آثار کاسنی بر کبد
بازکننده انسدادهای کبدی، تقویت کننده کبد، کاهنده صفرا، آب برگ کاسنی و آب برگ رازیانه، بهترین دوای دفع کننده یرقان انسدادی است. تخم کاسنی برای رفع تبهای صفراوی و انسدادها و خفقان و بیماریهای کبد مفید است.
ریشه کاسنی
جوشانده اش برای رفع آسیت شکمی ناشی از بیماریهای کبدی مفید است . نوشیدن جوشانده یا خامه گیاه، بازکننده مجاری صفراوی و شدد کبدی و در درمان سنگهای صفراوی مؤثر است.
آثار کاسنی بر کل بدن
کاهنده حرارت و رفع کننده تشنگی است. اگر آب کاسنی را بجوشانند و کف آن را با سکنجبین بنوشند، برای تبهای مزمن مؤثر است و عفونتهای داخلی را رفع می کند. جوشانده ریشه کاسنی نرم کننده خلطها برای انواع تب های مخلوط و مزمن است. اگر کاسنی را با جوشانده جو میل کنند، رفع تشنگی می کند.
آثار کاسنی بر خون
کاهنده خون، تسکین دهنده مزاج خون، تصفیه کننده خون.
تحلیل برنده مواد مختلف بدن، ضد انعقاد خون.
اثرات کاسنی بر دستگاه گوارش
کاهنده التهاب، تقویت کننده معده، اگر با قدری رازیانه و کشوث بجوشانید مسهل بسیار شدیدی است. غرغره آب کاسنی و آب خیار چنبر ورم حلق و خنّاق را رفع می کند.
تخم کاسنی مصرفش اشتهاآور است. ریشه کاسنی جوشانده اش و خوردنش تمیز کننده مجاری گوارشی است.
رفع بلغم معده و ورم معده می نماید. ضد استفراغ می باشد. ریشه اش در درمان ورم معده مؤثر است. مصرف کاسنی در درمان بیماریهای انگلی تأثیر بسزایی دارد.
آثار کاسنی بر مجاری ادراری و کلیه ها
تمیز کننده مجاری ادراری است. اگر تخمش با صندل و رازیانه پخته شود برای رفع سموم و نارسایی کلیه مؤثر است. ادرارآوری از خواص تخمش می باشد. در درمان سنگ مثانه و رفع آن مؤثر است.
اثرات کاسنی بر مفاصل
اگر کاسنی را کوبیده با روغن بنفشه و آرد جو و سرکه خمیر کنند و به مفاصل دردناک بمالند برای رفع درد مفاصل در طبعهای گرم و نقرس گرم و ورمهای گرم بی همتاست. مصرف ریشه کاسنی در رفع درد مفاصل مؤثر است.
آثار کاسنی بر چشم
مالیدن آب کاسنی برای ورمهای درد چشم و تقویت بینایی مؤثر است. رمدگرم را می زداید. شیره کاسنی سفیده چشم را رفع می کند.مصرف جوشانده به صورت نوشیدن، رفع آب چشم می کند. تقویت شهلای چشم می کند و شماره عینک چشم را کاهش می دهد و چشم را تقویت می کند.
آثار کاسنی بر قلب
برای تپش قلب و تقویت قلب مؤثر است. بازکننده عروق و به خصوص رگهای قلب است.مصرف جوشانده کاسنی برای رفع انسداد دنده ها و تصلب شرایین مؤثر است. ضمادش با آرد جو تپش قلب را کاهش می دهد.
آثار کاسنی بر سموم
ضماد ریشه کاسنی جهت گزیدگی عقرب، زنبور و مار مفید است. ضماد کاسنی که مخلوط با آرد جو باشد رفع سم عقرب، زنبور، مارمولک و مار می نماید . اثر کاسنی بر دستگاه تولید مثل زنان و هورمون های زنانگی احتمال جنین پسر را بالا برده و شیرافزاست.هندبای برّی شیرآور است.اگر پوست کاسنی را با سفیداب و سرکه مخلوط کنند جهت سوختگی آتش مفید است.
آثار کاسنی در ناراحتی های پوستی
ماسک زیبایی، رفع کننده خارش پوستی ( ضحار و عرقش )، جلوگیری از سفید شدن مو ( مصرف تخمش ) ، رفع کننده بیماری واریس. به علت داشتن ویتامین ث در التیام زخمها و ترمیم پوست مؤثر است. برای رفع خارش و کهیر مؤثر است. مصرف جوشانده یا خشک و تازه گیاه، هر سه مؤثرند.
آثار کاسنی بر روان
مالیخولیا و هیجان را برطرف می کند.
خواص درمانی دیگر
کلیه قسمتهای گیاه مخصوصاً ریشه و برگ آن، اثر ملیّن، صفرابر و تب بر دارد و از آن به عنوان اشتها آور ( در ضعف عمل دستگاه هضم ) ، درمان قولنج های کبدی، زردی، نارسایی اعمال کبد و هیستری، وجود خون در ادرار، رفع اخلاط خونی، آب آوردن انساج، تبهای نوبه، تبهای مخاطی و بیماریهای مزمن پوست در حالات خفیف، استفاده می کنند.کاسنی در دفع رسوبات ادراری، عفونت مجاری ادرار، کم خونی و درمان نقرس و رماتیسم اثر معالج دارد.
بررسیهای یک گروه از محققان هندی نشان داده است که اگر عصاره آبی یا الکلی گیاه بر روی لثه ها ماساژ داده شود ، در رفع التهاب و التهاب های همراه با خونریزی لثه، مؤثر می گردد. به علاوه اگر در فرمول خمیردندانها وارد شود، اثر ضد میکروبی قوی ظاهر می کند و حتی در این مورد اثر میکروب کشی آن، از بعضی آنتی بیوتیکها قوی تر ذکر شده است. در نواحی شمال ایران، با قرار دادن قسمت گوشت دار ریشه کاسنی به مدت 8 تا 12 ساعت در آب سرد، خیسانده ای با طعم تلخ و ناپسند تهیه می شود که پس از صاف کردن، به عنوان داروی کمکی جهت رفع تب مالاریا صبح ناشتا مورد استفاده قرار می دهند.