OLYMPUS DIGITAL CAMERA

انگور میوه ای بهشتی است با رنگ های گوناگون که هر رنگ خواص مفیدی برای بدن دارد. دانه‌های سبز یا قرمز انگور خاصیت‌های جادویی دارند و در درمان بسیاری از بیماری‌ها تاثیرگذارند. ساقه آن گره دار و دارای برگهای متناوب است. برگهای انگور دارای پنج لوب دندانه دار و به رنگ سبز تیره می باشد.

مقدمه:

انگور یکی از لذیذترین میوه هایی است که خداوند به بشر هدیه کرده است.11 مرتبه بصورت مفرد و جمع، در قرآن کریم از آن نام برده شده است.

نام علمی آن،Vitis vinifera  می باشد و در بین میوه ها، قدمتی بیش از نخل دارد.جالب است بدانید که تا کنون حدود 8 هزار نوع انگور پرورشی در سرتاسر جهان دیده شده است.

تمامی قسمت های درخت این میوه باارزش و در تمامی مراحل رشد، دارای خاصیّت قابل توجّه است.از پوست درخت و برگ آن گرفته تا غوره و آبغوره، انگور، کشمش، شیره و سرکه آن! (که برای هرکدام از این قسمت ها باید جداگانه صحبت شود.)

بهترین نوع آن:انگوری است که رسیده، سفید، شیرین، بزرگ دانه، دارای پوست نازک و تخم کوچک باشد.

در طبّ سنّتی ایران، برای تعیین طبع هر دارو، برداری رسم می کنند که دو محور دارد:یکی مربوط به گرمی و سردی و دیگری مربوط به تری و خشکی است.هرکدام از این کیفیات چهارگانه دارای چهار درجه و هر درجه دارای 3 قسمت (اوّل، وسط و آخر) می باشد.

انگور میوه ای است که طبیعت رسیده آن، در آخر درجه اوّل، گرم و تر است و گفته اند بسیار شیرین آن تا درجه دوم، گرم و تر است.بنابراین جزء بهترین مواد غذایی برای تغذیه انسان است.(چون موافق طبع و مزاج و ارواح و قوای آدمی است.) هر غذایی که این ویژگی را داشته باشد؛ یعنی در محدوده گرمی و تری معتدل باشد، می تواند در درازمدّت و بدون ایجاد عارضه مصرف شود.همین ویژگی است که انگور را تبدیل به غذایی خون ساز می کند.(مزاج خون هم گرم و تر است.)

علاوه بر طبیعت گرم و تر آن، انگور خون صالحی نیز تولید می کند و اصطلاحاً غذایی صالح الکیموس است.همچنین تصفیه کننده خون نیز هست و بنابر نظر زکریّای رازی، خون تولیدی از آن، از خون تولیدشده توسّط خرما بهتر است.

خواصّ انگور:

اوّل و مهم تر از همه، همان تولید کردن خون صاف و صالح است که درواقع برای حفظ سلامتی به آن نیاز داریم.انگور ملیّن و جالی طبع است؛ یعنی باعث کارکردن صحیح روده ها شده و از یبوست پیشگیری می کند.برای دفع مواد سوداوی و اخلاط محترقه (سوخته) مناسب است.باعث چاق شدن بدن و تناسب اندام می شود و چربی محافظ کلیه (پیه گُرده) را می افزاید.

انگور مدر و خردکننده سنگ های کلیوی، کاهنده چربی خون، برطرف کننده غم و اندوه و آرام بخش (بخاطر وجود پتاسیم و فسفات و به زبان طبّ سنّتی دفع مواد سوداوی)، رفع کننده کم خونی (به علّت وجود فراوان املاحی چون آهن، منگنز و منیزیم)، مؤثّر در درمان پرفشاری خون(بخاطر داشتن مقدار زیادی پتاسیم و منیزیم و نیز مدر بودن)، نرم کننده سینه، جلواندازنده بلوغ دختران و بازکننده قاعدگی است.

همچنین به شکل کشمش، تقویت کننده کبد، مقوّی اعصاب، محرّک نیروی جنسی در افراد سردمزاج(مبرودین)، دورکننده سستی از بدن، کاهنده خشم و هیجان زیاد، خوشبوکننده نَفَس و شاداب کننده پوست می باشد.

نکاتی راجع به مصرف انگور:

– معمولاً اگر در مقادیر کم و با فاصله از غذا خورده شود، کسی از آن متضرّر نمی شود. ولی با این حال، انگور می تواند در معده های سرد و ریحی( باددار)، ایجاد نفخ و احساس کشیدگی و درد کند که این افراد باید اوّلاً انگور را با نان و هندوانه و آب یخ نخورند. (آب یخ باعث فساد انگور و موجب بروز بیماریهایی مثل استسقا می گردد.) به عنوان مُصلح می توان از زیره یا رازیانه (پودرشده) استفاده کرد.

– افراط در خوردن انگور برای زنان باردار خوب نیست.

– گاهی افراد گرم با خوردن انگور، احساس داغی و تب در بدن خود می کنند که برای رفع این حالت باید مقدار کمی سکنجبین بنوشند یا اندکی ترشی بمکند.

– ترکیبات آب انگور در بعضی از موارد، بسیار شبیه مواد مغذّی موجود در شیر مادر است؛ بنابراین در تغذیه کودکان می توان از آن بهره برد. همچنین آب آن باعث افزایش شیر مادران شده و رافع خستگی و فشارهای عصبی است.دیگر خواص آن:افزاینده ادرار، درمان کننده کم خونی، درمان کننده نقرس، پاک کننده خون و نرم کننده سینه.

– گفته شده است که انگور تازه چیده شده را نباید مصرف کرد و بهتر است 2-1 روز بعد از چیده شدن، تناول شود.

رژیم انگور:

اجرای 2 هفته ای این رژیم در طول یک سال، بدن را از سموم پاکسازی کرده، از انواع سرطان ها پیشگیری کرده و منجر به شادابی پوست و حفظ تناسب اندام و رفع چاقی بویژه چربی های زائد شکم می شود. همچنین برای کهنسالان، دانشمندان، اهل تفکّر و اهل هنر، دارای فواید متعدّدی است.

اگر هم قادر به اجرای آن نیستید، در فصلی که انگور در بازار هست، روزی 1 خوشه انگور (در حدود 250-200 گرم) با فاصله 3 ساعته از غذای اصلی میل کنید تا خواص بی شمار آن عائد شما شود.

شرح رژیم انگور:

1. حذف کامل غذا در شبانه روز: در طی 15-3 روز بسته به توان فرد قابل اجرا می باشد. در طول این مدّت، نباید هیچ غذای دیگری میل شود؛ بویژه گوشت که ناسازگاری شدیدی با این رژیم دارد. باید تا حدّی انگور خورده شود که گرسنه نمانید. اعتقاد بر این است که این رژیم سرطان های نهفته در بدن را از بین می برد.

2. حذف دو وعده غذایی: می توان یک وعده غذای ساده و عاری از گوشت و چربی میل کرد و در دو وعده دیگر، مقدار زیادی انگور به عنوان غذا خورد. در این جا نیز توجّه به ناسازگاری های غذایی ضروری است.

3. حذف یک وعده غذایی: در این شکل رژیم، فقط صبحانه حذف شده و به جای آن، از صبح تا ظهر در تناوب، مقدار زیادی (در حد 3-1 کیلوگرم بسته به افراد متفاوت) انگور میل می شود. این حجم انگور باعث لینت مزاج شده و برطرف کننده چربی های زائد شکم بوده، لاغرکننده و موجب تناسب اندام است. در وعده ظهر و شب نیز غذای سبک و لطیف میل شود.

منابع:

1. محمّد مؤمن حسینی، تحفه حکیم مؤمن، انتشارات سنایی، 1387.

2. ناصری، محسن، رضایی زاده، حسین، چوپانی، رسول، انوشیروانی، مجید، مروری بر کلیات طب سنتی ایران، مؤسسه نشر شهر، ویرایش دوم، چاپ سوم، 1390.

3. محمّدبن زکریّای رازی، بهداشت غذایی(منافع الأغذیه و دفع مضارّها)، تصحیح و تحقیق دکتر فرزانه غفّاری، انتشارات المعی، چاپ اوّل، 1391.

4. دکترسیّد علی اکبر هاشمی، سبک جدیدی از زندگی، انتشارات تک برگ، چاپ اوّل، بهار 1384.

5. حفظ الصحه ناصری، ملک الأطبا میرزا محمدکاظم گیلانی، تصحیح دکتر رسول چوپانی، طرح احیای میراث مکتوب طب سنتی ایران(4)، انتشارات طب سنتی ایران، چاپ دوم، زمستان 1390.

6. سیّد محمّد موسوی، فن پیشگیری و راز طول عمر، انتشارات زعیم، چاپ اوّل، 1390.

7. دکتر محمّد اقتدار حسین فاروقی، گیاهان در قرآن، ترجمه احمد نمائی، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ پنجم، 1387.