تخم مرغ یکی از مواد غذایی است که در همه ی خانواده ها نیز مصرف می شود. برای اینکه بدانیم در موقع خرید چه تخم مرغی مناسب است و از نظر بهداشتی سالم و مقوی است باید راهکارهایی را بدانیم. در اینجا راهکاری را به شما معرفی خواهیم کرد که سازمان دامپزشکی کشور ارائه کرده است البته این راهکار را می توانید برای تمام محصولات پروتئینی مد نظر داشته باشید.
به نقل از خبرنگار ایانا، طبق آمارهای موجود، سرانه مصرف تخممرغ در سال ۹۳ حدود ۱۰,۹۹ کیلوگرم بوده که این مقدار در سال ۹۴ به ۱۰.۷ کیلوگرم کاهش یافت. در حالی که تولید این محصول از ۹۲۵ هزار تن در سال ۹۳ به بیش از ۹۳۱ هزار تن افزایش یافته است. به هر ترتیب، تخممرغ جزو غذاهایی است که کارشناسان مصرف یک عدد از آن را به صورت روزانه توصیه میکنند. برای خرید تخممرغ سالم و بهداشتی از فروشگاهها بهتر است توصیههای سازمان دامپزشکی در این خصوص را جدی گرفت.
– تخممرغ مصرفی را تنها از مراکز مجازی که مبادرت به نگهداری تخممرغ در یخچال میکنند، خریداری کنید.
– ترجیحاً نسبت به خریداری تخممرغ بستهبندیشده توسط واحدهای مجاز (دارای پروانه بهرهبرداری از سازمان دامپزشکی کشور) اقدام کنید و در صورت خرید تخممرغ غیربستهبندی حتماً از تاریخ تولید آن مطمئن شوید.
– هرگز تخممرغهای ترکدار را خریداری نکنید، اما اگر طی حمل به منزل ترک برداشت یا شکست، محتویات آن را در یک ظرف تمیز و درپوشدار ریخته و در یخچال نگهداری کنید و طی حداکثر دو روز آن را مصرف کنید.
– از خریداری هرگونه تخممرغ کثیف، شکسته یا نگهداری شده در خارج از یخچال جداً خودداری کنید.
توصیههای بهداشتی پس از خرید تخممرغ
– بلافاصله پس از خرید تخممرغ، آن را به یخچال منتقل کنید.
– تخممرغ بسته بندیشده را با بسته اصلی آن در یخچال نگهداری کنید.
– تخممرغها را برای نگهداری در یخچال نشویید. زیرا راه ورود میکروب از طریق منافذ موجود روی پوسته باز میشود.
– بهترین درجه حرارت نگهداری تخممرغ در یخچال صفر تا چهار درجه سانتیگراد و رطوبت ۸۵ درصد است. (مدت نگهداری تخممرغ در این شرایط یک ماه است که هرچه از میزان سرمای محیط نگهداری تخممرغ کاسته شود، مدتزمان نگهداری آن کوتاهتر میشود.)
توصیههای بهداشتی در زمان مصرف تخممرغ
– دستها را قبل و بعد از تماس با تخممرغ، با آب گرم و صابون بشویید.
– ابزار و وسایل و سطوح تماس را پس از آمادهسازی تخممرغ یا فرآوردههای حاوی آن شسته و کاملاً تمیز کنید.
– تخممرغ را در هنگام مصرف بشویید و در صورت لزوم ضدعفونی کنید.
– تخممرغ را در هنگام مصرف بهصورت جداگانه بشکنید تا در صورت مشاهده علائم فساد آن را مصرف نکنید.
– آبپز کردن و نیمرو (بهصورت سفیده و زرده کاملاً سفت شده) از بهترین روشهای طبخ تخممرغ است.
نکته ۱: حلقه سبز اطراف زرده تخممرغ آبپز، نشانه پختن بیش از حد آن است و دلیل آن ترکیب گوگرد و آهن موجود در زده است. این رنگ در حالتی که تخممرغ در آب محتوی آهن زاید پخته شود نیز بهوجود میآید. همچنین تخممرغ نیمرو اگر در حرارت بسیار زیاد پخته شود یا در مجاورت گرما بهمدت طولانی قرار گیرد نیز ظاهری سبز پیدا میکند. مصرف این قسمت رنگی برای سلامتی خطری ندارد.
نکته ۲: در تخممرغ آبپزشده، هرچه تخممرغ تازهتر باشد، کندن پوسته مشکلتر است. (علت این امر کوچک بودن اتاقک هوایی آن است. به مرور زمان با انقباض محتویات درونی و بزرگ شدن اتاقک هوایی، دو پوسته نازک داخلی و سخت خارجی از هم فاصله گرفته و کندن پوسته خارجی راحتتر میشود.)
یکی دیگر از نشانههای تازگی تخممرغ آبپزشده آن است که زرده در مرکز سفیده قرار دارد، اما در تخممرغ کهنه، زرده در کنار پوسته واقع شده است
ایانا