سوء هاضمه باعث ایجاد درد و سنگینی در ناحیه شکم می شود و فعالیت دستگاه گوارش را با اختلال مواجه می سازد، از نشانه های این عارضه می توان به آروغ زدن و نفخ اشاره کرد. در این مقاله دکتر سلام شما را با رژیم غذایی مفید برای کاهش سوء هاضمه آشنا می کند که شما با رعایت آن می توانید از عوارض ناشی از این بیماری مصون بمانید.
:سوء هاضمه به احساس ناراحتی مبهم در شکم یا قفسه سینه گفته میشود که طی آن معده ، مری و روده کوچک فرد مبتلا درگیر میشود. سوء هاضمه یک درد گوارشی بدون زخم است و با علائمی چون احساس درد هنگام خوردن یا سوزش شکم ، نفخ، احساس گاز زیاد در شکم، تهوع، استفراغ خونی و ترش کردن همراه است.
آروغ زدن، نفخ شکم و … از علائم سوء هاضمه است. به طور کلی، سوء هاضمه می تواند دلیل احساس ناخوشایند به وجود آمده در بدن تان باشد.
هنگام داشتن علائم سوءهاضمه <Indigestion>بهترین کار مراجعه به پزشک متخصص است که ضمن معاینه و تجویز دارو میتوان به پیشنهادهای گیاه درمانگران نیز در این زمینه توجه کرد.
اگر شما اخيراً يك يا دو بار دچار سوء هاضمه خفيف شدهايد، بهتر است سعي نماييد كه تغييراتي در زندگي خود بدهيد و نسبت به معده خود مهربانتر باشيد:
1. رعايت كامل بهداشت فردي به ويژه بهداشت دهان و دندان
2. از مصرف غذاهايي كه به تجربه دريافتهايد با بدن شما سازگار نيست، اجتناب كنيد.
3. هيچگاه معده خود را پر از غذا نكنيد، بلكه به دفعات بيشتر اما هر بار با حجمي اندك غذا بخوريد.
4. هميشه به حالت نشسته و به طور آهسته غذا خورده و غذا را خوب بجويد.
5. از يك رژيم غذايي سالم استفاده كنيد. از غذاهاي سرخ كردني، پنير، چيپس و گوشت قرمز كمتر استفاده نماييد و بيشتر از ميوهها، مرغ يا ماهي كباب شده و سيب زميني آب پز استفاده نماييد.
6. مقدار فيبر را در رژيم غذايي خود افزايش دهيد. فيبر در ميوهها، سبزيجات و نان سبوسدار به ميزان زيادي وجود دارد.
7. از مصرف ادويه هاي تند، نمك به ميزان زياد و سركه خودداري نماييد. بعضي از غذاهاي سالادي ( مثل پياز و گوجه فرنگي) اغلب ممكن است باعث بدتر شدن سوزش سرمعده شوند.
8. از مصرف كافئين كه در قهوه، چاي و نوشابه هاي گازدار وجود دارد كمتر استفاده نماييد.
9. از خوردن مقادير زياد غذا، درست قبل از رفتن به بستر خودداري نماييد.
10. سعي كنيد وزن خود را كم نماييد و به ميزان حركات و تمرينات ورزشي خود اضافه نماييد.
11. از مصرف هرگونه مشروبات الكلي و استعمال دخانيات خودداري كنيد.
12. بهتر است براي مصرف سه وعده غذاي اصلي صبحانه، ناهار و شام ساعت معيني در نظر گرفته شود و در فاصله بين دو غذا از خوراكيهايي استفاده شود كه موجب سلب اشتها نگردد.
13. در نوع غذاهاي مصرفي خود تنوع ايجاد كنيد، اين عمل باعث افزايش اشتها و هضم آسان و سريع غذا ميگردد.
14. بهتر است بعد از صرف غذا حداقل تا نيم ساعت از انجام هرگونه تمرينات ورزشي و كارهاي فكري خودداري نماييد.
15. اضطراب و عصبانيت بر روي كاركرد عضلات معده اثر ميگذارد، بنابراين با آرامش غذا بخوريد.
16. مصرف دارو تنها در صورت تجويز پزشك مجاز ميباشد. از استفاده خودسرانه دارو در مواقع ناراحتيهاي گوارشي بايد خودداري نمود.
17. استفاده از گیاهان دارویی:
مرکز تخصصی گیاهان دارویی آلمان بابونه و نعناع فلفلی را برای رفع بسیاری از گرفتاریهای دستگاه گوارش ازجمله سوءهاضمه، مؤثر تشخیص دادهاند.
بر این اساس مصرف چای و بهویژه تنتور بابونه یا نعناع فلفلی برای درمان سوءهاضمه توصیه میشود. دکتر ویل استاد دانشکده پزشکی دانشگاه آریزونا نیز بهترین درمان خانگی برای ناراحتیهای معده را چای بابونه و نعناع فلفلی میداند.
از جمله پیشنهادهای دیگر در این زمینه مصرف گشنیز است. از نظر گیاهدرمانگران روغن اسانس گشنیز یک آرامکننده معده، گندزدا، باکتری کش، قارچکش و شلکننده ماهیچههاست؛ به همینخاطر گشنیز را نیز در برطرف کردن عارضه سوءهاضمه مفید میدانند. از جمله درمانهای خانگی انگلیسی برای جلوگیری از سوءهاضمه مرزنگوش است که آنها با ساندویچهای خود میخورند.
چای مرزنگوش را نیز برای درمان قولنج کودکان مصرف میکنند. مخلوط گیاهان آرامکننده معده نیز پیشنهادی دیگر است. سیب، ریحان ، برگ بو، هل، کرفس، جعفری فرنگی، زیره سبز، شوید ، رازیانه ، مرزه، آویشن ، چای، زردچوبه ، ترخون و بومادران ازجمله این گیاهان است که میتوان از هرکدام برای آرام کردن معده استفاده کرد.
منبع/شفا آنلاین