احساس گز گز و مور مور شدن به همراه درد از جمله علائم بی حسی و عدم خون رسانی به دست، پا و یا هر اندام دیگری است. علل مختلفی موجب بروز این اختلال می شوند که رایج ترین آن عدم خون رسانی به دلایل به اندام مورد نظر است؛ اما دلایل خطرناک تری هم هستند که موجب بروز این حالت در فرد می شوند. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
هنگام خواب شايد احساس کنيد که دست هاي شما سوزن سوزن و بي حس مي شود و بعد از بيدارر شدن حتي ممکن است نتوانيد به راحتي دست خود را مشت يا باز کنيد.بيشتر اين علايم به سرعت رفع مي شود. براي رفع اين حالت، به آرامي دست را باز و بسته کنيد.
در اين مطلب 12 علت خواب رفتن دست ها و پاها را بيان مي کنيم :
گردش خون ضعيف
شايع ترين علت خواب رفتن دست ها و پاها در خواب، کاهش جريان خون در دست ها و پاهاست که با تغيير دادن حالت خواب مي توانيد آن را رفع کنيد.
ديابت
خواب رفتن دست و پا حتي هنگام بيداري ممکن است نشانه ديابت باشد.مهمترين و شايع ترين بيماري مربوط به اعصاب محيطي، ديابت است که در تغذيه اعصاب اختلال ايجاد مي کند و از آنجا که هر چه طول اعصاب بيشتر باشد تغذيه آنها بيشتر با مشکل مواجه مي شود، اعصاب پاها آسيب پذيرترند و خواب رفتگي پاها در ديابت بيشتر مشاهده مي شود. علاوه بر خواب رفتن دست و پا، در بيماران ديابتي، انواع اختلالات حسي از جمله کرختي، بي حسي، سوزن سوزن شدن و گزگز کردن دست و پا نيز مشاهده مي شود.
سندروم تونل کارپال
بيماري سندروم تونل مچ دست نيز با خواب رفتن دست ها خود را نشان مي دهد، به گونه اي که ممکن است فرد، شب ها به دفعات با حالت خواب رفتگي دست از خواب بيدار شود. اين بيماري زماني به وجود مي آيد که عصبي که از مچ دست وارد پنجه و نوک انگشتان مي شود، بر اثر کار زياد يا عوامل ديگري نظير کم کاري تيروئيد، حاملگي و ديابت آسيب مي بيند و آن منطقه بدون اينکه بيمار فعاليت خاصي داشته باشد، با يک مختصر فعاليت به خواب مي رود.
آرتريت
بيماري آرتريت باعث التهاب و درد مفاصل بدن مي شود. اين بيماري باعث تحريک و آسيب اعصاب در ناحيه مفاصل نيز مي شود.
عمل جراحي دست
اين حالت باعث تحريک يا آسيب عصب مي شود.
بيماري گيلن باره
بيماري گيلن باره نيز با علايم خواب رفتن دست و پا، کرختي و بي حسي آغاز مي شود که ممکن است اين علايم با معاينه پزشک در بيمار تشخيص داده نشود. اما در هر صورت خود بيمار از حالت هاي اختلال حسي در اندام هاي خود آگاه است
مسموميت دارويي
مسموميت هاي دارويي نيز ممکن است باعث مسموميت اعصاب محيطي شود که از ميان اين داروها، داروهاي شيمي درماني که به اعصاب سلول هاي محيطي بيماران سرطاني آسيب مي زنند، شايع تر است.
مسموميت با فلزات سنگين
خوردن يا تنفس فلزات سنگين مثل جيوه، سرب، تاليوم و آرسنيک نيز باعث خواب رفتن دست و پا مي شود.
مسموميت ويتاميني
اگرچه گروه ويتامين هاي B بي ضرر هستند، اما استفاده بيش از اندازه ويتامين B6 مي تواند مسموميت ايجاد کند که اين مسموميت خود را به صورت بي حسي دست و پا نشان مي دهد.براي جلوگيري از خواب رفتن دست هنگام خواب، آن را زير بالش يا سرتان قرار ندهيد.
بيماري MS
بيماري هاي عصب مرکزي نخاع هم مي توانند کرختي و بي حسي دست و پا را ايجاد کنند، مثلاً بيماري MS نيز همين علائم را دارد.
سکته مغزي
سکته هاي مغزي نيز به علت ايجاد اختلال در اعصاب، بي حسي ايجاد کرده و بر اثر آن دست و پا خواب مي رود.
تغييرات فشار خون
فشار خون ارتباط مستقيمي با بيماري هاي اعصاب محيطي ندارد، ولي به دليل اينکه اعصاب محيطي در تنظيم فشار خون و عروق محيطي نقش دارد، ابتلا به بعضي از بيماري هاي اعصاب محيطي در تنظيم فشار خون مشکل ايجاد کرده و خود را به صورت افت فشار خون نشان مي دهد.
منبع: نصف جهان