در زمان بارداری هرگونه درمان نیاز به مشورت با پزشک و بررسی شرایط خانم های باردار دارد ، در این مقاله دکتر سلام موضوع ارتودنسی در هنگام بارداری و روش درمانی آن را مورد بررسی قرار داده است.شاید این سؤال به ذهن شما رسیده باشد که آیا انجام درمان ارتودنسی در زمانی که باردار هستید، برای شما و کودکتان بیخطر است؟ ما در این مقاله یک راهنمای مفید در اختیار شما قرار میدهیم که در آن تمامی اطلاعاتی که در مورد انواع ارتودنسی در بارداری به آن نیاز دارید، ارائه شده است.
نحوه مرتب کردن دندانها در مادران باردار:
دوران بارداری مقطع بسیار مهمی از زندگی شما را تشکیل میدهد و دندانهای نامرتب میتواند باعث شود که شما کمتر میل به لبخند زدن داشته باشید و این امر بر زندگی شخصی و اجتماعی شما تأثیر منفی خواهد داشت. اما روشهای خاصی از ارتودنسی وجود دارد که شما میتوانید در دوران بارداری از آن برای مرتب کردن دندانها استفاده کنید.
انواع بسیار زیادی از روشهای ارتودنسی وجود دارد. براکتهای فلزی، هم برای بزرگسالان و هم برای نوجوانان مورد استفاده قرار میگیرد. انجام درمان ارتودنسی در دوران بارداری هم امکانپذیر است. الاینرهای شفاف و نامرئی که به صورت سفارشی برای هر فرد ساخته میشود و بر روی دندانها قرار میگیرد، کاملاً بدون سیم و قطعات فلزی هستند و میتوان آن را در هنگام غذا خوردن، مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان، از دهان خارج کرد. هر یک از روشهای ارتودنسی، خود انواع و اقسام مختلفی دارد و مشکلات خیلی پیچیده دهان و دندان را میتوان یا با استفاده از الاینرهای پلاستیکی و یا با براکتهای فلزی درمان نمود. در اوایل دوره درمان ارتودنسی، دندانها کمی حساس و آسیبپذیر خواهد شد، زیرا براکتهای فلزی و الاینرهای پلاستیکی شفاف، هر دو برای حرکت دادن تدریجی دندانها یک نیروی فشار مداوم بر روی آنها اعمال میکنند.
آیا ارتودنسی را از قبل از باردار شدن شروع کردهاید؟
انجام درمان ارتودنسی و استفاده از براکتهای فلزی، الاینرهای شفاف و یا ریتینرها در دوران بارداری کاملاً بیخطر و منطقی است. در صورتی که شما درمان ارتودنسی را قبل از باردار شدن شروع کردهاید و در حال حاضر دوره درمان شما ادامه دارد، حتماً خبر مسرتبخش باردار شدن خود را به متخصص ارتودنسی خود اطلاع بدهید تا هر گونه تنظیمات و اصلاحاتی که لازم است را انجام دهد.
واقعیتهای مهم درباره ارتودنسی در بارداری:
دندانهای خود را کاملاً تمیز و درخشان نگه دارید.
در مدتی که بریسهای ارتودنسی بر روی دندان های شما قرار دارد، به طور منظم دندانها را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
نوسانات مقدار هورمونها در دوران بارداری ممکن است نوع پاسخ بدن شما به پلاکهای دندانی و باکتریها را تغییر بدهد. این تغییرات ممکن است باعث افزایش خطر بروز ژنژیویت و سایر بیماریهای لثه در دوران بارداری شما شود.
در دوران بارداری سعی کنید چند جلسه بیشتر از معمول برای تمیز کردن حرفهای دندانها و آگاهی از محدودیت های ارتودنسی در بارداری به دندانپزشک مراجعه کنید، چون این کار میتواند برای شما مفید باشد.
محدودیتها و ملاحظات ارتودنسی در دوران بارداری:
بانوان در دوران بارداری باید در بسیاری از فعالیتها تجدید نظر کنند و با دقت بیشتر و با راهنمایی متخصص مواد غذایی، ورزشها و داروهای لازم را انتخاب کنند. دندانپزشکی نیز حوزهای است که نیاز به تغییر رفتاری دارد. نکتههای زیر در ارتودنسی دوران بارداری باید در نظر گرفته شود:
1-لثه بعضی بانوان متورم میشود و به همین دلیل ارتودنسی ناراحتکنندهتر از حد معمول میشود. البته متورم شدن لثهها در صورت مراجعه منظم به متخصص ارتودنسی مشکلی ایجاد نمیکند، اما چون استفاده از بسیاری از مسکنهای معمول در دوران بارداری مجاز نیست، تحمل ناراحتی گاهی دشوار میشود.
2-تغییرات هورمونی قابلیت جابجایی دندانها در دهان را افزایش میدهد و این امر بر درمان ارتودنسی اثر میگذارد.البته متخصصان کلینیک در این مورد نیز مانند همیشه بیماران را راهنمایی میکنند. انتخاب بریس مناسب از میان بریسهای گوناگون موجود برای دستیابی به بهترین نتیجه به آسانترین روش ممکن حیاتی است که طبعاً نیازمند نظر متخصص باتجربه است.
3-هر گونه تغییر در وضعیت دندان یا بافتهای پیرامون آن باید به سرعت توسط متخصص ارتودنسی بررسی شود، چون ناراحتیهای لثه اثر جانبی نامطلوب و پیشبینی نشدهای را بر روند درمان و سلامت مادر و نوزاد به جا میگذارد. بر اساس پژوهشهای انجام شده، بانوان مبتلا به بیماریهای جدی لثه نوزدانی با وزن پایین به دنیا میآورند، زایمان زودرس دارند یا حتی در موارد نادر جنین مرده به دنیا میآید. البته این قبیل اتفاقات به ندرت رخ میدهد و با رعایت نکات احتیاطی و بهداشت دهان و دندان ارتودنسی، خطرات ارتودنسی در بارداری تقریبا به صفر خواهد رسید.
4-هنگام قرار دادن بریس در دهان، دستکاری یا جابجا کردن آن، نیازی به بیحسی یا دریافت داروی آرام بخش نیست؛ بنابراین بانوان باردار در صورت تمایل به ارتودنسی نباید نگران این عامل خطر باشند.
5-کاهش اشتها یا حالت تهوع دوران بارداری برای همه ما شناخته شده است، از سوی دیگر غذا خوردن با وجود بریس در دهان دشوارتر نیز میشود. پس به بانوان توصیه میشود تا هنگام تصمیم به انجام ارتودنسی مسئله غذا خوردن با بریس در دوران بیاشتهایی و تحمل حالت تهوع را در نظر بگیرند.
پرسش های متداول درباره ارتودنسی در هنگام بارداری:
آیا باردار شدن در طول مدت استفاده از ابزارهای ارتودنسی بی خطر است؟
در صورتی که در طول دوره استفاده از ابزارهای ارتودنسی باردار شدید، اصلاً نگران نباشید! در حقیقت، همواره تعدادی از بیماران در هنگام استفاده از بریسها باردار شده یا در دوره شیر دهی قرار دارند و به خاطر درمان ارتودنسی هیچ خطری آنها را تهدید نمیکند.
خانمهایی که درمان ارتودنسی آنها در طول دوره بارداری قرار دارد، میبایست اقدامات احتیاطی خاص را در این رابطه مورد توجه قرار دهند. بزرگترین مشکل در طول دوره بارداری ایجاد پوسیدگی دندان است که با التهاب و عفونت لثههای فرد همراه است. در نتیجه لازم است خانمهای باردار در تمام طول دوره بارداری خود توجه مناسب را در ارتباط با رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان خود داشته باشند.
آیا استفاده از بریسهای ارتودنسی در طول دوره بارداری خطرناک است؟
امروزه به افراد باردار توصیه میشود از مصرف بسیاری غذاها و داروها خودداری کرده و از انجام برخی فعالیتها اجتناب نمایند. خوشبختانه، استفاده از بریسهای ارتودنسی به هیچ وجه در طول دوره بارداری خطرناک نیست. مسلماً لازم است در هنگام استفاده از این بریسها اقدامات مراقبتی لازم انجام شده و درباره نحوه مراقبت از دندانها با پزشک معالج صحبت شود. به هر حال، معمولاً استفاده از بریسهای ارتودنسی در تمام طول مدت بارداری خانمها یک درمان بی خطر و ایمن است.
ویار بارداری و محدودیتهای غذایی در ارتودنسی
به خاطر داشته باشید که وجود براکتها در ارتودنسی فلزی باعث میشود که شما برای خوردن بعضی از غذاها محدودیت داشته باشید. خوشبختانه معمولاً ویار بارداری شامل غذاهای چسبنده و غذاهایی که به براکتها صدمه میزنند، مانند ذرت بوداده (پاپ کورن)، آجیل، کرم کارامل و یخ، نمیشود. در واقع اغلب زنان باردار به غذاهای حاوی ویتامین، مواد معدنی و عناصر غذایی که در عمل به آن نیاز دارند ویار پیدا میکنند. ضمناً برای رفع ویار شدید میتوان از مکملها یا مواد غذایی جایگزین سالم استفاده کرد.
هرگونه استفاده و کپی برداری با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.
مطالب مرتبط :
چیزهایی که در مورد ارتودنسی لازم است بدانید