مغز یکی از ارگان های اصلی بدن است که مراقبت از سلامتی آن، حائز اهمیت است. تا ه حد با سکته مغزی آشنایی دارید؟ چه عواملی باعث ایجاد آن می شوند؟ در این مقاله می خواهیم به بررسی سکته مغزی و انواع آن بپردازیم. همچنین بررسی کنیم که بیماران بعد از سکته مغزی چگونه به روال عادی زندگی خود برگردند.
سکته مغزی ایسکمیک:
رایج ترین نوع سکته مغزی است که شناخته شده است. نزدیک به 10 نفر که سکته می کنند 9 نفر از آنها جز سکته مغزی ایسکمیک قرار دارند. علت آن لخته خونی است که مانع یک رگ خونی در مغز عبور کند. این لخته ممکن است در یک نقطه توسعه یابد و از طریق خون به سایر نقاط بدن جنبش داشته باشد.
سکته هموراژیک:
این نوع از سکته کمتر شایع است اما احتمال کشندگی آن به مراتب بیشتر است زمانی این سکته رخ می دهد که یکی از رگ های ضعیف خونی در مغز فرد پاره شود که در نتیجه ی آن در داخل مغز نمی تواند خونریزی کند که برای جلوگیری از خونریزی باعث مشکلاتی در سر شما می شود.
مینی سکته مغزی:
حمله ایسکمی گذرا به نام مینی سکته مغزی شناخته شده است و شبیه یک تماس گرفتن نزدیک است. جریان خون به صورت گذرا و موقتی در بخشی از مغز شما دچار اختلال و ناهماهنگی می شود و علائمی شبیه به سکته مغزی واقعی دارد. و زمانی که خون دوباره جریان پیدا کند این علائم به طور طبیعی ناپدید می شوند. با TIA که یک علامت هشدار دهنده است ممکن است که سکته مغزی به زودی در راه باشد. پس نیاز است که به یک اورژانس پزشکی مراجعه کنید تا به کاهش خطر و ابتلا به سکته مغزی اقدام کنند.
چه چیزی باعث سکته مغزی می شود؟
سفت و سخت شدن رگ ها یکی از علت های رایج سکته مغزی آترواسکلروزمی باشد. پلاک های تشکیل شده از چربی، کلسترول ، کلسیم، و دیگر مواد باعث می شوند که جریان خون فضای کمتری را داشته باشد بنابراین یک لخته خون امکان این را دارد که در آن فضای محدود تسلیم شود و باعث سکته مغزی ایسکمیک شود. سکته هموراژیک زمانی رخ می دهد که فشار خون بالا و کنترل نشده داشته باشید که منجر به ضعیف شدن عروق می شود.
عوامل خطرناک:
بیماری های مزمن می توانند خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش دهند مثل فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت و چاقی. با برداشتن گام هایی برای کنترل این بیماری ها می توانید خطر ابتلا به سکته مغزی را در خود کاهش دهید.
رژیم غذایی:
یک رژیم غذایی نامناسب ممکن است خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش دهد هرچند رژیم غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات، غلات کامل و ماهی این خطر را کمتر می کنند.
عواملی که شما نمی توانید آنها را کنترل کنید:
از قبیل سن بالا و یا سابقه خانوادگی داشتن. جنسیت نیز در این مسئله نقش دارد مثلاً مردان بیشتر احتمال سکته مغزی در آنها رخ می دهد. در حالی که مرگ و میر آن در خانم ها بیشتر است. در نهایت نژاد بسیار مهم است.
زندگی پس از سکته مغزی:
خیلی از افرادی که مبتلا به سکته مغزی می شوند به زودی توانایی گذشته خود را به دست می آورند. و بعضی ها هم با استفاده از دارو های حل کننده لخته خون می توانند به طور کامل بهبود یابند. حتی ممکن است سه تا چهار درصد بیماران تجربه ی سکته ی دوم را هم داشته باشند.
دکتر سلام