بر اساس تحقیقات دانشمندان شیر مادر را می توان جزء 10 ماده خوراکی مقوی در دنیا به شمار آورد. شیر مادر بهترین مورد برای تغذیه نوزاد است و فرزند شما با نوشیدن شیر مادر به رشد و بالندگی می پردازد. پزشکان معتقدند در 6 ماه اول تولد شیر مادر به تنهایی قادر است تا تمام نیاز های نوزاد را تامین کند و پس از تا 2 سالگی می بایست مصرف آن ادامه داشته باشد. اما عواملی وجود دارند که سبب ایجاد بد طعمی در شیر مادر شده و به همین سبب نوزاد شیر مادر را پس خواهد زد؛ به همین سبب لازم است تا این عوامل شناسایی و از آنها جلوگیری شود. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
شیر مادر
وجود مواد ایمنی زا در شیر مادر، کودک را از ابتلا به بیماری های عفونی مانند اسهال، بیماری های سیستم تنفسی مانند عفونت گوش و ریه محافظت می کند و بهترین شرایط رشد و تکامل ذهنی او را فراهم می آورد. همچنین احتمال ابتلا به آلرژی، آسم، بیماری های قلبی، فشارخون و چاقی و بدخیمی ها را کاهش می دهد، به خوبی هضم و جذب می شود و احتمال ابتلا به دل درد و کولیک در شیرخواران را کاهش می دهد.
مواردی که سبب ایجاد بد طعمی در شیر مادر می شوند
الکل و کافئین به راحتی وارد شیر میشوند و به همین دلیل از مصرف زیاد آنها باید خودداری کرد. مصرف 1 تا 2 فنجان قهوه معمولاً مشکلی را ایجاد نمیکند. غذاهای پر ادویه یا با طعم تند، طعم شیر را تغییر میدهند و ممکن است برخی شیرخواران را ناآرام کنند.
برخی اعتقاد دارند که مصرف سبزیهای خانواده کلم مانند برگ کلم، گل کلم و کلم بروکلی باعث علائم قولنج در شیرخوار میشوند. البته این اثر هنوز اثبات نشده است. شاید در نوزادان ضعیف باعث بروز مشکلاتی شود.
برخی شیرخواران به آنچه مادرانشان میخورند، مانند گندم، شیر گاو، تخممرغ یا مرکبات حساسیت دارند. در این شیرخواران دانههای قرمز روی پوست، اختلالات گوارشی یا سایر واکنشهای آلرژی بروز میکند. باید هرچه سریعتر این غذاها را شناخت و در صورت امکان از مصرف آنها خودداری کرد و به دنبال غذاهای جایگزین بود.
در سیر و پیاز ترکیباتی روغنی وجود دارد که طعم شیر مادر را تغییر میدهند. اما نیازی به حذف این مواد از رژیم غذایی مادر نیست، مگر اینکه تغییر در مزه شیر برای شیرخوار قابل تشخیص باشد.
از مصرف این میوه ها بپرهیزید!
میوه ها غنی ترین منابع ویتامین برای بدن هستند و همواره مصرف آنها توصیه می شود. اما در طول دوران شیر دهی لازم است تا برخی پرهیزات در نظر گرفته شود. زیرا برخی میوه ها سبب ایجاد بد طعمی و طعم تلخ یا ترشی شیر مادر می شوند به همین دلیل در این دوران نباید از این میوه ها استفاده کرد.
از مصرف این غذا ها خودداری کنید
مطالعات نشان میدهند که وقتی مادر سیر میخورد و به شیرخوار خود شیر میدهد، شیرخوار به مدت طولانی تری پستان را میمکد و شیر بیشتری میخورد. همچنین مصرف غذای حاوی وانیل توسط مادر، باعث افزایش مدت مکیدن پستان توسط شیرخوار میشود.
در شیرخوارانی که با شیرهای فرموله تغذیه میشوند، ارائه طعم جدید باعث افزایش مدت مکیدن میشود. اما تکرار یک طعم چنین اثری ندارد. به همین دلیل شیرخوارانی که شیر مادر میخورند به طور مرتب با طعمهای مختلف آشنا میشوند و پس از شیر گیری غذاهای جامد را آسانتر قبول میکنند.
اثرات مکمل های ورزشی
معمولاً مادران شیرده به مکمل ویتامینها و مواد معدنی نیازی ندارند اما غلظت ویتامین B12 در شیر مادران گیاهخوار کم است و مکمل این ویتامین مورد نیاز است. همچنین مادران شیردهی که به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار نمیگیرند یا از غذاهای غنیشده با ویتامین D استفاده نمیکنند، به مکمل ویتامین D نیاز دارند.
ورزش و فعالیت بدنی خود را تنظیم کنید!
فعالیت بدنی مناسب برای بهبود وضعیت جسمانی و روانی مادر شیرده از اهمیت خاصی برخوردار است. ورزش منظم و در حد متعادل مانعی برای شیردهی مادر محسوب نمیشود، اما گاهی دیده میشود كه پس از فعالیت بدنی شدید و ورزش مادر شیرده به علت ورود اسید لاكتیك به شیر، طعم تلخ در شیر ایجاد میشود و شیرخوار از خوردن شیر امتناع میكند.
رفع نفخ شیر مادر
در این باره بیشتر بخوانید: مکمل های غذایی افزایش دهنده شیر مادر
تدوین و گردآوری: حسن جوانبخت
هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است