تخم کتان از دیرباز انتخاب افراد چاق برای لاغری و کاهش وزن بوده است می خواهیم با خاصیت های این دانه گیاهی بیشتر آشنا شویم به تازگی محققین دریافتند این دانه گیاهی می تواند از بروز انواع سرطان های خطرناک در بدن پیشگیری کند روغن بذر کتان نیز کاربردهای درمانی مختلفی دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد.
مطالعات اخیر نشان داده اند که بذر کتان میتواند بهخوبی میزان کلسترول خون را کاهش دهد و به حفظ و ثابت نگه داشتن سطوح قند خون کمک کند.
همچنین این بذر می تواند در کاهش از دست دادن استخوان، بهبود کاهش وزن، افزایش عملکرد ایمنی و مقابله با سرطان موثر باشد.
بذر کتان غنی از ویتامین ها و مینرال ها بخصوص ویتامین های گروه B، منیزیم ومنگنز می باشد. سرشار از هر ۲ نوع فیبر محلول و نامحلول نیز می باشد. همچنین دارای فیتوکمیکال هایی از قبیل لیگنان است که خاصیت آنتی اکسیدانی قوی دارند. اسیدهای چرب امگا ۳ نیز که کلید مبارزه با التهابات هستند در این دانه به فراوانی یافت می شوند. روغن بذر کتان حدود ۵۰ درصد آلفا لینولنیک اسید (ALA) دارد که ۵ برابر بیشتر از روغن گردو یا کانولا است و این دو روغن غنی ترین منابع ALA بعد از روغن بذر کتان هستند.
فیبرهای محلول موجود در بذر کتان میتوانند کلسترول خون را کاهش دهند و مانع از رسوب چربی و تشکیل پلاک در دیوارههای عروق شوند. این رسوبات چربی میتوانند شریانهای بدن را مسدود کنند، باعث فشار خون بالا و در نهایت منجر به سکتههای مغزی و حملههای قلبی شوند. علاوه بر اینها، این فیبرهای محلول میتوانند قند خون را کاهش دهند که برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مهم است.
یکی از مطالعات اخیر بر روی موش های دیابتی نشان داد که غلظت اسیدهای چرب موجود در بذر کتان میتواند کاهش چگالی توده استخوانی را به تاخیر بیاندازد.
بذر کتان در حین فرآیند هضم، منبسط می شود و در نتیجه باعث ایجاد احساس سیری بیشتری میشود. برای همین اگر رژیم کاهش وزن دارید و میخواهید اشتهایتان را کنترل کنید، میتوانید ۳۰ دقیقه قبل از وعدههای غذایی بذر کتان بخورید تا از این طریق به کاهش وزنتان کمک کنید.
فیبرهای موجود در بذر کتان میتوانند یبوست را برطرف کنند و فعالیت روده را به حالت عادی برگردانند و از این طریق باعث بهبود سلامت گوارشی شوند.
تحقیقات جدید و اولیه نشان داده اند که بذر کتان از طریق ALA میتواند التهاب را کاهش دهد و از این طریق باعث عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن شود. بر اساس این مطالعه، بذر کتان میتواند به کاهش اختلالات خودایمنی و التهابی بدن مثل آرتریت روماتوئید، پسوریازیس و لوپوس کمک کند.
بذر کتان حتی میتواند نقش مثبتی برای مبارزه با سرطانها، بهخصوص سرطان پستان و سرطان روده، داشته باشد. این مزیت بیشتر بهخاطر غلظت بالای لیگنانها است که میتوانند رشد تومور را مهار کنند.
⊗ ممنوعیت مصرف بذر کتان در موارد زیر:
علیرغم تمام فوایدی که برای بذر کتان برشمرده شد مصرف این بذر در افرادی که دارای مشکلات التهابی روده مثل بیماری کرون هستند باید با احتیاط صورت گیرد زیرا این دانه خاصیت ملینی دارد.
زنان باردار و شیرده نیز نباید از این ماده استفاده کنند. همچنین مطالعات نشان داده اند در زنانی که دارای مشکلاتی از قبیل سندرم تخمدان پلی کیستیک، اندومتریوز و فیبروئید هستند نیز این دانه منع مصرف دارد. مردانی که در ریسک سرطان پروستات قرار دارند نیز باید از مصرف ALA خودداری کنند.
در رابطه با استفاده از این دانه توصیه می شود این بذر بصورت کامل خریداری و سپس آسیاب و پودر شود زیرا یک دانه روغنی است و میتواند در معرض اکسیداسیون قرار بگیرد. پودر بذر کتان را می توانید در ظروف محفوظ از هوا در یخچال بمدت ۹۰ روز نگهداری کنید.
برای اکثر بزرگسالان سالم بیشتر از ۱ قاشق غذاخوری در روز و برای کودکان بیشتر از ¼ قاشق چایخوری در روز توصیه نمی شود. از انجا که این ماده سرشار از فیبر است با مقادیر کم شروع کنید و بتدریج مقادیر آن را افزایش دهید. یک قاشق غذاخوری پودر کتان حدود ۳۶ کالری دارد.
منبع: دکتر سلام
من هر وقت کباب تابه ای درست می کنم یه قاشق مرباخوری از تخم کتان پودر شده رو اضافه می کنم خیلی کباب و خوشمزه می کنه