استرس را می توان از جمله حواس انسانی به شمار آورد که در برخی موارد به علت تاثیر بیش از حد نوعی اختلال روانی به شمار می آید. علل مختلفی در بروز استرس دخیل هستند؛ اما عواملی نیز وجود دارند که به وسیله آنها می توان به کنترل استرس پرداخت. رژیم غذایی و استفاده از برخی مواد خوراکی از جمله این موارد هستند. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت هرمزگان گفت: بهطور قطع و یقین، بین نوع تغذیه و افزایش یا کاهش استرس رابطه وجود دارد.
ایسنا: لادن صدیق کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت هرمزگان خاطرنشان کرد: نخستین توصیه برایی کاهش استرس و فشار روانی در افراد، افزایش مصرف مایعات بهطور منظم است، زیرا آب و مایعات در تنظیم سیستم عصبی نقش بسزایی دارند.
برای کاهش استرس مایعات بنوشید
وی ادامه داد: 60 تا 65 درصد بدن انسان بالغ را آب تشکیل میدهد که تنظیمکننده تمامی فعالیتهای درون و برونسلولی بدن انسان است. البته باید دانست که افراد برای کاهش استرس حتما باید نیمی از مایعات را از طریق مصرف آب و نوشیدنیها و مابقی را از طریق مواد غذایی که آب فراوان دارند، تأمین کنند.
مصرف سبزی و میوه سبب کاهش فشار روانی میشود
صدیق با بیان اینکه مصرف سبزی و میوه به چند علت سبب کاهش استرس و فشارروانی در افراد میشود، افزود: در میوه و سبزی مایعات فراوان وجود دارد. به طور مثال میزان آب موجود در کاهو بیشتر از آب موجود در شیر است و نوشیدن آب به افراد آرامش میدهد. علاوه بر این، رنگهای طبیعی که در میوه و سبزی وجود دارد باعث نشاط در انسان شده و این خود سبب کاهش استرس و اضطراب در افراد میشود.
وی اظهار کرد: مصرف غذاهایی مثل میوه و سبزی بهدلیل احساس خوشایندی که در فرد ایجاد میکند، اضطراب را در افراد کاهش میدهد. در میوه و سبزی، ویتامین، املاح و ریزمغذیهایی وجود دارد که به تنظیم خلق و خوی افراد کمک میکند.
موز آرامبخش است
صدیق با بیان اینکه مصرف موز برای کاهش استرس در افراد توصیه میشود، خاطرنشان کرد: ویتامین 6B در موز به ترشح سروتونین کمک میکند و این انتقالدهنده عصبی ترکیبی است که سبب کاهش استرس میشود. موز در عین کاهش استرس، خوابآور نیست اما آرامبخشی مناسب است.
وی اضافه کرد: علاوه بر میوه و سبزی، در دانههای غلات کامل (سبوسدار) و پروتئینهای حیوانی و گیاهی هم ویتامین 6B وجود دارد که مصرف این نوع مواد غذایی هم میتواند به کاهش استرس در افراد کمک کند. اغلب ویتامینهای گروه B بهطور معمول در غلات و حبوبات یافت میشود که میتواند به کاهش استرس در افراد کمک کند.
صدیق با تاکید بر اینکه متأسفانه در کشور غلات بهطور کامل مصرف نمیشود، اظهار کرد: غلات در ایران چه برنج و چه گندم بدون سبوس است و این درحالی است که افراد برای کاهش اثرات استرس و فشار روانی حتما باید غلات را بهطور کامل و سبوسدار مصرف کنند، زیرا غلات تصفیهشده و بدون سبوس و بدون فیبر ارزش غذایی مطلوبی ندارند. حبوباتی که از 2 روز قبل خیس شده باشد و نفخکننده نباشد نیز از دیگر مواد غذایی مفید است که باعث کاهش استرس در افراد میشود.
افرادی که غذاهای دریایی مصرف میکنند، آرامش بیشتری دارند
وی گفت: مصرف گوشت سفید بهدلیل پروتئین و اسیدهای چرب بهویژه امگا 3 موجود در آن میتواند خلق و خوی افراد را تنظیم کند، به همین دلیل افرادی که غذاهای دریایی همراه با سبزیجات را مصرف میکنند، آرامش بیشتری دارند.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت استان افزود: مصرف مواد لبنی همراه با غلات از قبیل نان و ماست و خیار از غذاهای مناسبی است که بهویژه در فصل تابستان میتواند به آرامش افراد کمک کند. البته مصرف آجیلهای تازه و بینمک به دلیل داشتن فیبر، اسیدهای چرب غیراشباع، املاح و ویتامین و صدایی که هنگام خوردن ایجاد میکند، نیز سبب کاهش استرس میشود.
در هنگام استرس جوشانده لیموعمانی و گل گاوزبان مصرف کنید
وی با بیان اینکه مصرف جوشانده لیموعمانی و گل گاوزبان در مواقع استرس توصیه میشود، ادامه داد: از مواد غذایی سرشار از ویتامین B،C ، D حتماً استفاده شود. همچنین مردم برای کاهش استرس نباید 3 وعده غذایی سنگین مصرف کنند بلکه باید رژیم غذایی در قالب 5 یا 6 وعده سبک داشته باشند. داشتن تنوع غذایی، تمرین آرام خوردن غذا و نیاشامیدن آب همزمان با خوردن غذا از مواردی است که میتواند به کاهش استرس افراد کمک کند.
صدیق تصریح کرد: مطالعات مختلف نشان داده است که نمک، قندهای ساده و تصفیهشده، شکر، شیرینی، مربا، نوشابه، آبمیوههای صنعتی، چربیهای حرارتدیده و کافئینی که در نوشابه، قهوه و چای وجود دارد سبب تحریک سیستم عصبی فرد شده و او را مستعد استرس و اضطراب میکند، علاوه بر این، خوردن فستفودهای غنی از نمک و چربی نیز باعث میشود که استرس افراد تشدید شود، زیرا مصرف این قبیل مواد غذایی سبب تحریک سیستم عصبی فرد میشود.
منبع: توریسم آنلاین