سومین روز از هفته سلامت با عنوان روز سفیران سلامت دانش آموزی نام گذاری شده است که به همین خاطر مجله پزشکی دکتر سلام امروز موضوعاتی پیرامون سلامت دانش آموزان در محیط مدرسه و و هم چنین تغذیه ایده آل دانش آموزان در مدرسه را در اختیار شما قرار می دهد.
تأمین انرژی و مواد لازم برای فعالیت های ذهنی کودکان علاوه بر اینکه سلامت جسم آنها را تأمین می کند بلکه به آنها کمک می کند تا از ساعات حضور در کلاس ها بهترین بهره را ببرند و تمرکز حواس و یادگیری مطالب درسی به بالاترین حد ممکن خود برسد
تأمین انرژی و مواد لازم برای فعالیت های ذهنی کودکان علاوه بر اینکه سلامت جسم آنها را تأمین می کند بلکه به آنها کمک می کند تا از ساعات حضور در کلاس ها بهترین بهره را ببرند و تمرکز حواس و یادگیری مطالب درسی به بالاترین حد ممکن خود برسد. این انرژی هم از طریق صبحانه که مهمترین وعده هایی که در زنگ تفریح دانش آموزان تهیه می شود بایستی تأمین گردد. توجه به تغذیه فرزندان از مهم ترین وظایف والدین است، زیرا فرهنگ و عادات غذایی در خانه شکل می گیرد و در مدرسه تثبیت می شود.
کودکان در این سنین وابستگی خود را به خانواده برای تأمین نیازهای تغذیه ای کاملا از دست نداده اند معلمان، مربیان، و دوستان جدید مدرسه اثرات چشمگیری در تغییر عادت های غذایی آنها دارد. تغذیه دانش آموز از هر جا که تهیه شود، نوع و کیفیت آن مهم است. این کیفیت تنها مربوط به مدرسه نیست.
تغذیه چه در خانه چه در مدرسه و چه در راه مدرسه باید مورد توجه قرار گیرد و این مسئله تنها از طریق آموزش صحیح به خانواده ها امکان پذیر است.
به دنبال نخوردن غذا در طی خواب شب، اگر دانش آموز صبحانه نخورد به دلیل پایین افتادن قند خون توانایی و شرایط لازم را برای یادگیری مطالب در مدرسه نخواهد داشت.
دانش آموزانی که صبحانه نمی خورند، کم دقت، خسته و بی حوصله اند و نمی توانند کمبود انرژی، ویتامین ها و املاح معدنی را با خوردن وعده های غذایی دیگر جبران کنند.
تهیه میان وعده های مناسب و مغذی نیز بسیار اهمیت دارد، زیرا ساعات نزدیک ظهر، کودک ممکن است گرسنه شود و این گرسنگی، نشستن سر کلاس را برای او غیرقابل تحمل می کند.
بنابراین مادران باید هر روز صبح، صبحانه کودک خود را قبل از اینکه به مدرسه برود، آماده کنند. وعده صبحانه نقش بسیار موثری در سلامت جسمی و فکری دانش آموزان دارد.
خوراکی های مفید برای دانش آموزان:
گر شما هم در جمع خانواده تان دانش آموزی دارید که این روزها بخشی از ساعات روز را در مدرسه می گذراند و بیشتر وقتش را به درس خواندن اختصاص می دهد این مطلب را از دست ندهید.با شروع فصل درس و مدرسه باید توجه بیشتری به تغذیه دانش آموزان داشته باشند و چه بهتر که انتخاب خوراکی ها و موادغذایی را باتوجه به مزاج و عادت های غذایی آنها در خانواده درنظر بگیرند و علاوه بر 3 وعده غذایی برای آنها 2 میان وعده از خوراکی ها و مواد طبیعی مغذی درنظر بگیرند تا بتوانند مواد لازم و مفید برای تمرکز و درس خواندن دانش آموزان را فراهم کنند.
دانش آموزان در میانه روز به اندازه وعده های اصلی گرسنه نیستند بنابراین دقت به اینكه چه مواردی را برای میان وعده انتخاب می كنند دارای اهمیت است زیر ا قند خون تامین كننده نیاز مغز برای فعالیت می باشد و تامین و تنظیم قند خون با جگریا كبد می باشد و كودكان بعلت كوچك بودن كبد یا جگر ذخیره كافی برای تامین قند خون ندارند پس علاونه بر مصرف صبحانه مصرف میان وعده از ضروریات تغذیه كودك جهت تامین كارایی و جلوگیری از حواس پرتی در كلاس می باشد
الگوی پیشنهادی برای میان وعده سالم در كیف فرزندان دانش آموزتان
» میوه های خشك شامل ، انجیر خشك ، توت خشك برگه زردآلو و هلو» انواع مغزها شامل : بادام ، پسته ، گردو ، فندوق» انواع میوه ها نظیر سیب ، پرتقال ، نارنگی ، هلو ، زردآلو ، انگور ،» انواع سبزیها نظیر هویج ، كاهو خیار» انواع ساندویچ هایی مثل نان و پنیر و گردو ، ساندویچ تخم مرغ ، نان ، كره و عسل
خوراكی های مجاز بوفه مدارس
« تنقلات شامل پسته ، بادام ، فندق ، كشمش ، گندم بوداده ، توت خشك ، نخود چی ، انجیر خشك و سویای بو داده انواع كیك و کلوچه و بیسكویت های ساده و بدون كرم انواع ساندویچ ها مانند پنیر و نان وبه صورت بسته های یك نفره»
نوشیدنی ها شامل
« شیر ، ماء الشعیر ، دوغ بدون گاز» بستنی های از نوع بدون رنگ و پاستوریزه» انواع ماست میوه ای»
خوراكی های غیر مجاز بوفه مدارس:
« سالاد الویه پیراشكی ، چیپس انواع بستنی های یخی ، شكلات، پاستیل ، آب نبات های رنگی»
« آدامس ، كاكائو ، شكلات های چسبنده ، نوشابه های گاز دار ، انواع پفك»
تهیه و تنظیم: آرش توکلی
مجله پزشکی دکتر سلام