بیماری دیابت، جزو شایعترین بیماری های متابولیکی انسان است. این بیماری در اثر از بین رفتن توانایی تولید انسولین در بدن یا کسب مقاومت بدن نسبت به انسولین خویش به وجود می آید. یکی از عارضه های این بیماری، احساس بی حسی و کرختی اندام های بدن است که امروز به آن می پردازیم، با دکتر سلام همراه باشید.

مهمترین عارضه دیابت

دیابت یکی از مهمترین بیماری های جوامع امروز است که بدلیل عدم عملکرد صحیح انسولین در بدن بوجود می آید. اختلالی که موجب می شود که بدن نتواند از انسولین خود به خوبی استفاده کند یا میزان تولید انسولین بدن کاهش یابد را دیابت می گویند. انسولین هورمونی است که از پانکراس ترشح شده و مقدار قند خون افراد را کاهش می دهد. حال اگر انسولین بدن نتواند عملکرد خویش را به درستی انجام دهد، سطح قند خون در بدن بالا رفته و به عوارض ثانویه می انجامد.

معمولا بیماری دیابت سبب بوجود آمدن عوارضی در بدن می شود که یکی از مهمترین این عوارض احساس کرختی و بی حسی پاها و دست ها در بیمار است. این بیماری بدلیل آسیب رسیدن به اعصاب در این اندام ها ایجاد می شود.

اعصابی که در نتیجه بیماری تخریب می شوند، اعصاب محیطی نام دارند که انتقال دهنده پیام های عصبی به سامانه اعصاب مرکزی هستند. در نتیجه علائم این بیماری شامل بی حسی و کرختی اندام و گاهی درد در نواحی دست ها، ساقها و پاها می باشد.این آسیب ها می توانند زمینه ساز بروز آسیب های دیگری نظیر مشکلات گوارشی، مشکلات قلبی و غیره گردند.

عوامل موثر در بی حسی اندام های بدن

عوامل بسیاری در ایجاد این بیماری موثر اند که از آنها می توان به قند خون و فشار خون بالا در افراد دیابتی اشاره کرد. فشار خون بالا سبب از بین رفتن رگ های خونی حاوی اکسیژن و مواد غذایی می شوند که سبب می شود که مواد مغذی کافی به اعصاب نرسند و در نتیجه فشار خون بالا می تواند ضمینه ساز تخریب اعصاب شود.

پیشگیری از بی حسی اندام های بدن

تخریب اعصاب بدن به معنای عدم انتقال پیام های عصبی در بدن خواهد بود که سبب کرختی اندام ها می شود. با توجه به اینکه علت اصلی، بیماری دیابت است درمان اصلی این عارضه کنترل بیماری دیابت خواهد بود اما با انجام برخی موارد می توان از آن پرهیز کرد یا اثرات آن را کاهش داد :

  1. کنترل منظم میزان قند خون
  2. ترک سیگار و عدم مصرف الکل
  3. حفظ وزن و جلوگیری از چاقی
  4. ورزش و فعالیت های بدنی
  5. مصرف ویتامین ها مخصوصا ویتامین های گروه B

کنترل میزان قند خون، مهم ترین عامل جهت پیشگیری از این عارضه می باشد و در بیماران دیابتی امری بسیار ضروری است. می توان گفت که یکی از خطرناک ترین نتیجه هایی که بیماری دیابت می تواند برای فرد به دنبال داشته باشد همین عارضه می باشد.

مصرف الکل از دیرباز در فرهنگ ما امری ناپسند بوده است. الکل دارای انرژی بسیار زیادی است اما فاقد هرگونه ویتامین یا پروتئین می باشد و پس از جذب در کبد به استات و آلدئید شکسته می شود که به مرور بر فعالیت کبد تاثیر سوء می گذارند. هر گونه تاثیر سوء بر کبد، باعث بدتر شدن اوضاع بیماران دیابتی خواهد شد.

ویتامین B و درمان نوروپاتی

ویتامین های گروه B جزو مهم ترین مواد مورد نیاز جهت جلوگیری و درمان عوارض این بیماری است. بسیاری از ویتامین های گروه B نظیر تیامین (B1) و پانتوتنیک اسید (B5) جهت فعالیت های متابولیکی بدن ضروری اند و می توانند نتیجه مثبت در روند بیماری داشته باشند. هر چند تمام ویتامین های گروه B برای بدن بسیار ضروری اند و به دلیل اینکه محلول در آب می باشند در بدن ذخیره نمی شوند و تامین هر روزه آنها ضروری است. در افرادی که مصرف الکل دارند، مصرف ویتامین B1 اهمیت بیشتری نسبت به سایر ویتامین ها دارد زیرا مصرف الکل باعث کمبود این بیماری و اختلالی موسوم به سندروم “ورنیکه – کورساکوف” می شود.

هر چند این عارضه ، در طولانی مدت اثر خود را نشان می دهد اما به دلیل اهمیت ناحیه ای که به آن آسیب می زند یعنی اعصاب، ضروری است که افراد، خصوصا افراد مبتلا به بیماری دیابت به آن توجه جدی داشته باشند و در صورت مشاهده علائم این عارضه در خود به پزشک مراجعه کنند.

 

 

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است

مطالب مرتبط :

چگونه نوروپاتی دیابتی تشخیص داده می شود؟

هشدار بدن با کرختی دست و پا

درمان خانگی برای بی حسی دست و پا