درمان عارضه های مغزی و تومورهای مغزی یکی از سخت ترین و خاص ترین نوع درمان هاست که بسیار حساس و پیچیده می باشد،گروهی از محققان دانشگاه دوک برای از بین بردن این تومورهای مرگبار از روش بسیار عجیب استفاده کرده اند که در نوع خود جالب و شگفت انگیز است.
محققان دانشگاه دوک برای از بین بردن یکی از مرگبارترین گونههای تومور مغزی از یک عامل عجیب کمک گرفتند.
به گزارش ایسنا به نقل از انگجت، دانشمندان در این تحقیق از گونهای باکتری مهندسی ژنتیکی شده سالمونلا استفاده کردهاند که معمولا باعث مسمومیت غذایی میشود. این باکتری سالانه بیش از یک میلیون انسان را مسموم کرده و از این میان، باعث مرگ نزدیک به 400 تن میشود.
گلیوبلاستوم نوع بسیار تهاجمی از تومور مغزی است که شاید تنها 10 درصد مبتلایان آن تا پنج سال پس از تشخیص زنده بمانند. به دلیل وجود سد خونی مغزی، این بیماری با درمانهای دارویی و مبتنی بر تابش رایج قابل درمان نیست. از سوی دیگر، جراحی نیز گزینهای ناقص است زیرا اگر حتی یکی سلول سرطانی در مغز باقی بماند میتواند به رشد تومورهای جدید منجر شود.
محققان دانشگاه دوک با انجام اصلاحات ژنتیکی در دیانای باکتری سالمونلا، آن را به یک موشک هدایت شونده علیه تومور گلیوبلاستوم تبدیل کردند که به سایر سلولهای سالم بدن بیمار آسیب نمیرساند.
تومورها غنی از اسیدآمینه پورین هستند از این رو محققان باکتری سالمونلا را به گونهای مهندسی ژنتیکی کردند که فاقد این اسید آمینه باشند تا به سمت آنها جذب شوند.
پس از تزریق این باکتری به مغز، سالمونلا در اعماق توده تومور لانه کرده و شروع به تکثیر کرد. محققان همچنین این باکتری را به گونه مهندسی کرده بودند که دو ترکیب Azurian و p53 را که منجر به خودکشی سلولها در محیطهای کم اکسیژنی همچون داخل تومورها میشوند، تولید کنند.
با این شیوه هم سلولهای سرطانی هم خود باکتری در نهایت از بین میروند.
در کارآزمایی این درمان باکتریایی بر روی موشها، 20 درصد از موشهای بیمار تا 100 روز دوام آوردند. این زمان معادل 10 سال سن انسان است. درمان مذکور باعث افزایش دو برابر نرخ بقای این جانوران و طول عمر موشهای مبتلا به گلیوبلاستوم شد.
این آزمایشات به زمان بیشتری برای اجرا بر روی انسان نیاز دارند و هنوز زمانی برای این کار تعیین نشده است.
منبع/ایسنا