اولین ویتامین شناخته شده در گروه ویتامینهای محلول در چربی می باشد. این ویتامین ها نقشهای مهمی در بدن از جمله نقش در بینایی، رشد و تکامل، نگهداری بافت های سطحی و غیره ایفا می کند.
این ویتامین فقط در غذاهای حیوانی مانند جگر، تخم مرغ، کره، شیر و روغن کبد ماهی یافت می شود. البته پیش ساز آن در رنگدانه های گیاهی به صورت کاروتنوئیدها در گیاهان موجود می باشد که پس از مصرف در بدن تبدیل به ویتامین A می شوند. از مهمترین کارتنوئیدها بتاکاروتن می باشد که در غذاهای گیاهی مانند هویج موجود می باشد.
ویتامین A بعنوان جزئی از رنگدانه های بینایی سلولهای استوانه ای و مخروطی شبکیه چشم، برای پذیرش نور ضروری است. و کمبود آن می تواند سبب ایجاد شبکوری شود. نقش ویتامین A در رشد و تکامل و نگهداری سلولهای سطحی و تولید مثل و عملکرد سیستم ایمنی مشخص شده است.
کمبود ویتامین A مهمترین علت شبکوری در بسیاری از کشورهاست.
کمبود این ویتامین می تواند منجر به اختلال در تولید اسپرم یا سقط خودبخودی جنین، کم خونی و اختلال در سیستم ایمنی بدن گردد. همچنین خشک شدن پوست، مجاری تنفسی و ادراری، کانال گوارشی و اپیتلیوم چشم از دیگر عوارض کمبود این ویتامین می باشد. این ویتامین در مقابل حرارت و نور پایدار است ولی در اثر اکسیداسیون از بین می رود. نیاز به این ویتامین در دوران شیردهی افزایش می یابد.
این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد