از تاثیرات مختلف پرتودرمانی بر بیماران چه میزان اطلاع دارید این افراد از چه رژیم و برنامه غذایی باید پیروی کنند تا به نتیجه مطلوب دست پیدا کنند استفاده از رژیم غذایی مقوی حین پرتودرمانی چه تاثیراتی بر بدن افراد بیمار خواهد گذاشت ؟برخی نکات مهم در این زمینه را در ادامه در مورد پرتودرمانی خواهیم گفت بد نیست به آن ها دقت کنید.
در پرتودرمانی، برای جلوگیری از رشد و تقسیم سلول های سرطانی، به آن مناطق پرتوتابی می شود. با اینکه تمامی سلول ها تحت اشعه قرار می گیرند، بیش تر سلول های طبیعی بهبود پیدا می کنند. بیماران معمولاً برای ۹-۲ هفته و ۵ روز در هفته تحت پرتوتابی قرار می گیرند. عوارض جانبی پرتو درمانی به منطقه تحت پرتو تابی، وسعت محل، میزان کلی اشعه و تعداد جلسات پرتودرمانی بستگی دارد.
◊ رژیم غذایی مقوی حین پرتودرمانی موجب می شود تا شما:
- احساس بهتری داشته باشید.
- قدرت بدنی و انرژی خود را حفظ کنید.
- عوارض جانبی ناشی از درمان را تحمل کنید.
- خطر بروز عفونت ها را کاهش دهید.
- ترمیم و بهبودی سریع تری داشته باشید.
◊ توصیه های غذایی در بیمارانی که تحت پرتو درمانی قرار می گیرند:
داشتن تغذیه مناسب حین دوره پرتودرمانی، خصوصا اگر در مرکزی دور از محل زندگی خود تحت پرتودرمانی قرار داشته باشید، مشکل است. اگر امکان نگهداری غذا در مرکز درمانی وجود داشته باشد، می توانید انواع غذاها، سوپ، میوه، ژله، کرم ها و سایر مواد غذایی یخ زده را نگهداری و آماده کنید. اگر امکان نگهداری غذا در مرکز درمانی وجود ندارد، از غذاهایی که نیاز به نگهداری در یخچال ندارد مانند کمپوت میوه، ژله، ساندویچ پنیر یا کره بادام زمینی و بیسکوئیت استفاده کنید.
نکات زیر را به یاد داشته باشید ⇓ ⇓ ⇓
- سعی کنید حداقل یک ساعت قبل از انجام پرتودرمانی چیزی بخورید.
- اگر مسافت زیادی را تا مرکز درمانی طی می کنید، می توانید غذا را در بین راه میل کنید.
- اگر مزه غذاها خوب نیست و به سختی بلع می شود یا ایجاد اسهال می کند، وعده غذایی کوچک و مکرر همراه با مایعات میل کنید.
- مقدار زیادی آب و سایر مایعات بنوشید.
- از دوستان و افراد خانواده بخواهید تا در خرید مواد غذایی به شما کمک کنند.
- عوارض جانبی شما ممکن است با عوارض ایجاد شده در افرادی که تحت پرتودرمانی در محل دیگری از بدن قرار گرفته اند، فرق کند. حتی در کسانی که پرتودرمانی مشابه دریافت می کنند، عوارض جانبی می تواند مختلف باشد.
- به جای سه وعده غذایی حجیم، وعده های غذایی کوچک و مکرر میل کنید. اگر اشتهای شما در زمان مشخصی از روز بهتر است، وعده اصلی غذایی را آن زمان میل کنید. همچنین ممکن است از شما خواسته شود که پروتئین و کالری غذایی خود را اضافه کنید.
- مکمل های غذایی مانند مکمل های مایع ممکن است در این دوره کمک کننده باشد.
- مراقب بهداشتی یا پرستار ممکن است نمونه ای از این مکمل ها را در اختیار شما قرار دهد.
- سایر بیماران منبع عمده اطلاعاتی و حمایتی هستند. با سایر بیماران صحبت کنید یا در گروه های حمایتی شرکت نمایید.
- اگر دچار کاهش اشتها، تهوع و استفراغ، اسهال، زخم دهان یا گلو، خشکی دهان، اختلال بلع یا تغییر طعم و مزه غذا هستید، به بخش های مربوطه در این مقاله مراجعه نمایند.
- اگر دچار اختلال تغذیه بوده و رژیم غذایی مخصوص دیابت یا سایر بیماری های مزمن استفاده می کنید، با پزشک، پرستار یا متخصص تغذیه درباره نحوه تغییر رژیم غذایی متناسب با پرتودرمانی مشورت کنید.
- درباره هرگونه عارضه جانبی و نیاز به تجویز دارو با پزشک صحبت کنید. به عنوان مثال داروهای مؤثری جهت کنترل تهوع، استفراغ یا اسهال ناشی از درمان وجود دارد.
تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
منبع: دکتر سلام
لینک مرتبط: نمونه رژیم غذایی بیمار سرطانی