همانطور که همیشه مادران نماد فداکاری و ایثار می باشند، باز هم با مایه گذاشتن از شیره جان خود بدون هیچ توقعی به فرزندان خود شیر می دهند. این شیردهی فواید بسیاری برای کودک و مادر دارد. با شیر دادن به کودکان هم می توان از عفونت گوش نوزاد و ایجاد سرطان سینه در مادر جلوگیری کرد.

دهم مرداد روز جهانی شیر مادر نامگذاری شده تا ضمن آشنایی بیشتر همگان با این شیر مقوی که به نوعی شیره جان مادر است و فواید بی‌نظیرش، مادران را تشویق به دادن شیر خود به فرزندانشان کنند.

شیر مادر از چاقی و لاغری مفرط در کودکان پیشگیری می‌کند

رئیس بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان «ان‌آی‌سی‌یو» بیمارستان فاطمیه همدان در این‌باره گفت: شیر مادر از چاقی و لاغری مفرط در کودکان پیشگیری می‌کند.

دکتر بهناز بصیری با اشاره به فواید بی‌نظیر شیر مادر، اظهار کرد: شیر مادر برای همه نوزادان اعم از نوزادان رسیده، نارس و با هر وزن تولدی بهترین تغذیه است.

وی تصریح کرد: اهمیت شیر مادر به اندازه‌ای است که وقتی ناچار به بستری نوزادانی در بخش مراقبت‌های ویژه هستیم و تا مدتی نمی‌توانند شیر بخورند، از مادران می‌خواهیم شیر خود را همواره بدوشند و ذخیره کنند تا به محض اینکه نوزادان اجازه نوشیدن شیر پیدا کردند در اختیارشان قرار گیرد.

آغوز سرشار از ویتامین و نوعی واکسن طبیعی است

بصیری در ادامه با اشاره به فواید آغوز عنوان کرد: آغوز شیر بدو تولد است که تا سه روز اول از پستان مادر خارج می‌شود و با وجود کم حجم بودن، حاوی ویتامین‌های زیادی است.

وی با بیان اینکه آغوز دارای مواد ایمنی است، ادامه داد: آغوز به نوعی نخستین واکسن طبیعی نوزاد به شمار می‌آید که لازم است حتما از آن تغذیه کنند.

آغوز، برطرف‌کننده زردی نوزاد

بصیری خاطرنشان کرد: برخلاف باور عموم که تصور می‌کنند غلظت و زرد بودن آغوز سبب زردی نوزاد می‌شود، باید بدانند آغوز باعث دفع راحت‌تر مدفوع نوزاد و در نتیجه کاهش زردی در او می‌شود.

این فوق تخصص بیماری‌های نوزادان عنوان کرد: شیر مادر پس از سه روز بر حجمش افزوده شده و رنگش از زردی به رنگ کرم متمایل می‌شود اما همچنان مواد مقوی و مغذی را داراست.

بصیری با بیان اینکه شیر مادر هم برای مادر و هم برای نوزاد بسیار مفید است، تأکید کرد: در مواردی به علت ابتلای نوزاد و مادر به برخی بیماری‌ها، خوردن شیر مادر برای نوزاد مضر بوده و توصیه نمی‌شود.

پیشگیری از ابتلا به عفونت گوش با شیر مادر

وی با تأکید بر اینکه شیر مادر نوزاد را از ابتلا به عفونت‌های ویروسی، گوش و اسهال واکسینه می‌کند، یادآور شد: شیر مادر موجب رشد و نمو طبیعی نوزاد شده و از چاقی و لاغری مفرط آن در آینده پیشگیری می‌کند.

بصیری اعلام کرد: طبق مطالعات، پژوهشگران به این نتیجه رسیده‌اند بهره هوشی در فرزندانی که شیر مادر خورده‌اند نسبت کسانی‌که از شیر خشک استفاده کرده‌اند، بیشتر است.

شیرخشک کودک را پرخور می‌کند

بصیری با بیان اینکه کودکانی که شیر خشک می‌خورند، معمولا اضافه وزن پیدا می‌کنند، تصریح کرد: این کودکان نسبت به کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند پرخورتر هستند.

فواید شیر دادن برای مادران

وی در ادامه اظهار کرد: علاوه بر فوایدی که شیر مادر برای کودکان دارد، برای مادران نیز خالی از لطف نیست به طوریکه امر شیر دادن به مادران کمک می‌کند تا سریع‌تر به وزن قبل از بارداری خود برگردندند و از پوکی استخوان و سرطان سینه و رحم در آنها جلوگیری می‌کند.

 

آموزش شیردهی به مادران

این فوق تخصص بیماری‌های نوزادان از آموزش شیردهی به مادران خبر داد و گفت: پرسنلی در بیمارستان برای ارائه این آموزش‌ها تربیت شده‌اند تا نحوه شیردهی را به مادران بیاموزند.

شیردهی باید از بدو زایمان انجام شود

یک کارشناس مامایی نیز در این‌باره به ایسنا گفت: شیردهی باید بلافاصله از بدو زایمان انجام شود تا از نظر روانی و عاطفی تأثیرات لازم را بگذارد.

فریبا اسدی اظهار کرد: از آنجایی که نوزاد پس از تولد تا نیم ساعت بیدار است و پس از آن می‌خوابد بنابراین بهتر است از همان بدو تولد مادر به نوزادش شیر دهد تا تأثیرات روانی و عاطفی لازم شکل گیرد و برای اینکه مادر شیردهی موفقی داشته باشد باید اطرافیان و پرستاران نیز به او کمک کنند.

وی درباره روش صحیح شیر دادن عنوان کرد: بهترین حالت برای شیر دادن حالت نشسته است به طوریکه مادر به پشت تکیه دهد و غوز نکند و در صورتی‌که زایمان او سزارین بوده و قادر به نشستن نیست می‌تواند در حالت خوابیده فرزند خود را شیر دهد.

اسدی افزود: سر بچه باید بر روی آرنج مادر قرار گیرد و با کف دست باسن نوزاد را نگاه داشته و او را به سمت سینه هدایت کند و چهار انگشت را در زیر سینه گرفته و انگشت شست را بر روی سینه قرار دهد و تمام حاله قهوه‌ای سینه را در دهان نوزاد بگذارد.

این کارشناس مامایی تأکید کرد: مادران باید پس از اقدام به شیردهی ابتدا دست‌هایشان را به خوبی بشویند و پستان خود را چرب کنند.

وی با بیان اینکه مادرانی دچار شقاق و ترک سینه می‌شوند که روش شیردهی مناسبی ندارند، عنوان کرد: مدت زمان خالی شدن یک سینه از شیر یک ربع طول می‌کند و ابتدا شیر به صورت آبکی است سپس چرب می‌شود.

 

دو سال به کودکانتان شیر مادر دهید

اسدی با بیان اینکه خوردن شیر مادر تا دو سالگی توصیه می‌شود، تصریح کرد: تا 6 ماهگی حتی دادن آب هم به نوزاد توصیه نمی‌شود و فقط شیر مادر کفایت می‌کند.

چگونه کودکتان را از شیر بگیرید

وی با بیان اینکه اگر زودتر از دو سالگی کودکتان را از شیر جدا کنید ممکن است از نظر عاطفی بر روی آن تأثیر بگذارد، اظهار کرد: پس از دو سالگی باید با صبر و به صورت تدریجی وعده‌های کمکی شیر مادر را از کودک گرفته و پس از آن نیز با افزودن غذاهای کمکی شیر مادر از از او گیرید.

آموزش‌های شیردهی به مادران قبل از زایمان

اسدی با اشاره به اینکه در هفته‌های 24 تا 30 هفته بارداری آموزش شیردهی در همه درمانگاه‌ها به مادران باردار ارائه می‌شود، گفت: دمای شیر مادر هم دمای بدن است، در دسترس و ارزان است، پروتئین و ویتامین‌هایش از نوع انسانی است و از نظر عاطفی نیز تأثیر مثبتی بر روی کودک می‌گذارد.

وی با بیان اینکه شیرمادر هیچ ضرری برای کودک ندارد، افزود: این درحالیست که شیر خشک ممکن است با روده کودک سازگار نبوده و ایجاد آلرژی کند.

روز جهانی شیر مادر بهانه‌ایست تا بیشتر با نعمت بزرگ الهی که به عنوان شیر مادر در جان مادران نهاده شده، آشنا شویم و بدانیم که مادران از شیره وجودشان کودکان را تغذیه می‌کنند تا از نظر عاطفی و جسمی کودکانی سالم‌تر داشته باشند.

منبع: ایسنا