کنسروهای آلوده دارای سمی هستند که منجر به بیماری به نام بوتولیسم می شوند.بیماری بوتولیسم یک بیماری کشنده است.کنسروهایی که ظرف آن ها باد کرده باشد و یا ناصاف باشند جزء غذاهای آلوده به شمار می روند.در این مطلب می خواهیم نشانه های بوتولیسم ناشی از مسمومیت با کنسرو ها را بشناسیم و از آن جلوگیری کنیم.
**راهکار پیشگیری از مسمومیت غذایی **مسمومیت با بستنی و الویه **مسمومیت ناشی از عدم پخت گوشت **علائم مسمومیت های غذایی **مسمومیت با برنج
وی، اختلال در بلع و بینایی را از دیگر علائم بوتولیسم برشمرد و این بیماری را نوعی بیماری فلج کننده کشنده ناشی از آلودگی مواد غذایی عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد: اینگونه مسمومیت ها معمولا همزمان چند فرد را مبتلا می کند که با درگیری های عصبی طولانی مدت همراه است.
رئیس مرکز تحقیقات مسمومین تاکید کرد: مسمومیت های بوتولیسم جزو موارد اورژانسی به شمار می رود و برای آنها آنتی بیوتیک، تجویز می شود.
این عضو هیات علمی بیمارستان لقمان حکیم تهران، تصریح کرد: دوره کمون (پنهان) مسمومیت بوتولیسم تا 12 ساعت است و متاسفانه هفته گذشته چند بیمار به علت این مسمومیت به این بیمارستان، مراجعه کردند که یکی از آنان جان سپرد و بقیه همچنان دچار عارضه اند.**چه افرادی مستعد ابتلا به مسمومیت غذایی هستند؟
این متخصص بیماری های عفونی اظهار کرد: مسمومیت غذایی به دلیل فاسد شدن مواد غذایی یا آلوده بودن آنها به میکروارگانیسم ها ایجاد می شود که گاهی به صورت فردی و گاهی نیز به صورت همه گیر اتفاق می افتد.
طالایی افزود: در بسیاری از موارد هنگام مسمومیت های غذایی فقط یک تن از جمعیتی که آن غذا را خورده است مبتلا می شود و این افراد شامل کودکان، سالمندان، زنان باردار یا شیرده ، مبتلایان به ضعف ایمنی ، مصرف کنندگان داروهای ضعف ایمنی، مبتلایان به اختلالات مادرزادی و مبتلایان به دیابت بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به مسمومیت های غذایی هستند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین افرادی که زیاد سفر می روند نیز مستعد ابتلا به این دسته از مسمومیت ها می شوند.
قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مهم ترین مساله در پیشگیری از مسمومیت های غذایی ، شستن دست هاست؛ به ویژه اگر دست تهیه کننده غذا، زخمی باشد حتی المقدور باید از پخت غذا اجتناب کند یا اینکه حتما دستکش بپوشد.
طالایی یادآور شد: رعایت بهداشت فردی و همچنین نگهداری غذا در یخچال و توجه به ظروف کنسرو و تهیه غذا از مراکز معتبر و خرید مواد خوراکی دارای برچسب وزارت بهداشت در پیشگیری از مسمومیت بسیار حائز اهمیت است.
قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، یکی از شایع ترین مسمومیت های غذایی را به بستنی یا سالاد الویه (به دلیل استفاده از سس مایونز در سالاد)عنوان کرد.
وی درباره سس مایونز اظهار کرد: این سس، بلافاصله بعد از استفاده باید در یخچال نگهداری شود.
طالایی افزود:فرد در صورت آلوده بودن بستنی یا سالاد الویه، بسته به شدت سم ، ظرف نیم تا یک ساعت علائم مسمومیت را از خود نشان می دهد؛ضمن اینکه حداکثر دوره کمون مسمومیت بستنی آلوده به باکتری استافیلوکوک و الویه سه تا چهار ساعت است.
قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مسمومیت غذایی می تواند ناشی از عدم پخت کامل گوشت یا مواد لبنی تاریخ گذشته هم باشد.
به گفته طالایی، دوره کمون علائم مسمومیت ناشی از گوشت آلوده 6 تا 12 ساعت است .
قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: دردهای کولیکی و شکمی و گاهی اسهال و حتی اسهال خونی و نیز سردرد، تهوع و بدن درد از علائم مسمومیت های غذایی به شمار می روند.
طالایی خاطرنشان کرد: مردم ، معمولا، مسمومیت های غذایی را خودشان با سرم درمانی، کنترل می کنند و پزشکان نیز تا حد ممکن از تجویز آنتی بیوتیک در مسمومیت های غذایی خودداری کنند؛ چرا که آنتی بیوتیک ها در مسمومیت های غذایی فقط هنگام آلودگی های غذایی با باکتری «ای کولای» و هنگام دردهای عضلانی و قلنجی ، تجویز می شود.
وی تاکید کرد: اگر علائم مسمومیت شدید بود حتما باید به پزشک مراجعه کرد. مشکلات روده ای و درگیری کلیوی ، ادرار زیاد یا اسهال شدید نیاز به مراجعه به پزشک دارد.
قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: هنگامی که غذا در حجم وسیعی بطورمثال برای مشتریان رستوران ، کارمندان یک شرکت یا دانش آموزان یک مدرسه تهیه می شود، بیشتر امکان دارد که مسمومیت غذایی ایجاد کند چون در اینگونه مواقع ، ممکن است غذا ساعت ها خارج از یخچال نگهداری شود.
طالایی افزود: همچنین آلودگی برنج با نوعی باکتری موسوم به «باسیلوس سرئوس» نیز مسمومیت شدید و همه گیری ایجاد می کند. اینگونه مسمومیت ها بطورمثال هنگام تهیه غذا برای دانش آموزان در پیک نیک های مدرسه مشاهده می شود.
وی خاطرنشان کرد: مسمومیت های غذایی بطورکلی ، «محدود شونده» اند و بسته به شدت میکروارگانیسم مصرف شده ، ایجاد می شوند.
اول تا هفتم آبان ماه هفته پیشگیری از مسمومیت ها در کشور نامگذاری شده است که پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی
نام یکی ازروزهای این هفته است.
منبع ایرنا