حدود نيمي از مردم جهان هر روز قهوه مینوشند يا از محصولات نشأت گرفته از قهوه استفاده ميكنند. خبر خوب براي این گروه اينكه قهوه فواید بسیار زیادی دارد. قطعا درباره برخي عوارض جانبي قهوه شنيدهايد، اما با وجود اين تبليغات منفي بايد بدانيد كه قهوه برای تندرستی مفید است. وقتی پاي قهوه به میان میآید، انبوهی از مطالعات و بررسیها تائید میكند كه نوشیدن قهوه به طور مرتب در بین افراد سالم -در حد 2 تا 3 فنجان در روز در مقایسه با افرادی كه كمتر و حتی اصلا قهوه نمینوشند، با نتایج مثبت گوناگونی برای سلامت در ارتباط است.
اینها برخي فوايد قهوه است:
1- افزایش كارآیی هنگام ورزش
پژوهشها حاكي از اين است كه كافئین بر افزایش كارآیی در ورزش تأثیرگذار است. كافئین میتواند عملكرد استقامتي بدن انسان در ورزشهایی مانند دو، شنا و دوچرخه سواری را تقویت كند. همچنین میتواند به بازیابی توان شما پس از انجام تمرینات كمك كند. زمان مطلوب برای مصرف كافئین 30 تا 60 دقیقه پیش از شروع ورزش است. با این كه گاهی افزایش كارآیی در همان15 دقیقه اول آشكار میشود. به ياد داشته باشید كه كافئین از میزان كم به متوسط مؤثر واقع میشود (حدود 3 تا 6 میلیگرم كافئین به هر كیلوگرم وزن بدن) و فواید بیشتری درمیزانهای بالا (9 میلیگرم به هر كیلوگرم) فراهم نمی كند.یادتان باشد حتی اگر كمترین میزان برای تان كافی باشد، 16 اونس قهوه دمکرده برای بیشتر افراد كافی است.
2- جلوگیری از ابتلا به سرطان
قهوه برشتهشده تیره به خاطرداشتن انواع آنتیاكسیدانها شهرت زیادی دارد. براي فهم منبع و مكانیسم این خاصیت بررسیای برای مشاهده ماهیت شیمیایی قهوه برشتهشده نسبت به خواص آنتیاكسیدانی آن انجام گرفت كه در آن اجزای شیمیایی كه از دانههای قهوه برشتهشده در درجه حرارت بالا گرفته شده است، تجزیه و تعیین كیفیت شدند. این نتایج نشان داد كه در قهوه برشته تركیباتی به نام فرآوردههای واكنشی میلارد (MRPs) وجود دارد که دارای مقدار زیادی خواص آنتیاكسیدانی است. آنتیاكسیدانها به سلولها كمك میكند تا از رادیكالهای آزاد و فشار عمل اكسیداسیون كه میتواند به جلوگیری ازسرطان كمك كند، محافظت كند.
3- كاهش خطر بیماری نقرس
پژوهشی تازه نشان داده كه مصرف طولانی مدت قهوه با كاهش خطر بیماری نقرس درمردان و زنان در ارتباط است. این كاهش خطر قابل توجه دراین بررسی در افرادی كه بیش از 4 فنجان قهوه در روز مصرف میكنند، مشاهده شده است. نقرس كه با ورم شدید مفاصل و درد شدید همراه است، از گذشته بیماری شایعي در بین مردان بوده، اما اخيرا در ميان زنان هم افزايش موارد ابتلا گزارش شده است. البته بیشتر پژوهشها در مورد پیشگیری و درمان نقرس عمدتا روی مردان متمركز بوده، اما در بررسی كه در سال 2007 انجام شد، آشكار شد كه مصرف مداوم قهوه بهطور قابل توجهی با كاهش شیوع بیماری نقرس در بین مردان ارتباط دارد. با این حال این پژوهش جدید بیانگر این مسئله است كه زنانی كه حتی در روز یك فنجان قهوه مینوشند، میتوانند خطر ابتلا به نقرس را تا 22 درصد كاهش دهند.
4- كاهش خطر انسداد شریانهای قلب
درصورتیکه نوشیدن قهوه عادت روزانه شما شده، ممكن است در طولانی مدت ازنتایج سلامت آن روی قلب خود شگفتزده شوید. بررسی تازهاي كه نتايج آن در نشریه انجمن قلب ايالاتمتحده منتشرشده، نشان داده كه شاید مصرف بیش ازاندازه چای و مصرف متعادل قهوه با كاهش میزان مرگومیر به دلیل انسداد رگهای قلب رابطه مستقیم داشته باشد. برای قهوه خورهایی كه 2 تا 3 فنجان قهوه در روز مینوشند، نسبت به كسانی كه كمتر از یك فنجان در روز مینوشند، خطر مرگومير آنها براثر بیماریهای قلبی 21درصد كاهش مییابد.
5- كاهش خطر ابتلا به دیابت
نوشیدن قهوه خطر ابتلا به دیابت را كاهش میدهد؛ اما وقتی پای مزیتهای سلامت قهوه به میان میآید، زمان نوشیدن آن اهمیت زیادی پیدا میكند. در مطالعهاي در برزيل حدود 70هزار زن كه دیابت نداشتند، مورد بررسی قرار گرفتند، آنهایی كه پیش از ظهر بیش از یك فنجان قهوه مینوشیدند، 34 درصد كمتر از كسانی كه اصلا قهوه نمیخوردند، مبتلا به دیابت نوع 2 میشدند. زنانی كه حداقل 3 فنجان قهوه در روز مینوشیدند، در مقایسه با كسانی كه هرگز قهوه نمیخوردند، 27درصد كمتر دچار این بیماری میشدند. با این وجود وقتی پژوهشگران این اطلاعات را دقیقتر مورد بررسی قرار دادند، دریافتند كه زمانبندی خاص در مصرف قهوه فاكتوری است كه رابطه مستقیمی با تأثیر محافظتی آن دارد. تنها در آن دسته از زنانی كه بیش از یك فنجان قهوه پیش از وقت ناهار مینوشند (در مقایسه با زنانی كه پیش ازاین موقع روز قهوه نمینوشند) خطر دیابت نوع 2 تا 34 درصد كاهش میيابد.
منبع: مجله زندگی ایده آل