چاقی بعد از زایمان یکی از جمله اتفاقاتی است که سبب نارضایتی بسیاری از بانوان است. چاقی بعد از حاملگی و شل شدن و افتادگی پوست از جمله اتفاقات ناخوشایند پس از زایمان است. اما روش های مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها می توانید به اندام متناسب دست یابید و از افتادگی و شل شدگی پوست خود جلوگیری کنید. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
بعضیها فکر میکنند چاقی بعد از زایمان یک اتفاق ناگزیر است و کسی که یک بار یا بدتر از آن چند بار زایمان کرده، به اصطلاح استخوان ترکانده و اندامش برای همیشه تغییر کرده است. با این تفکر همه مادران باید چاق باشند و اگر نباشند جای تعجب دارد! برای خیلی از خانمها دوباره پوشیدن لباسهایی که قبل از بارداری اندازهشان بوده یک رویای دستنیافتنی است و فکر میکنند برای رسیدن به تناسب اندام راه طاقتفرسایی پیش رو دارند، اما تجربههای علمی همه این باورهای غلط را رد میکند و نشان میدهد هر مادری اگر بخواهد و صبر و اراده لازم را داشته باشد میتواند یک بار دیگر به اندامی متناسب برسد.
گفتنی است بلافاصله بعد از زایمان به دنبال تخلیه محتویات رحم و خونریزی طبیعی، حدود ۵ تا ۶ کیلوگرم وزن مادر کاهش می یابد. در طول ۶ هفته اول بعد از زایمان، ۲ تا ۳ کیلوگرم دیگر وزن مادر کاهش پیدا می کند که این کاهش وزن به علت از دست دادن مایعات از طریق ادرار است. اکثر خانم ها در طی ۶ ماه بعد از زایمان به وزن قبل از بارداری خود می رسند. البته عوامل مختلفی بر روند کاهش وزن بعد از زایمان تأثیر دارند که شامل بارداری اول، شیر دادن به نوزاد، برگشت زود هنگام به محیط کار خارج از منزل و … می باشند.
لاغری بعد از زایمان با شیردهی
بعد از زایمان بهترین شرایط برای کاهش وزن شیردهی است. اگر مادر با روش صحیح شیردهی آشنا باشد، از نظر فیزیولوژیک بهترین شرایط کاهش وزن فراهم میشود. متاسفانه بسياري از مادران با روشهای صحیح شیردهی آشنا نیستند و آموزشهای لازم را هم نمیبینند. مثلا مادر باید بیاموزد که سینه را با روش صحیح در دهان کودک بگذارد و بداند که نباید دائم سینه را عوض کند. یعنی باید به نوزاد اجازه دهد، شیر یک سینه را تا آخر در یک نوبت بخورد. روشهای ناصحیح شیردهی باعث میشود به تدریج تولید و ترشح شير مادر کاهش یابد و به این ترتیب شرایط فیزیولوژیک کاهش وزن در دوران شیردهی را از دست بدهد.
رژیم غدایی بعد از زایمان
طبیعی است که در اغلب موارد تنها با شیر دادن به شیرخوار، لاغر شدن اتفاق نمیافتد و مثل هر شرایط دیگری برای رسیدن به تناسب اندام باید رژیم غذایی هم وجود داشته باشد. مادرانی که میخواهند رژیم لاغری بگیرند بهتر است در 6 ماه دوم تولد نوزاد رژیم را آغاز کنند تا آسیبی به تغذیه نوزاد وارد نشود. در 6 ماه اول بعد از زایمان معمولا به مادران رژیم لاغری داده نميشود. نکته مهم دیگر این است که مادر نباید برای لاغر شدن عجله کند. در دوران شیردهی اگر مادر به رژیم پیشنهادی متخصصان عمل کند و در کنار آن ورزش هم بكند، میتواند در هر ماه یک تا 5/2 کیلوگرم وزن کم کند ولی بیش از آن انتظار نمیرود کاهش وزن داشته باشد.
نوشیدن مایعات بعد از زایمان
حدود دو سوم بدن یک انسان را آب تشکیل داده است. آب نقش مهمی در سلامت و زندگی انسان به عهده دارد. آب می تواند شرایط لاغری و کاهش وزن شما را به خوبی فراهم کند. نوشیدن آب موجب می شود تا شما به احساس سیری از خوردن بپرهیزید که همین امر موجب جلوگیری از خوردن خواهد شد.
ورزش کردن بعد از زایمان
داشتن تغذیهی سالم مهم است اما همهی ماجرا نیست. اگر قصد دارید وزن کم کنید علاوه بر تغذیهی درست به ورزش هم نیازمندید. ایروبیک و نرمش کالریها را میسوزاند و عضلات و استخوانهایتان را تقویت میکند. ورزش کردن علاوه بر این که وزنتان را کاهش میدهد فواید دیگری نیز دارد مثل رفع افسردگی، رفع مشکلات خواب و غیره. ورزش استرسهایتان را کاهش داده و شما را با نشاط میکند.
حرکات ورزشی برای جلوگیری از افتادگی شکم پس از زایمان
بطور کلی افتادگی پوست از جمله اختلالاتی است که بسیار ناخوشایند است و اغلب افراد سعی دارند تا به هر نحوی این اختلال را از بین ببرند. روش های مختلفی وجود دارد تا بتوانید به وسیله آن از بروز این اختلال جلوگیری کنید که از جمله می توان به انجام برخی تمرین های ورزشی اشاره کرد.
– در حالی که به پشت دراز کشیده اید و پاها مستقیم هستند یکی از پاها را بر روی زانو خم کرده و به شکم نزدیک کنید و سپس به حالت اولیه برگردانید و آن گاه با پای بعدی تکرار کنید.
– روی زانوها و آرنج یا کف دست طوری قرار گیرید که تنه مستقیم و موازی با سطح افق و عمود بر ران ها و بازوها باشد. آن گاه با منقبض کردن سرین ها و شکم، پشت را به بالا قوس داده، ۲ تا ۳ ثانیه در همان حالت نگهداشته و سپس به وضعیت اولیه باز گردانید.
– به پشت دراز کشیده و آن گاه یک پا را در حالی که مچ و زانو کاملاً کشیده شده است، تا حد امکان از روی زمین بلند کنید و بدون دخالت دست ها و به آهستگی به حالت اول بازگردانید و سپس با پای دیگر تکرار نمایید.
– در حالی که به پشت دراز کشیده و زانوها را کمی خم کرده اید، دست ها را در کنار تنه قرار دهید. باسن و تنه را از روی زمین بلند کرده و سپس به حالت اول بازگردانید.
– در حالی که به پشت دراز کشیده و دست ها را در پشت سر قفل کرده اید، تنه را بلند کرده و به حالت نشسته درآیید و سپس به آرامی به حالت اول بازگردید (دراز و نشست معمولی)
– در حالی که به پشت دراز کشیده و زانوها و ران ها خم هستند، عضلات سرین ها را سفت کرده و آن گاه سر و شانه ها را کمی از روی زمین بلند کرده و به حالت اول بازگردانید.
– بستن شکم را فراموش نکنید.
بستن شکم پس از زایمان به جمع شدن سریع تر آن کمک می کند. از قدیم هم در فرهنگ ما مرسوم بوده است که بعد از زایمان شکم را با یک پارچه محکم می بستند. اما در سال های اخیر گن هایی به بازار آمده که مخصوص همین کار هستند و شما می توانید آن ها را پس از زایمان بپوشید. نکته اصلی استفاده صحیح از این گن هاست که باید مدنظر قرار گیرد.
این نکات را هرگز فراموش نکنید
– وزن اضافی در مدت ۹ ماه حاصل شده است. پس منطقی است که برای برگشت به حالت اولیه، به چند ماه وقت نیاز است.
– کاهش وزن بیش از ۲ کیلوگرم در ماه نامناسب است و توصیه نمی گردد.
– از رژیم های غذایی کاهش وزن سریع که باعث تأخیر در ترمیم شده و موجب کاهش آب بدن مادر نیز می گردد، خودداری شود. رعایت این نکته در مادران شیرده به ویژه در ۳-۵ هفته اول شیردهی ضروری است.
– با هر نوع رژیم غذایی که جهت کاهش وزن صورت می گیرد بایستی ورزش نیز همراه گردد.
– مصرف مکمل های روزانه مولتی ویتامین و مواد معدنی به منظور تأمین نیاز بدن ضروری است.
– مادر در دوران شیردهی، ضمن شیر دادن به نوزاد باید سعی کند میزان انرژی و کالری خود را در حد بیش از ۱۶۰۰ کیلو کالری در روز نگهدارد تا از نظر تأمین شیر کافی مطمئن باشد.
– افزایش مصرف فیبر مانند میوه های تازه، سبزی جات خام، غلات پوست نگرفته و نان های سبوس دار و مواد لبنی کم چرب نه تنها موجب بهبود تغذیه می گردد، کاهش وزن اضافی را نیز به همراه دارد.
– مصرف غذاهای حاوی چربی زیاد مانند مارگارین، سس، گوشت های چرب، شیر پرچرب، غذاهای سرخ کرده، نان های روغنی شیرین و کیک ها و… کاهش یابد.
– سعی شود از نوشیدنی های فاقد کالری و کافئین مانند چای های گیاهی، آب و قهوه فاقد کافئین استفاده گردد.
– زنان شیرده به همان میزان وزن از دست می دهند که زنان غیرشیرده. البته گفتنی است خانم شیرده استعداد بیشتری نسبت به از دست دادن توده چربی قسمت های پایین بدن دارد.
– در یکی دو هفته اول بعد از زایمان بیمار باید حداقل ۸ تا ۱۰ ساعت در شب و ۲ ساعت در روز استراحت کند.
– از فعالیت های شدید اجتناب شود. در ضمن اکثر بیماران می توانند از هفته سوم کارهای منزل را به خوبی انجام دهند و در صورتی که شاغل باشند قادر خواهند بود از هفته چهارم تا ششم به محیط کار خود بازگردند.
در این باره بیشتر بخوانید: مشکلات رابطه جنسی بعد از زایمان
هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است