اعتیاد امروزه به یکی از بزرگ ترین بحران ها در جوامع تبدیل شده است.گسترش یافتن انواع مواد مخدر و استفاده روزافزون افراد از این مواد به یکی از نگرانی های جوامع تبدیل شده است و باعث گردیده بسیاری از افراد از ریشه کن کردن اعتیاد ناامید شوند.استفاده از مواد مخدر باعث دگرگونی و تغییر در سطح هوشیاری و عملکرد مغز می شود.در این مطلب قصد داریم شما را با معروف ترین نوع های مواد مخدر آشنا نماییم.
اما واقعیت این است که اعتیاد همچون حیوانی درنده هر روز بسیاری از همنوعان ما را به کام خود میبرد.
آمار اعتیاد و انواع مختلف مواد مخدر، به سرعت رو به گسترش است و بسیاری از این مواد جدید، آثار سوء جسمی و روانی غیر قابل بازگشتی دارند.
به طور کلی مواد مخدر را به چهار گروه اصلی تقسیم میکنند:
1) کاهش دهنده depressant
مواد مخدری که واکنشهای مغز را آهسته میکند.
اثرات: کم شدن سرعت تنفس و ضربان قلب – کم شدن فشار خون – خواب آور
(هروئین، تریاک، مورفین)
2) محرک stimulant
مواد مخدری که به سیستم عصبی بدن سرعت میبخشد.
اثرات: بیشتر شدن سرعت تنفس و ضربان قلب، بیشتر شدن فشار خون، جلوگیری از خواب
(کوکائین- نیکوتین)
3) توهمزا hallucinogen
مواد مخدری که باعث حالتهایی مثل هذیان میشود.
اثرات: از دست دادن حافظه؛ لرزش؛ حالت استفراغ و عوض شدن اخلاق
(PCP- LSD)
4) استنشاقی inhalant
مواد مخدری که از طریق استنشاق استفاده میشود.
اثرات: آهسته شدن فرآیند مغز، بیشتر شدن ضربان قلب و سردرد
(ماریجوانا)
انواع مواد مخدر:
– حشیش (CANNABIS)
یکی از انواع مواد مخدر است که بهصورت تکههای جامد، از رزین گیاه شاهدانه تهیه می شود، قـهـوهای و یــا مشکی است.
خطرات کوتاه مدت مصرف حشیش: احسـاس سـردرگـمـی، اضــطراب، هراس، بدگـمـانـی، تـوانـایـی یادگیری کاهش مییابد، هماهنگی حرکات مختل میشود.
خطرات دراز مدت مصرف حشیش : پارانوئید، اسکیزوفرنی، جنون، روانپریشی، افسردگی و اضطــراب، استعمال آن همراه با سیگار سبب آسیب جدی به ریهها میگردد.
-ماریجوانا (MARIJUANA)
ماری جوانا یکی دیگر از انواع مواد مخدر است که از گل گیاه شاهدانه(ماده) بدست میآید.
خطرات مصرف ماری جوانا: پارانوئید،سرگیجه،خشکی محتلمه چشم،افزایش فشار خون.
– هروئین (HEROIN)
هروئین از خشخاش بدست میآید، شکل تغییر یافته مرفین است.
خطرات مصرف ماده مخدر هروئین: این ماده مخدر بسیار اعتیاد آور است، اسـتـعمال بیش از حد ، تنفس را متوقف کرده و سبب مرگ میشود. چون با موادی همچون گچ، آرد، تالک و غیره ترکیب میگردد استعمال تزریقی آن سبب ایجاد حساسیت در بدن و خارش شدید میشود. صـــدمه به قلب و عروق خونی، عفونت، هموروئید و سوء تغذیه، آسیب به کبد و کلیه.
– مرفین (MORPHINE)
مرفین ماده مخدری است که از تریاک گرفته میشود و به دو صورت مایع و پودر مصرف میگردد، مصرف این مواد در بین جوانان زیاد است و مادهای خواب آور و اثرات تریاک را دارد.
– کوکائین (COCAIN)
یکی دیگر از مواد مخدر که می توان نام برد کوکائین است. کوکائین گرد سفید رنگی که از برگهای خشک شده گیاه کوکا بهدست میآید.
خطرات مصرف ماده مخدر کوکائین: استنشاق آن از راه بینی سبب آسیب به پره مــیانی بینی شده و در آن ایجاد حفره میکند. کوکائین آنقدر خطرناک است که با اولین مصرف میتواند سبب سکته قلبی شود. مشـکـلات تـنـفسی، آسیـب بـــه ریه، تشنج و مرگ ناگهانی.
در دراز مـدت نـیـز سـبـب پارانوئید، توهم، خشونت و کاهش وزن میگردد. به مغز و قلب نیز آسیب جدی میرساند.
– ال اس دی (LSD)
مخفف LYSERGIC-ACID-DIETHYLAMIDE است.
خطرات مصرف ماده مخدر (LSD): افسردگی، روان پریشی،جنـون، تشـنـج، مـرگ، خودکشی از عواقب مصرف آن بشمار میرود.
– اکستازی (ECSTASY)
خطرات مصرف ماده مخدر اکستازی: گرمازدگی، افزایش شدید گرمای بدن که بسیار خطرناک اســت، فرد برای رفع تشنگی مـمـکن اسـت آب فـراوان بـنـوشد کـه ایـن خـود سبب رقیق شدن بیـش از حـد خــون و از مــیان رفتن تعادل سدیم خون شـده و سـبـب تـورم اعـضـاء بـدن هـمـچـون مـغز و در نهایت مرگ فرد میشـود، پـس از یـکـی دو روز بـعـد فـرد احـسـاس افسـردگـی و خـستگی میکند، سبب آسیب به کبد، کلیه و مغز میشود، توهم گویی، استفراغ، تشنج.
– کتامین (KETAMIN)
کتامین یکی دیگر از مواد مخدر است که در کوتاه مدت سبب مشکـلات بـیـنـایی، عـدم تـعـادل و هـمـاهنگی، توهمات وحشتناک و در دراز مدت سبب احساس گم گشتگی و جدایی از واقعیت میگردد.
– متادون (METHADONE)
خطرات مصرف متادون : سبب کما و مرگ میگردد.
– آمفتامین(شیشه) (AMPHETAMINES)
خطرات مصرف آمفتامین: درکوتاه مدت سبب احساس اضطراب، افسردگی و خستگی میشود، افزایش ضربان قلب و تنفس، اختلال در دید، خشکی دهان، سـرگـیـجـه و خشونت، مرگ ناگهانی و سکته قلبی شده و در دراز مدت سبب توهم، وحشتزدگی، کـاهش وزن، آسیب به مغز و حافظه، تشنج و مرگ میشود.
– قارچ (MAGIC MUSHROOMS)
خطرات : درد شکم، اسهال، تهوع و مرگ در پی مصرف قارچهای سمی.
– جی اچ بی (GHB) مخفف GAMMA HYDROXYBUTYRATE است.
این نوع ماده مخدر، مایعی بی رنگ و بی بو است که به صورت کپسول مورد استفاده قرار میگیرد.
خطرات: تهوع، خواب آلودگی، احساس گم گشتگی، تشنج و مشکلات تنفسی.
– حلالها (INHALANTS)
حلال ها و مواد فرار و استنشاقی در اشکال گوناگون و در دسترس افراد قرار دارند و شامل : انواع حلال ها، چسبها، بنزین، تینرهای نقاشی و رنگ، گازوئیل، جوهر مرکب، اسپری مـو، اسپری رنگ، اسپری شوینده، مایع سوخت «گاز» فندک، فریون، نیترو اکسیدها، اتر، مایع خشک شویی، استون، شیشه شور، واکس کفش، غلط گیرها، مواد پاک کننده و . . . میشوند.
خطرات: کوتاه مدت سبب تهوع، سرفه شدید، لکه اطراف دهان، خفگی و در دراز مدت سبب سر درد، خونریزی بینی، کاهش حس بویایی، کـاهـش اکـسیـژن به مغز و آسیب به مغز، آسیب به کلیهها، کبد و سیستم عصبی و ششها میشود.
– استروئیدها (STEROIDS)
استروئیدهای آنابولیک ردهای از داروها هستند مشتمل بر هورمون مردانه تستوسترون و گروهی از تستوسترونهای صناعی که در مقادیر مختلف برای بدنسازی و افزایش حجم عضلات به کار میروند .
خطرات: افزایش فشار خون، کلسترول بالا، بیماری کلیه و کبد، صدمه به قلب، دیابــت، یرقان، افسردگی، رفتارهای خشونت آمیز. در مردان: رشد سینه، تحلیل بیضه، کـاهش اسپرم، ناباروری، آکنه، سکته.
– پی سی پی (PCP)
پی سی پی (PCP) یا فن سیکلیدین نوعی داروی توهم زا است که قبلاً به عنوان ماده بیهوشی بکار میرفت. امروزه عوام نامهای فراوانی برای آن گذاشته اند که در میان آنها میتوان به گرد فرشته، سوخت راکت، اوزون، … اشاره کرد.
این داروی مخدر در آمریکا به صورت تفننی به شکل پودر یا مایع (محلول در اتر) مصرف می شود، ولی معمولاً روی مواد برگ مانند همچون برگهای ماری جوانا، نعناع، آویشن، جعفری یا زنجبیل اسپری میشود و مصرف میشود.
اثرات: عدم تمرکز، اضطراب، افسردگی.
اکسی کنتین (OXYCONTIN)
خطرات: مانند مسکنها.
– تریاک (OPIUM)
از انواع دیگر مواد مخدر میتوان به تریاک اشاره کرد ،تریاک خصوصیاتی شبیه هروئین دارد. تریاک از گیاهی به نام کوکنار یا خشخاش گرفته میشود. با مصرف تریاک ابتدا نوعی خوشحالی زودگذر به شخص دست میدهد. پس از آن مرحله منفی آغاز میشود که فرد را به مصرف مجدد تریاک وا میدارد. حرکات ارادی معتاد پس از مرحله اول کند میشود و شخص نسبت به امور بیتفاوت میشود. مصرف تریاک میتواند باعث مسمومیت حاد و مزمن شود.
اما آنچه قابل توجه است این است که براساس تحقیقات سرعت مسمومیت در انواع مواد مخدر متفاوت است.
سرعت مسمومیت توسط مواد مخدر به شرح زیر است:
– خوردن: بین 20 تا 30 دقیقه
– تزریق کردن در رگ: بین 15 تا 30 ثانیه
– تزریق کردن در ماهیچه: بین 3 تا 5 دقیقه
– استنشاق: بین 5 تا 8 ثانیه
در آخر…
آنچه باید مورد توجه جدی قرار گیرد این است که با وجود عوارض و تبعات مختلفی که مواد مخدر در ابعاد روانی، جسمی و اجتماعی افراد دارد، ضروری است که اطلاعات و آگاهیهای لازم در این زمینه کسب شود تا بتوان با آگاهی از آثار و تبعات انواع مخدرها از ابتلا به آنها نیز جلوگیری کرد.
منبع: فارس