طبیعت سرشار از گیاهان شگفت انگیز برای  درمان بیماری ها است که خداوند به انسان ها هدیه کرده است.در این مطلب قصد داریم به خواص یکی از همین هدیه های طبیعت بپردازیم.پونه کوهی گیاهی معطر است که از خانواده نعنا می باشد.نام های دیگر این گیاه آویشن کوهی و فودنج جبلی نیز می باشد.این گیاه از نظر شکل ظاهری بین ۳۰ تا ۹۰ سانتیمتر رشد می‌کند و برگ‌ها متقابل، از نظر اندازه متغیر و در پایین بسیار بزرگ‌تر است. اما هرچه به‌طرف رأس گیاه می‌رود کوچکتر شده و به شکل تخم مرغی یا بیضوی درمی‌آید. حاشیه برگ‌ها صاف یا کنگره‌ای است.

 گلها به ‌طول ۴ ـ ۷ میلی‌متر به‌رنگ صورتی یا سرخ به شکل‌خوشه افشان روی شاخه‌ها قرار دارد. زمان گل دادن بین تیر تا شهریور است. تمام ‌قسمت‌های گیاه بوی مطبوع معطری شبیه آویشن دارد.
 پونه کوهی از نظر طب سنتی ایران، طبیعتی گرم و خشک دارد.
خواص
– برای رفع سنگینی معده، نفخ و ناراحتی‌های کبدی توصیه می‌شود.
– آرامش بخش و مناسب برای رفع خستگی است.
– دم کرده پونه برای اسهال و ناراحتی های عصبی اختلالات گوارشی مفید و موثر است.
– برای هضم غذا و برطرف کردن سکسکه مفید است.
– ضدعفونی کننده مجاری تنفسی است و مناسب برای درمان بیماری های ریوی از جمله تنگی تنفس، آسم و سرفه است.
– مؤثر در درمان سرماخوردگی است.
 موارد منع مصرف
–مصرف پونه باعث ازدیاد تعریق در بدن می‌شود.
–استفاده از آن در بعضی افراد باعث تشدید سردرد آنها می‌شود.
طرز تهیه
یک قاشق غذاخوری پونه کوهی را در یک قوری چینی با آب ۸۰ درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ دقیقه دم کنید. در صورت تمایل به شیرین کردن آن از عسل یا نبات استفاده کنید.
منبع: میزان