بکارگیری رژیم غذایی مدیترانه ای با کاهش ریسک مبتلا به دیابت ارتباط دارد. این ارتباط مخصوصا در بین انسانهایی که در معرض ریسک زیادی برای بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند دیده می شود. نتایج این تحقیق در شصت و سومین جلسه علمی سالیانه کالج آمریکایی کاردیولوژی ارائه گردید.
اطلاعات بدست آمده از اولین تجزیه وتحلیل گسترده مطالعاتی که بروی نقش احتمالی رژیم های مدیترانه ای بر ابتلا به دیابت انجام شد، نشان می دهد پایبندی به این رژیم غذایی با 21 درصد کاهش خطر ابتلا به دیابت در مقایسه با گروه کنترل همراه است. این کاهش خطر در میان افرادی که در معرض خطر بالایی برای بیماریهای قلبی عروقی هستند- کسانیکه پیشگیری از ابتلا به دیابت در آنها بسیار مهم است – واضح تر می باشد. تجزیه وتحلیل اطلاعات نشان می دهد بیماران دراین گروه در مقایسه با گروه کنترل 27 در صد احتمال بیشتری برای ابتلا به دیابت دارند.
به گفته ی پرفسور Panagiotakosاز دانشگاه آتن در یونان و سرپرست این متا آنالیز: پایبندی به رژیم مدیترانه ای ممکن است در پیشگیری از ابتلا به دیابت صرفنظر از سن، جنسیت، نژاد یا فرهنگ موثر باشد، این رژیم غذایی دارای تأثیرات مفید ی حتی در گروه های پر خطر است و این نکته را نباید فراموش کرد که هرگز برای شروع یک رژیم غذایی سالم دیر نیست.
محققین بهبررسی مجدد 19 مطالعه در این زمینه با بیش از 162 هزار نفر شرکت کننده که بطور متوسط به مدت 5.5 سال تحت پیگیری بودند، پرداختند. این مطالعات بر روی جمعیت های اروپایی و غیر اروپایی صورت گرفته بود. به گفته ی پرفسور Panagiotakosاین موضوع از آنجایی اهمیت دارد که اکثر مطالعات منتشر شده با منشاء اروپایی بوده و عوامل تأثیرگذاری در این نواحی وجود دارد که از جمله می توان به ژنتیک، محیط زیست، شیوه ی زندگی و میزان پایین استرس اشاره کرد.
اما محققین دریافتند صرفنظر از جمعیت مورد مطالعه (اروپایی یا غیر اروپایی یا در معرض خطر زیاد یا کم بیماریهای قلبی عروقی) رعایت رژیم غذایی مدیترانه ای با کاهش خطر ابتلا به دیابت همراه است درحالیکه رژیم مدیترانه ای یک فهرست غذایی مشخصی ندارد اما تاکید آن بر مصرف میوه جات و سبزیجات تازه، غلات کامل، لوبیا ها، مغزهای مغذی، ماهی، روغن زیتون و نوشیدنی استخراج شده از انگور قرمز است.
پرفسور Panagiotakosمی گوید: متا آنالیزها محدودیت مطالعات جداگانه را حذف کرده و این نوع مطالعات برای کمک به تدوین دستورالعمل ها و مراقبت مبتنی بر شواهد مفیدند. دیابت یک بیماری همه گیر در حال پیشرفت در جهان است و ارتباط آن با چاقی بخصوص در جوامع غربی به خوبی شناخته شده است. ما باید برای جلوگیری از ابتلا به دیابت و تغییر رژیم غذایی خود به عنوان یک درمان موثر کاری انجام دهیم. تعداد مبتلایان به دیابت در 30 سال گذشته دو برابر شده است و این رشد بی سابقه با رشد چاقی اپیدمیک در ارتباط است. افراد مبتلا به دیابت در کنترل قندخون دچار مشکل هستند که این یا به دلیل عدم تولید هورمون انسولین یا عدم کارکرد صحیح آن در بدن است. اگر بیماری دیابت کنترل نشود به عوارض گوناگونی شامل نابینایی، نارسایی کلیوی، بیماریهای قلبی عروقی و قطع عضو خواهد انجامید.
پرفسور Panagiotakosمعتقد است رژیم مدیترانه ای بویژه خطر ابتلا به دیابت را از طریق مقابله با چاقی، کاهش می دهد. مطالعات اولیه نشان داد که تبعیت از رژیم مدیترانه ای سنتی با کاهش وزن، کاهش خطر بیماری قلبی و مرگ های مرتبط با آن، کاهش فشار خون و کلسترول خون همراه است. محققین بیش از 400 مطالعه ی مرتبط را برای آنالیزهای خود انتخاب کردند اما اکثر آنها به دلیل ضوابطی که محققین در نظر داشتند و مربوط به طراحی مطالعات بود از متاآنالیز خارج شدند (عدم پرداختن به رژیم غذایی و دیابت، فقدان گروه کنترل، گنجاندن افراد مبتلا به دیابت یا پیش دیابت در تحقیق ، محدود کردن مطالعه به تنها بخشی از رژیم غذایی سنتی مدیترانه ای). رژیم غذایی اغلب با استفاده از پرسشنامه ی تعداد دفعات مصرف غذاها در طی 24 ساعت یا در 3 روز ارزیابی گردید. گروه کنترل تغذیه ای درنوع رژیم متفاوت بودند اما رژیم های آنها شامل رژیم غذایی معمول محل مورد مطالعه بود.
منبع-http://diabetestma.org