نوسانی که فشار خون دارد نوسانی همانند قند خون میباشد.فشار خون در حالتی طبیعی است که روی 8 باشد و بالا رفتن فشار خون برای 1 بار خطر به حساب نمی آید.فشار خون افراد باید زیر سیزده و روی 8 باشد و اگر این مقدار بود یعنی خطر بروز بیماری های قلبی کمتر است.در ادامه در خصوص این موضوع کامل تر خواهید خواند.
فشارخون نیز مانند قندخون دائم در نوسان است. فشارخون طبیعی باید زیر 12 روی هشت باشد، اما با یک بار بالاتر رفتن فشارخون از این مقادیر خطری شما را تهدید نمیکند. فشارخون بالا عبارت است از دو یا چند بار خواندن فشارخون بالای 14 روی 9. به خاطر بالا بودن خطر بیماریهای قلبی در افراد دیابتی، فشارخون این افراد باید زیر 13 روی هشت نگه داشته شود.
دکتر فاطمه عزیزی ، متخصص تغذیه ، در ادامه به روشهای غیر دارویی برای کمک به افراد دارای فشار خون بالا اشاره میکند :
مصرف نمک را کمتر کن: همه میدانیم که نمک زیادی به خاطر وجود سدیم، فشارخون را بالا میبرد، بنابراین کاهش مصرف نمک باعث پایین آمدن فشارخون میشود، همچنین ابتلا به فشارخون بالا را تا 20درصد میکاهد و کنترل آن را تسهیل میکند. برای کاهش سدیم رژیم غذایی باید نمک سر سفره و نمک مورد استفاده حین طبخ غذا را کاهش دهیم.
از مصرف الکل بپرهیز: موادغذایی غنی از پتاسیم را در برنامه روزانهات بگنجان: مصرف این غذاها به کاهش فشار خون کمک میکند. در افراد دیابتی منابع خوب پتاسیم با نمایه گلایسمی پایین عبارتند از: سویا، لوبیا، ربگوجه، اسفناج و عدس.
منیزیم کافی دریافت کن: غذاهای سرشار از منیزیم در کنترل فشارخون و نیز فشارخون بارداری و سکته موثرند. منابع خوب آن عبارتند از: سبوس غلات، برنج قهوهای، بادام، فندق، لوبیاسفید، اسفناج و شیر.
شیر را فراموش نکن: غذاهای حاوی کلسیم، فشارخون را کاهش میدهند. روزانه باید بین 1000 تا 1200 میلی گرم کلسیم دریافت کرد که معادل دو تا سه لیوان شیر در روز است. سایر منابع خوب کلسیم شامل ماست، پنیر، کلم چینی، بروکلی، اسفناج و کلم برگ است.
سیب زمینی بخور: سیبزمینی حاوی پتاسیم و نوعی ماده کاهنده فشارخون است. اگر نگران میزان کربوهیدرات آن هستید، به جای آن از گوجه استفاده کنید، هرچند غلظت کمتری از ماده فوق را داراست.
در میانوعدههایت کرفس بخور: ترکیبی در کرفس وجود دارد که عضلات دیواره رگها را شل کرده و فشارخون را کاهش میدهد. مصرف چهار ساقه کرفس در روز 12تا14 درصد فشارخون را پایین میآورد.
از مصرف ماهی غفلت نکن: به خصوص ماهیهای آب سرد (آزاد، تن، قزلآلا) غنی از اسیدهای چربامگا3 هستند که در کاهش فشارخون نقش دارد. اگر ماهی دوست ندارید، از دیگر منابع آن مثل گردو، سویا، روغن بذرک و کلزا استفاده کنید.
از ادویه ها بیشتر استفاده کن: افزودن ادویه کمکی است برای شما تا سدیم کمتری در برنامه غذاییتان استفاده کنید، بلکه برخی ادویهها آثار کاهنده فشارخون دارند. شوید، ارگانو، فلفل سیاه، ریحان و ترخون به کاهش فشارخون کمک میکنند. محققان ایرانی دریافتهاند که زعفران نیز در این زمینه سودمند است.
یک حبه در روز سیر بخور: به خاطر وجود مادهای به نام آلیسین در سیر اثرش در کاهش فشارخون به اندازه برخی از داروهاست.
اسفناج را در غذاهایت استفاده کن: غذاهای غنی از فولات یا ویتامین ب9 مانند اسفناج خطر فشارخون بالا را کاهش میدهند. خانمهایی که روزانه 1000 میکروگرم فولات در روز از طریق غذا یا مکمل دریافت میکنند در مقایسه با خانمهایی که روزانه 200 میکروگرم مصرف میکردند، کمتر دچار فشارخون بالا شدهاند. سایر منابع خوب فولات عبارتند از: سبزیهای برگی سبز، حبوبات و مارچوبه.
از خوردن شکلات تلخ لذت ببر: خواهید دید که مصرف کمی شکلات تیره در روز، چه تاثیری بر فشارخون و خلق و خویتان خواهد گذاشت.
لیلا کهلانی
منبع : اصفهان زیبا