از کابوس های هر انسانی این است که روزی با بوی بد دهانش مواجه شود و در پی روشی برای از بین بردن آن باشد. اگر این کابوس این روزها شما را رها نمی کند، برای شما پیشنهاد ویژه ای داریم. در این مطلب می خواهیم شما را با روشی آشنا کنیم که نه تنها بسیار ارزان است بلکه می تواند در رفع بوی بد دهان شما سهمی بزرگ داشته باشد. با دکتر سلام همراه باشید.
علائم زیادی وجود دارند که میتوانند نشان دهند تنفس شما بد بو است. آیا متوجه شدهاید که وقتی شروع به حرف زدن میکنید، افراد از شما فاصله میگیرند؟ آیا هنگامی که آنها را میبوسید صورتشان را برمیگردانند؟ اگر فکر میکنید ممکن است تنفستان بدبو باشد، تست سادهای وجود دارد که میتوانید انجام دهید. کافیست داخل مچ دستتان را لیس بزنید و بو بکشید؛ اگر بد بو است، میتوانید تا حدود زیادی مطمئن باشید که نفستان هم بد بو است. یا از یک دوست خیلی صمیمی بپرسید که کاملا با شما روراست باشد و حقیقت را بگوید.
علل اصلی بوی بد دهان چیست؟
عادات بد در بهداشت دهان و دندان
در واقع، لازم است که حداقل روزی دو بار دندان های خود را به خوبی مسواک بزنید. تمیز کردن بین دندان ها با نخ دندان و همینطور پاک کردن سطح زبان با استفاده از مسواک و زبانپاککن نیز توصیه می شود. باقی مانده مواد غذایی در بین دندان ها و روی زبان، نه تنها بوی بد دهان را ناشی می شود، بلکه منجر به بروز عوامل جدی تری مانند پلاک و بیماری های لثه و دندان نیز می شود.
مشکلات دندان که درمان نشده اند
تقریباً هر ضایعه دندانی، می تواند بوی بد دهان را در آینده منجر شود. یک دندان عقل نیمه در آمده که تمیز کردن باقیمانده مواد غذایی از کناره های آن مشکل است و یا یک آبسه ساده، می توانند در مدتی کوتاه تبدیل به یکی از مهمترین دلایل بوی بدن دهان شما شوند.
یکی از مهمترین دلایل بوی بد دهان نیز، بیماری های لثه هستند. بسیاری از افراد تا وقتی که متوجه بوی بد دهان خود نشوند، از ضایعاتی که در لثه شان در حال وقوع است، آگاهی ندارند.
خشکی دهان
بزاق دهان، اثرات غذاهای باقیمانده و همچنین باکتری هایی که از هوا وارد دهان می شوند را پاک می کند. در صورتی که دهان شما خشک باشد، پلاک ها شروع به رشد بر روی دندان ها می کنند. علاوه بر این، به تدریج مشکلات بیشتری نیز برای دندان های شما به وجود می آیند که نهایتاً بوی بد دهان را نیز باعث می شود.
سینوس، مخاط بینی و لوزه ها
چنانچه مشکلات سینوسی دارید، ممکن است که مخاط آلوده به گلو برسد و در اثر تنفس در آنجا انباشته شود. در این صورت، این ترشحات انبار شده، بوی بسیار بدی را از گلو به دهان انتقال می دهند. همچنین مواد غذایی و باکتری هایی که در لوزه های شما گیر می کنند نیز می توانند از عوامل بوی بد دهان باشند.
مشکلات معده
بازگشت اسید معده به سمت بالا و ورود آن به دهان یکی از دلایل بوی بد دهان است. ریفلاکس معده، می تواند علاوه بر بوی بد دهان، منجر به حساسیت دندان ها در برابر سرما و گرما و همچنین بیماری های سینوسی شود.
سیگار
بوی سیگار، به اندازه کافی بد هست، اما نقش سیگار در بوی بد دهان، بسیار زیاد است. دهان شما، اولین جایی است که دود سیگار به آن وارد می شود و همین مساله آسیب های زیادی را به دهان شما وارد می کند که از جمله آنها می توان به خشکی دهان، بیماری های لثه و عفونت های دهانی و سینوسی، اشاره کرد.
دندان های مصنوعی
دندان های مصنوعی، اغلب در بوی بد دهان نقش داشته اند. اما در اغلب موارد، دلیل این بوی بد، عدم مراقبت صحیح از این دندان ها است.
راهکارهایی برای پیشگیری از بوی بد دهان
۱- جویدن مقداری سبزی جعفری موجب کاهش بوی بد دهان که ناشی از خستگی روزانه و نخوردن غذا است، میشود. مصرف جعفری بعد از غذا به تازه شدن بازدم کمک میکند. اگر برگ جعفری به صورت آدامس جویده شود، بوی بد دهان را از بین میبرد و استفاده از سیب بعد آن برای درمان بوی دهان بسیار موثر است.
۲- مسواک کردن با جوش شیرین نیز در رفع بوی نامطبوع دهان بسیار موثر است چون مولکولهای بو را به خود جذب میکند و خواص ضدباکتریایی دارد.
۳- استفاده از چاشنیهای معطر مثل میخک، دانههای هل و رازیانه نیز پس از هر وعده غذایی در رفع بوی بد دهان بسیار موثر است. این چاشنیهای گیاهی خواص ضدمیکروبی دارند و بهداشت دهان و دندانها را بهبود میبخشند.
۴- عرق نعناع بوی بد دهان را کم میکند. استفاده از عصاره نعناع یا عرق نعناع قبل از خوابیدن و پس از خوردن غذا میتواند در درمان مشکلات گوارشی ناشی از تخمیر مواد غذایی و ایجاد بوی بد دهان بسیار مؤثر باشد.
۵- پونه برطرفکننده سکسکه و بوی بد دهان است. پونه ضد سرفه است و بوی بد دهان را از بین میبرد و به عنوان ضدعفونیکننده به شمار میرود.
۶- خوردن انجیر بوی بد دهان را از بین میبرد. بررسیها نشان میدهد؛ اگر انجیر با عسل مخلوط شود در تسکین زخم معده بسیار مفید خواهد بود.
۷- تحقیقات نشان میدهد مصرف قهوه باعث خنثی شدن یا کاهش باکتریهایی در دهان میشود که فعالیت آنها از عوامل ایجاد بوی ناخوشایند در دهان است. البته نوشیدن زیاد قهوه به دلیل خشکی دهان ممکن است اثر عکس داشته باشد؛ پس نباید در مصرف آن زیادهروی کرد.
۸- نوشیدن آب کافی نیز یکی از راهکارهای مفید برای کاهش بوی بد دهان است. نوشیدن آب، هم به پاک شدن دندانها و جلوگیری از پوسیدگی آنها کمک کرده و هم از خشکی دهان جلوگیری میکند به همین دلیل بوی بد دهان را نیز رفع میکند.
دندانپزشک چه کمکی می تواند بکند؟
چکاپهای مکرر توسط دندانپزشک به او اجازه میدهد تا جاهایی را که پلاک میان دندانهای تان تشکیل شده بررسی کرده و تمام این نواحی را که دسترسی به آنها دشوار است، تمیز کند. دندانپزشک میتواند بهترین شیوه تمیز کردن دندان و لثه و همچنین نواحی را که از تمیز کردن آن غافلید ( مانند زبان)، به شما نشان دهد.
tnews