرسد.
به عبارتی هرگز با مصرف یک قرص کلسیم نمیتوانیم تمام خواص موجود در شیر را دریافت کنیم و برعکس مصرف خودسرانه آن میتواند سلامت افراد را تهدید کند.
عوارض مصرف بیش از حد کلسیم
کلسیم به عنوان یک ماده معدنی نقش کلیدی در سلامت استخوان ها ایفا می کند، همچنین کلسیم به حفظ ریتم قلب، عملکرد ماهیچه ها و موارد دیگر کمک می کند.
به دلیل مزایای کلسیم برای سلامتی به یکی از پرفروش ترین مکمل ها در ایالات متحده تبدیل شده است، اما باید درباره میزان مورد نیاز خود و چگونگی دریافت آن با پزشک مشورت کنید.
اگرچه رژیم غذایی بهترین راه برای دریافت کلسیم است، اما مصرف مکمل های کلسیم در صورت کمبود رژیم غذایی به عنوان گزینه مورد نیاز مطرح می شوند.
به گزارش مایوکلینیک، قبل از مصرف مکمل های کلسیم درباره میزان مورد نیاز، مزایا و معایب مکمل های کلسیم و نوع مکمل با پزشک خود مشورت کنید.
فواید کلسیم برای سلامتی
بدن برای ساخت و حفظ استخوان های قوی به کلسیم نیاز دارد. کلسیم برای عملکرد صحیح قلب، ماهیچه ها و اعصاب نیز مورد نیاز است.
برخی از مطالعات نشان می دهد کلسیم به همراه ویتامین D فوایدی فراتر از سلامت استخوان برای بدن از جمله محافظت در مقابل سرطان، دیابت و فشار خون بالا دارد، اما شواهد در مورد چنین مزایایی برای سلامتی قطعی نیست.
خطرات ناشی از کمبود کلسیم
در صورت عدم دریافت کلسیم کافی با مشکلاتی پیرامون سلامتی مربوط به ضعف استخوان ها روبرومی شوید:
کودکان به رشد کامل خود نمی رسند.
بزرگسالان توده استخوانی پایین، عاملی خطرناک برای پوکی استخوان دارند.
بسیاری از آمریکایی ها کلسیم کافی از رژیم غذایی خود دریافت نمی کنند، بنابراین کودکان، نوجوانان و بزرگسالان 50 سال به بالا در معرض خطر هستند.
نیازهای کلسیم
میزان نیاز فرد به کلسیم بر اساس سن و جنسیت تعیین می شود.
کلسیم: مقدار توصیه شده روزانه
مردان
19 تا 50 سال: 1000 میلی گرم
51 تا70 سال: 1000 میلی گرم
71 سال به بالا: 1200 میلی گرم
زنان
19 تا50 سال: 1000 میلی گرم
51 سال به بالا: 1200 میلی گرم
حد بالای توصیه شده برای مصرف کلسیم 2500 میلی گرم در روز برای بزرگسالان 19 تا 50 سال است. برای افراد 51 سال به بالا نیز این مقدار 2000 میلی گرم در روز است.
بیشتر بخوانید:رسیدگی به دندان ها در دوران بارداری
کلسیم و رژیم غذایی
بدن کلسیم تولید نمی کند، بنابراین باید آن را از طریق منابع دیگر دریافت کنید. کلسیم را می توان در انواع مواد غذایی یافت، از جمله:
محصولات لبنی مانند پنیر، شیر و ماست
سبزیجات برگ سبز تیره مانند کلم بروکلی و کلم پیچ
ماهی هایی با استخوان های نرم خوراکی مانند ساردین و کنسرو ماهی قزل آلا
مواد غذایی و نوشیدنی های غنی شده با کلسیم مانند محصولات سویا، آب میوه های غلات، میوه ها و جایگزین های شیر
بدن برای جذب کلسیم به ویتامین D نیاز دارد که می توانید آن را از مواد غذایی غنی شده و قرار گرفتن در معرض آفتاب دریافت کنید. مصرف روزانه توصیه شده برای دریافت ویتامین D برای اکثر بزرگسالان 600 واحد بین المللی معادل 15 میکروگرم در روز است.
شما نباید سراغ مکمل کلسیم بروید
به گفته دکتر رمضانی، کمبود کلسیم یا نقص کلسیم در بدن به کمک یک آزمایش معمولی خون قابل تشخیص است و اگر در چکاپهای دورهای مقدار کلسیم خونتان کم باشد، پزشکتان مکمل کلسیم تجویز خواهد کرد.
فراموش نکنید مصرف این مکملها برای افرادی که کلسیم مورد نیاز روزانه خود را با توجه به سن بالا و تغذیه نامناسب تامین نمیکنند، توصیه میشود.
همچنین خانمهای باردار، بیمارانی که داروهای کورتونی با دوزهای بالا استفاده میکنند یا افراد مبتلا به پوکی استخوان به دلیل کمبود ویتامین D حتما باید بنا به تشخیص پزشک معالج مکمل کلسیم مصرف کنند.
با این حال، مصرف بیش از حد کلسیم یعنی بیش از 2500 میلی گرم در روز برای بزرگسالان تا 50 سال و بیش از 2000میلی گرم در روز برای افراد بالای 50 سال میتواند به مشکلاتی منجر شود.
مثلا در افرادی که سنگ کلیه دارند یا در معرض خطر هستند مصرف بیش از حد کلسیم میتواند به مسمومیت منجر شود و عوارضی مانند رسوب کلسیم در بافتهای نرم بدن مانند کلیهها، ریهها، قلب و گوش را به همراه داشته باشد که در کلیهها موجب بروز سنگ کلیه، در ریهها و قلب موجب عوارض قلبی و ریوی و در گوش موجب اختلالات شنوایی میشود.
از طرفی مصرف خودسرانه آن عوارض دیگری مثل سردرد، تهوع، استفراغ، ضعف، تشنگی زیاد، افزایش حجم ادرار، یبوست، تاخیر در رشد شیرخواران و اختلالات گوارشی را میتواند ایجاد کند.
از درمان ریزش مو تا بلند قدی با روی
یکی از مهمترین توصیههای شایع این روزها برای درمان ریزش مو، مصرف مکمل زینک (روی) است. والدینی هم هستند که میخواهند فرزندشان قد بلندی داشته باشد و فکر میکنند دادن مکمل روی به کودک یا نوجوانشان رشد قدی او را افزایش میدهد غافل از این که به گفته دکتر رمضانی، مصرف خودسرانه و بیرویه مکمل روی میتواند با ایجاد اختلال در جذب آهن، باعث بروز کمخونی و فقر آهن شود.
بنابراین کودکانی که بدون تجویز پزشک از این مکملها استفاده میکنند بهویژه زمانی که خودشان هم زمینه کمخونی و فقر آهن داشته باشند، مشکلشان تشدید خواهد شد. مصرف مکمل کلسیم نیز در صورتی که فرد دچار کمبود کلسیم نباشد، همین وضع را ایجاد خواهد کرد و میتواند موجب بروز اختلال در جذب آهن و در نتیجه کمخونی و فقر آهن شود.
چه کسی باید مکمل کلسیم مصرف کند؟
حتی در صورت استفاده از رژیم غذایی سالم و متعادل ممکن است دریافت کلسیم کافی برای شما مشکل باشد اگر:
از رژیم گیاهی پیروی کنید
عدم تحمل لاکتوز داشته باشید و مصرف محصولات لبنی را محدود کنید
مقدار زیادی پروتئین یا سدیم مصرف کنید که باعث دفع کلسیم بیشتر از بدن می شود
تحت درمان طولانی مدت با کورتیکواستروئیدها قرار دارید
بیماری های خاص مربوط به روده یا گوارشی مانند بیماری التهابی روده یا سلیاک که توانایی جذب کلسیم را کاهش می دهد
در این شرایط مکمل کلسیم در تامین کمبود کلسیک کمک می کند، اما بهتر است با پزشک خود درباره مصرف مکمل های کلسیم مشورت کنید.
آیا مصرف مکمل های کلسیم خطر دارند؟
مصرف مکمل های کلسیم برای همه افراد مناسب نیستند. به عنوان مثال، در صورت ابتلا به بیماری که باعث افزایش کلسیم در جریان خون می شود (هایپرکلسمی) باید از مصرف مکمل های کلسیم اجتناب کنید.
این مورد قطعی نیست، اما احتمال می رود بین مصرف مکمل های کلسیم با دوز بالا و بیماری های قلبی ارتباطی وجود داشته باشد. شواهد مختلف است و قبل از اینکه پزشکان از تاثیر مکمل های کلسیم بر خطر حمله قلبی مطلع شوند تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.
بحث مشابهی در مورد کلسیم و سرطان پروستات وجود دارد. برخی مطالعات نشان می دهند مصرف زیاد کلسیم از محصولات لبنی و مکمل ها خطر را افزایش می دهد.
در حالی که یک مطالعه جدید دیگر هیچ گونه خطر ابتلا به سرطان پروستات را در ارتباط با کلسیم دریافتی از رژیم غذایی یا مکمل های اضافی کلسیم نشان نمی دهد.
تا اطلاعات بیشتری در مورد این خطرات احتمالی منتشر نشده بهتر است از مصرف بیش از حد کلسیم خودداری کنید و درباره دوز مناسب خود با پزشک مشورت کنید.
در دوزهای معمولی مصرف مکمل های کلسیم ممکن است باعث نفخ، گاز و یبوست شوند. دوزهای بسیار زیاد کلسیم نیز باعث تولید سنگ کلیه می شود.
برخی مطالعات نشان می دهند مصرف مکمل های کلسیم علاوه بر رژیم غذایی سرشار از کلسیم می تواند خطر حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد، اما برخی متخصصان یا این نظریه موافق نیستند.
فعل و انفعالات کلسیم
در صورت استفاده از داروهای تجویزی و بدون نسخه از پزشک خود برای مصرف مکمل کلسیم برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی سوال بپرسید.
کلسیم با داروهای بیماری های قلبی، دیابت، صرع و سایر بیماری ها تداخل ایجاد می کند. دوزهای بالای ویتامین D منجر به سطوح خطرناک بالای کلسیم می شود، همچنین دوزهای بالای کلسیم از جذب مواد معدنی مانند آهن و زینک جلوگیری می کند.
به طور کلی کلسیم را با فاصله یک تا 2 ساعت از سایر مکمل ها یا داروها مصرف کنید. در صورت مصرف آنها به طور همزمان کلسیم می تواند به آن محصولات متصل شده و بدون جذب بدن دفع شود.
در صورت ابتلا به بیماری کلیوی، مشکلات قلبی، سارکوئیدوز یا تومورهای استخوانی از مصرف مکمل کلسیم خودداری کنید مگر اینکه پزشک آن را برای شما تجویز کرده باشد.
مصرف بیش از حد کلسیم و میزان بالای آن در خون باعث حالت تهوع، خشکی دهان، درد شکم، ضربان نامنظم قلب، گیجی و حتی مرگ می شود.
نیازی به استفاده از محصولاتی با عنوان “کلسیم مرجانی” نیست. ادعاهایی مبنی بر بهتر بودن کلسیم مرجانی از کلسیم معمولی اثبات نشده است، همچنین محصولات کلسیم مرجانی ممکن است حاوی مقادیر خطرناک سرب باشند.
انواع مکمل های کلسیم
انواع مختلفی از ترکیبات کلسیم در مکمل های آن استفاده می شود. هر ترکیب حاوی مقادیر متفاوتی از کلسیم معدنی است که کلسیم عنصری نامیده می شود.
مکمل های کلسیم معمولی به صورت زیر برچسب گذاری می شوند:
کلسیم کربنات (40 درصد کلسیم عنصری)
کلسیم سیترات (21 درصد کلسیم عنصری)
کلسیم گلوکونات (9 درصد کلسیم عنصری)
کلسیم لاکتات (13 درصد کلسیم عنصری)
دو شکل اصلی مکمل های کلسیم کربنات و سیترات هستند. کلسیم کربنات ارزان ترین است، بنابراین اغلب به عنوان نخستین انتخاب خوب است. اشکال دیگر کلسیم موجود در مکمل ها شامل گلوکونات و لاکتات است.
علاوه بر این، برخی از مکمل های کلسیم با ویتامین ها و سایر مواد معدنی ترکیب می شوند. به عنوان مثال، برخی از مکمل های کلسیم حاوی ویتامین D یا منیزیم هستند.
فهرست مواد تشکیل دهنده آن را برای تعیین شکل کلسیم مورد استفاده و سایر مواد مغذی موجود در آن بررسی کنید.
بیشتر بخوانید:امبدینگ چیست؟ / از شیوه های درمانی آن چه می دانید؟
انتخاب مکمل های کلسیم
هنگام مشاهده مکمل های کلسیم این عوامل را در نظر بگیرید:
مقدار کلسیم
کلسیم عنصری مهم است زیرا مقدار واقعی کلسیم موجود در مکمل است که بدن برای رشد استخوان و سایر مزایای سلامتی جذب می کند. برچسب برای مشخص شدن حقایق درباره مکمل های کلسیم در تعیین میزان کلسیم در یک وعده مفید است.
به عنوان مثال، کلسیم کربنات 40 درصد کلسیم عنصری است، بنابراین 1250 میلی گرم کلسیم کربنات حاوی 500 میلی گرم کلسیم عنصری است. هنگام تعیین مقدار کلسیم در یک وعده حتما به اندازه وعده (تعداد قرص) توجه کنید.
تحمل پذیری
مصرف مکمل های کلسیم عوارض جانبی کمی ایجاد می کنند، اما برخی اوقات عوارض جانبی از جمله گاز، یبوست و نفخ نیز می تواند رخ دهد.
به طور کلی کلسیم کربنات بیشتر باعث بروز یبوست می شود. شاید لازم باشد چند مارک مختلف یا انواع مکمل های کلسیم را برای انتخاب بهترین و سازگارترین با شرایط خود امتحان کنید.
مصرف خودسرانه مکمل آهن خطرناک است
خیلیها مکملهای حاوی آهن را خطرناک نمیدانند، در حالی که مصرف خودسرانه مکمل آهن نهتنها مفید نیست، بلکه میتواند بسیار خطرناک باشد.
دکتر رمضانی با بیان این که آهن زیادی در بدن باعث ایجاد نقص سیستم ایمنی میشود و احتمال عفونت را افزایش میدهد، میافزاید: در کودکانی که بدون تجویز پزشک قرص و شربت آهن میخورند احتمال سرماخوردگی، عفونتهای دستگاه تنفسی، اسهال و عفونتهای گوارشی بیشتر خواهد شد. همچنین مصرف زیاد آهن میتواند رادیکالهای آزاد را در بدن افزایش دهد و زمینه بروز انواع سرطان را فراهم کند.
اصلاح باورهای نادرست
برخلاف باور عموم، همه افراد به مکملهای مولتی ویتامینی که در بازار وجود دارد، نیازی ندارند. در عین حال، این مکملها برای سنین و شرایط خاصی (مثل بارداری یا شیردهی) تعریف شدهاند و باید براساس توصیه پزشک و با دوز مشخص مصرف شوند. به عنوان مثال بسیاری از مکملهای ویتامینی در جذب و عملکرد داروها اختلال ایجاد میکند و این موضوع بهویژه برای سالمندانی که از داروهای متفاوتی استفاده میکنند، حائزاهمیت است.
در عین حال، به گفته دکتر رمضانی برخی افراد لاغر بر این باورند مصرف انواع مکملها باعث افزایش وزنشان میشود و خطرناک هم نیست، در صورتی که هیچ مکمل ویتامین یا املاحی نداریم که حاوی کالری باشد.
بنابراین مکملهای غذایی نمیتوانند موجب افزایش وزن قابل توجهی شوند و برخی از آنها مثل مکمل روی یا مکملهایی که حاوی ویتامینهای گروه B هستند، نقش کمکی دارند و کمی اشتها را بیشتر میکنند.
یک آزمایش ساده
هر چند کمبود هر ویتامین و ریزمغذی با علائم بالینی مختلفی بروز میکند، اما گاهی اوقات هم نشانههای بارزی وجود ندارد. به همین دلیل اگر قصد بارداری دارید یا از آخرین چکاپ پزشکیتان زمان زیادی میگذرد بد نیست به پزشک مراجعه کنید تا برایتان یک چکاپ کامل بنویسد و وضعیت ویتامینها و املاح بدنتان مورد ارزیابی قرار بگیرد.
تداخل دارویی کلسیم با سایر داروها
مکمل های کلسیم با بسیاری از داروهای تجویزی مختلف از جمله داروهای فشار خون، هورمون های تیروئید، بیس فسفونات ها، آنتی بیوتیک ها و مسدود کننده های کانال کلسیم تداخل ایجاد کند.
بسته به داروهای مصرفی ممکن است لازم باشد مکمل را با وعده های غذایی خود یا بین وعده های غذایی مصرف کنید. از پزشک یا داروساز خود در مورد تداخلات احتمالی و اینکه کدام نوع مکمل کلسیم برای شما مفید است بپرسید.
کیفیت و هزینه
تولید کنندگان مسئول اطمینان از بی خطر بودن مکمل ها و صحت ادعاها هستند. برخی از شرکت ها محصولات خود را به طور مستقل توسط کنوانسیون داروسازی ایالات متحده آزمایش کرده اند.
مکمل های دارای علامت اختصاریUSP ، CL یا NSF استانداردهای داوطلبانه صنعت برای کیفیت، خلوص، قدرت و تجزیه یا انحلال قرص دارند. قیمت انواع مختلف مکمل های کلسیم متفاوت است.
فرم های مختلف مکمل کلسیم
مکمل های کلسیم به اشکال مختلف از جمله قرص، کپسول، جویدنی، مایعات و پودرها به فروش می رسند. در صورت وجود مشکل بلع بهتر است از نوع جویدنی یا مایع آن استفاده کنید.
قابلیت جذب
بدن برای دریافت اثربخشی لازم باید بتواند کلسیم را جذب کند. همه انواع مکمل های کلسیم در صورت مصرف در دوزهای کوچک (500 میلی گرم یا کمتر) در زمان غذا خوردن بهتر جذب می شوند.
کلسیم سیترات با خوردن یا بدون غذا به همان اندازه جذب می شود و برای افرادی که اسید معده کم دارند (بیشتر در افراد بالای 50 سال یا مصرف کننده مسدود کننده های اسید)، بیماری های التهابی روده یا اختلالات جذب توصیه می شود.
میزان زیاد مصرف کلسیم همیشه هم خوب نیست: کلسیم زیاد خطرات دارد
کلسیم دریافتی از رژیم غذایی به طور کلی بی خطر است، اما میزان زیاد آن لزوما همیشه هم خوب نیست و کلسیم بیش از حد محافظت اضافی از استخوان را ایجاد نمی کند.
در صورت مصرف مکمل های کلسیم و مواد غذایی سرشار از کلسیم ممکن است بیش از حد تصور خود کلسیم دریافت کنید. برچسب های روی مواد غذایی و مکمل ها را بررسی کنید تا میزان کل دریافتی در روز و اینکه آیا به مصرف روزانه توصیه شده ماده در رژیم غذایی دست یافته اید یا خیر، اما از حد فوقانی توصیه شده فراتر نروید. در صورت مصرف مکمل کلسیم حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
تالیکویید پلاس چیست؟
کپسول تالیکویید پلاس به عنوان مکمل برای جلوگیری از پوکی استخوان و ترمیم مفاصل برای زنان و مردان استفاده می شود. از ترکیبات تشکیل دهنده این مکمل می توان به کلسیم کربنات و ویتامین D3 اشاره کرد، همچنین حاوی روغن سویا، ژلاتین، گلیسرین، لستین سویا، سوربیتول نیز است.
داشتن رژیم گیاهی، عدم مصرف محصولات لبنی، پوکی استخوان، استفاده مقادیر زیاد پروتئین یا سدیم باعث دفع بیشتر کلسیم در بدن می شود. درمان طولانی مدت با کورتیکواستروئیدها، مصرف داروهای مربوط به روده یا بیماری های گوارشی مانند بیماری التهابی روده یا سلیاک که جذب کلسیم را کاهش می دهند.
در این شرایط مصرف مکمل های کلسیم زیر نظر پزشک به پیشگیری از بیماری های ناشی از کمبود کلسیم کمک می کنند.
ویتامین D
ویتامین D از گروه ویتامین های محلول در چربی از طریق نور خورشید در پوست تولید می شود. این ویتامین جذب کلسیم از روده را افزایش داده و در جذب کلسیم در استخوان ها و حفظ غلظت طبیعی کلسیم در خون نقش بسزایی ایفا می کند.
منابع غذایی تامین کننده ویتامین D محدود است و میزان ناچیزی از آن در برخی مواد غذایی مانند تخم مرغ، ماهی و لبنیات یافت می شود، بنابراین برای تامین ویتامین D مورد نیاز بدن باید از مکملهای غذایی مانند تالیکویید پلاس استفاده کرد.
کپسول های تالیکویید پلاس به طور معمول حاوی هزار میلی گرم کلسیم کربنات همراه با 600 واحد ویتامین D3 است. این کپسول به عنوان یک مکمل غذایی برای افرادی که از طریق رژیم غذایی مقادیر مورد نیاز کلسیم را دریافت نمی کنند یا افرادی که به دلیل نوع فعالیت یا پوشش خود به میزان کافی در معرض نور خورشید قرار نمیگیرند توصیه می شود.
ویتامین D3 موجود در این مکمل باعث افزایش جذب کلسیم شده و بروز عوارض گوارشی مانند یبوست و نفخ را کاهش می دهد. این کپسول برای ساخت استخوان های بدن و حفظ سلامتی شان گزینه ضروری محسوب می شود. باعث رشد و استحکام استخوان ها شده و با افزایش جذب فسفر و کلسیم از طریق روده ها و کاهش دفع آنها از کلیه به متابولیسم استخوان ها کمک می کند.
الیکویید پلاس با تنظیم دوره های قاعدگی باعث کاهش عوارض سندروم پیش از قاعدگی می شود، همچنین در درمان سندروم تخمدان پلیکیستیک نیز موثر واقع می شود. میزان مورد نیاز بدن به کلسیم روزانه بین 800 تا هزار و 200 میلی گرم است. کپسول تالیکویید پلاس با تامین کلسیم مورد نیاز بدن در دوران میانسالی باعث کاهش دردهای استخوانی می شود.
نقش کلسیم در بدن
کلسیم به عنوان بیشترین ماده معدنی موجود در بدن بیشتر در استخوان ها و دندان ها یافت می شود. تنها یک درصد آن در نقاط دیگر بدن موجود است که همین میزان وظایفی زیادی از جمله انقباض ماهیچه ها، تنظیم ضربان قلب، انتقال پیام های عصبی، تحریک ترشح هورمون ها، انعقاد خون و ساخت استخوان های بدن و حفظ سلامتی آنها را برعهده دارد.
جذب کلسیم از طریق دیواره روده انجام می شود. همانطور که در بالا گفته شد ویتامین D باعث افزایش جذب کلسیم می شود به همین دلیل اکثر تولیدکنندگان مکمل های غذایی قرص های مکمل کلسیم را با ویتامینD فرموله می کنند.
کلسیم عامل استحکام استخوان ها محسوب می شود یعنی کلسیم کافی باید در غذای نوجوانان قبل از دوران بلوغ برای ایجاد تراکم مناسب استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان در سالمندی وجود اشته باشد.
عوارض کمبود کلسیم در بدن
از عوارض کمبود کلسیم در بدن کودکان می توان به راشیتیسم، در میانسالان استئومالاسی و در بزرگسالان استئوپروز اشاره کرد که ناشی از کمبود ویتامین D هستند. کمبود شدید کلسیم، انقباض شدید عضلات که حالت کزاز را به دنبال دارد نخست به صورت گرفتگی عضلات ظهور پیدا می کند.
بیشترین تاثیر کمبود کلسیم در استخوان نمایان می شود که به عنوان پوکی استخوان شناخته می شود. تاثیر پوکی استخوان با افزایش سن بیشتر عیان می شود، بنابراین از دوران نوجوانی باید کلسیم مورد نیاز بدن تامین شود.
نکاتی درباره تالیکویید پلاس
تالیکویید پلاس به عنوان مکمل غذایی برای تشخیص، پیشگیری یا درمان نیست.
در صورت مصرف هرگونه دارو قبل از مصرف تالیکویید پلاس با پزشک مشورت کنید.
در صورت مصرف داروهایی از جمله دیگوکسین، مدرهای تیازیدی مانند هیدروکلروتیازید، آنتی اسیدهای حاوی منیزیم و آلومینیوم، سایر مکملهای کلسیم، کلسی تریول و سایر مکملهای ویتامین D قبل از مصرف تالیکویدد پلاس با پزشک خود صحبت کنید.
کلسیم جذب برخی از داروها مانند تتراسایکلین و آلندرونیت را کاهش می دهد.
برای جلوگیری از تداخلات احتمالی با سایر داروها توصیه می شود این مکمل را با فاصله 2 تا 3 ساعت از سایر داروها مصرف شود.
زنان باردار و شیرده قبل از مصرف تالیکویید پلاس با پزشک خود مشورت کنند.
مقدار توصیه شده را بدون مشورت با پزشک تغییر ندهید.
تالیکویید پلاس دور از دسترس اطفال و در دمای اتاق کمتر از 30 درجه سانتیگراد نگهداری شود.
گزارش: الهه زارعی
سلام من دختری ۳۶ساله ام که بیماری ام اس دارم ازاونجا که خیلی کم غذاولاغرهستم دکترم بهم کلسیم کربنات ۵۰۰دادن وقتی این قرص رومیخورم دچاردلدردمیشم آیاعوارض این داروهس بایدبخورم یانه
من هر وقت این قرص و میخورم صورتم جوش میزنه چرا جنمی دونم؟