هپاتیت از جمله بیماری های خطرناک و کشنده می باشد که اغلب از طریق عامل ویروسی انتقال می یابد. این بیماری انواع مختلفی دارد که شایع ترین آنها شامل نوع A, B, C می باشد. برای این بیماری واکسن هایی هم موجود می باشد البته باید تا جایی که ممکن است از ابتلا به آن پیشگیری کرد
هپاتیت در واقع در اثر عفونت کبد رخ می دهد. دلایل این عفونت می تواند مصرف دارو، الکل، و یا قرار گرفتن در شرایط پزشکی خاص باشد. اما در بیشتر موارد براثر وجود ویروس که رایج ترین نوع آن هپاتیت A, B, و C رخ می دهد.
علائم هپاتیت
برخی اوقات در مراحل اولیه بیماری علائمی دیده نمی شود. اما وقتی بیماری اتفاق می افتد، علائم این بیماری می تواند شامل خستگی مفرط، تهوع، کم اشتهایی، درد شکم، تب خفیف، و پوست یا چشمان زرد باشد. در صورت کهنه شدن هپاتیت B و C ممکن است برای مدتی علائم بروز پیدا نکنند اما به مرور زمان کبد آسب می بیند.
هپاتیت A
این نوع هپاتیت بسیار مسری است و از طرق مختلف قابل انتقال است. معمولا به دلیل بیماری خفیف رخ می دهد که معمولا عفونی است. ویروس این نوع هپاتیت معمولا از بین می رود و باعث آسیب های طولانی مدت کبد نمی شود. این نوع هپاتیت معمولا از طریق آب و غذا منتشرمی شود. غذا ها می توانند از طریق تماس و لمس توسط شخص مبتلا به این بیماری آلوده شوند. صدف خام، میوه ها و سبزیجات و غداهای که درست پخته نمی شوند می توانند ویروس را منتقل کنند. همچنین این ویروس در مهد کودک ها در صورت نشستن دست ها پس از عوض کردن پوشک ها نیز قابل انتقال می باشد.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به این نوع هپاتیت هستند؟
یکی از عوامل خطرابتلا به این بیماری سفر کردن و یا زندگی کردن در کشور هایی است که میزان عفونت در آنها بالا است. خوردن غداهای خام و آب تصفیه نشده این ریسک را افزایش می دهد. کودکانی که در مهد کودک هستند نیز در معرض خطر بیشتری هستند.
هپاتیت B
بسیاری از افرادی که به این نوع هپاتیت مبتلا می شوند علائم خفیفی را تجربه کرده و پس از مدت کوتاهی این علائم خود از بین می روند. اما در برخی افراد که قادر به پاک سازی این ویروس از بدن خود نیستند باعث عفونت طولانی مدت می شود. در طولانی مدت هپاتیت B می تواند به مسائل جدی تری مانند آسیب های کبد، از بین رفتن کامل کبد و سرطان کبد شود. ویروس این نوع هپاتیت از طریق خون و یا مایعات بدن فرد مبتلا قابل انتقال است. در برخی کشور ها این بیماری از طریق روابط جنسی نیز قابل انتقال است. همچنین میت وان از طریق استفاده مشترک از سوزن یا سرنگ و یا مسواک شخص بیمار نیز به این بیماری مبتلا شد. ویروس این نوع هپاتیت از طریق بغل کردن، غددای مشترک ویا سرفه منتقل نمی شود.
هر کسی میتواند مبتلا به این نوع هپاتیت شود. اما کسانی که روابط جنسی متنوع تری دارند و یا مواد مخدر تزریقی مصرف میکنند در معرض خطر بیشتری هستند. عوامل خطر دیگر شامل افرادی می شود که در مراکز درمانی با تماس مستقیم با خون های آلوده هسنند و یا کسانی که با افراد مبتلا به هپاتیت B زندگی می کنند می شود.
هپاتیت C
حدود ۲۵ درصد از افرادی که به ویروس هپاتیت C مبتلا می شوند بعد از مدت کوتاهی از عفونت ویروس را دفع می کنند. درصد باقی مانده ممکن است ویروس را در بدن خود برای طولانی مدت حمل کنند. نوع پیشرفته این نوع هپاتیت ممکن است منجر به بیماری های پیچیده تری مانند از بین رفتن کبد و یا سرطان کبد شود. این ویروس از طریق عفونت خون منتشر می شود. در آمریکا استفاده از سرنگ های مشترک برای تزریق مواد مخدر بیشترین درصد دلیل ابتلا به این بیماری است. دلیل دیگر میتواند انجام تتو و خالکوبی و یا پیرسینگ با استفاده از سوزن های آلوده باشد. مادر مبتلا به این ویروس می تواند این ویروس را به جنین منتقل کند. در موارد نادر روابط جنسی مراقبت نشده می تواند عامل دیگری برای انتقال این بیماری باشد.