قند خون بالا,علائم قند خون بالا,خطرات قند خون بالا

کسانی که فشار خون و چربی خون بالا دارند و همچنین بی تحرکی، بیماری های قلبی و عروقی دارند باید سالانه غربالگری از نظر دیابت انجام دهند تا دچار عوارض قند خون بالا نشوند.

در این مقاله از دکتر سلام به عوارض ناشی از ابتلا به دیابت پرداخته ایم. توصیه می کنیم حتما این مقاله را مطالعه کنید و از دست ندهید. اگر می خواهید اطلاعات کاملی درباره قند خون بالا داشته باشید، در ادامه با ما باشید.

دکتر سید‌محسن خوش‌نیت ، فوق‌تخصص غدد داخلی با بیان اینکه علت بی‌خبری افراد از دیابت این است که این بیماری علائمی ایجاد نمی‌کند‌، گفت: چون تصور مردم بر این است باید عطش داشته باشند، در حالی که این علائم مربوط به زمانی است که قند خون بالای 300-250 باشد. وقتی قند خون 180-150 میلی گرم است فرد ممکن است علامتی نداشته باشد، اما عوارض قند خون بالا در این شرایط ایجاد می‌شود.

وی در خصوص عوارض قند خون بالا افزود: این عوارض شامل چشمی، کلیوی، قلب و عروق و اعصاب اندام‌ها می‌شود. دیابت باعث کاهش شنوایی،اختلال خواب و آپنه، اضطراب، افسردگی و کبد چرب می‌شود. این بیماری مرگ و میر ناشی از بعضی سرطان‌ها را نیز افزایش می‌دهد.

این فوق تخصص غدد داخلی با تاکید بر اینکه فرد گیاهخوار نیز مصون از دیابت نیست، گفت: فرد گیاهخوار به علت زمینه ژنتیک، بی‌تحرکی، چاق شدن و سایر علل مثل سندرم تخمدان (PCOD) ممکن است مستعد ابتلا به دیابت باشد.

با عوارض قند خون بالا آشنا شوید

قند خون بالا هنگام عدم تولید انسولین به اندازه کافی در بدن یا عدم استفاده از آن به طور موثر رخ می دهد. هورمونی که ضمن تنظیم قند خون به آن کمک می کند تا با تامین انرژی وارد سلول ها شود.

قند خون بالا (هیپرگلیسمی) با دیابت مرتبط است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، گزارش می دهد 13 درصد از بزرگسالان ایالات متحده با دیابت زندگی می کنند و 34.5 درصد در مرحله پیش دیابت قرار دارند یعنی نزدیک به 50 درصد از کل بزرگسالان ایالات متحده دیابت یا پیش دیابت دارند. به گزارش هلث لاین، در اینجا ضمن توضیح روش های طبیعی و آسان برای کاهش سطح قند خون عوارض جانبی قندخون بالا نیز مطرح شده است.

قند خون بالا,علائم قند خون بالا,خطرات قند خون بالا

وی با تاکید بر اینکه اگر قند خون کنترل شده نباشد، عارضه چشمی اتفاق می‌افتد، افزود: البته در دیابت نوع 2 زمان شروع بیماری را نمی‌دانیم و بیماری بی‌سرو‌صدا شروع می‌شود. پس در بدو ورود بیمار، معاینه چشم او باید انجام شود. اما دیابت نوع یک، پر سرو صدا شروع می‌شود و اولین معاینه چشمی باید پنج سال بعد از شروع دیابت باشد،البته معاینه چشمی سالانه هم باید انجام شود.

خوش نیت ادامه داد: در بیشتر موارد عارضه چشمی اگر ایجاد شود برگشت ناپذیر است، چون عارضه دیابت روی شبکیه چشم است و فرد متوجه نمی‌شود. البته با تزریق و لیزر درمانی می‌توان جلوی پیشرفت عارضه را گرفت .همچنین با کنترل قند خون، فشار خون، چربی خون و ترک سیگار می‌توان پیشرفت عارضه چشمی را کنترل کرد .

علائم قند خون بالا چیست ؟

وی در خصوص عوارض کلیوی دیابت تصریح کرد: عوارض کلیوی در 40 درصد بیماران مشاهده می‌شود بخصوص اگر فرد زمینه ژنتیک عارضه کلیوی داشته باشد دچار دفع آلبومین در ادرار می‌شود .معمولاً وجود این ماده در مقادیر میکروسکوپی با آزمایش ادرار چک می‌شود.اما بتدریج کار کلیه مختل می‌شود. با آن که کراتینین بالا می‌رود،همچنان بیمار علامت ندارد. بعد فشار خون افزایش می‌یابد و ورم ایجاد می‌شود. به هرحال، بیماران دیابتی باید سالانه وضعیت کلیه خود را چک کنند.

قند خون بالا,علائم قند خون بالا,خطرات قند خون بالا

این فوق تخصص غدد داخلی با بیان اینکه افرادی که دیابت ندارند هر سه سال باید قند خون را چک کنند، گفت: آزمایش قند ناشتا بعد از هشت ساعت ناشتا بودن انجام می‌شود. اگر قند خون بالای 125 باشد تشخیص دیابت داده می‌شود به شرطی که دوباره تائید شود. توصیه می‌شود افراد چاق که عوامل خطر دیگر را هم دارند زیر 45 سالگی وقتی به پزشک مراجعه می‌کنند از این نظر بررسی شوند.

برای کاهش قندخون به طور منظم ورزش کنید

ورزش منظم به رسیدن و حفظ وزن متوسط و افزایش حساسیت نسبت به انسولین کمک می کند. افزایش حساسیت نسبت به انسولین یعنی سلول ها بهتر می توانند از قند موجود در جریان خون استفاده کنند، همچنین ورزش به عضلات برای استفاده از قند خون برای انرژی و انقباض عضلات کمک می کند.

در صورت وجود مشکل در مدیریت قند خون باید به طور مرتب سطح قندخون خود را بررسی کنید. انواع مفید ورزش شامل وزنه زدن، پیاده روی سریع، دویدن، دوچرخه سواری، رقص، پیاده روی و شنا است.

برای کاهش قندخون میزان مصرف کربوهیدرات خود را مدیریت کنید

بدن کربوهیدرات ها را به قندها به طور عمده گلوکز تقسیم می کند سپس انسولین به بدن برای مصرف و ذخیره قند برای انرژی کمک می کند. هنگام مصرف بیش از حد کربوهیدرات یا دارای مشکلات عملکرد انسولین این روند با شکست مواجه می شود و سطح گلوکز خون افزایش می یابد. با این حال، چندین کار برای کنار آمدن با این مورد وجود دارد.

انجمن دیابت آمریکا، مدیریت مصرف کربوهیدرات با شمارش کربوهیدرات ها و آگاهی از میزان نیاز را توصیه می کند. نتایج برخی مطالعات نشان می دهند این روش ها ضمن کمک به تنظیم مناسب وعده های غذایی مدیریت قند خون را بیشتر بهبود می بخشد.

علاوه بر این، بسیاری از مطالعات نشان می دهند رژیم کم کربوهیدرات به کاهش سطح قندخون و جلوگیری از افزایش قند خون کمک می کند، همچنین یک رژیم کم کربوهیدرات در طولانی مدت به کنترل سطح قند خون کمک می کند.

برای کاهش قندخون مصرف فیبر خود را افزایش دهید

فیبر هضم کربوهیدرات و جذب قند را آهسته می کند به همین دلایل باعث افزایش تدریجی سطح قندخون می شود. علاوه بر این، نوع فیبر نیز در این زمینه نقش مهمی ایفا می کند. فیبر دو نوع است:

  • نامحلول
  • محلول

گرچه هر دو نوع فیبر مهم هستند، اما به طور مشخص مصرف فیبرهای محلول برای بهبود مدیریت قند خون توصیه می شود. علاوه بر این، رژیم غذایی حاوی فیبر بالا با بهبود توانایی بدن در تنظیم قند خون و کاهش سطح قند خون به کنترل بهتر دیابت نوع 1 کمک می کند. مواد غذایی سرشار از فیبر عبارتند از:

  • سبزی ها
  • میوه ها
  • حبوبات
  • غلات کامل

میزان توصیه شده مصرف روزانه فیبر برای خانم ها حدود 25 گرم و برای آقایان 38 گرم است. این مقدار برای هر هزار کالری حدود 14 گرم است.

برای کاهش قندخون آب بنوشید و هیدراته بمانید

نوشیدن آب کافی به حفظ سطح قندخون در حد سالم کمک می کند. علاوه بر جلوگیری از کمبود آب قند اضافی توسط کلیه ها از طریق ادرار دفع می شود. یک مطالعه مشاهده ای نیز نشان داد کسانی که آب بیشتری می نوشند خطر کمتری برای ابتلا به سطح بالای قند خون دارند.

نوشیدن منظم آب ضمن کمک به آبرسانی خون سطح قند خون و خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد. به خاطر داشته باشید آب و سایر نوشیدنی های فاقد کالری بهترین گزینه ها هستند.

نوشیدنی های شیرین ضمن افزایش قند گلوکز خون باعث افزایش وزن می شوند و خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهند.

سابقه خانوادگی در قند خون بالا دارید ؟

وی در خصوص عوامل خطر دیابت که موجب افزایش آزمایش دیابت زیر 45 سال می‌شود ، بیان کرد: اگر کسی فشار خون و چربی خون بالا، سابقه خانوادگی دیابت، بی تحرکی و بیماری‌های قلبی و عروقی، سابقه دیابت بارداری و سابقه سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOD) دارد باید غربالگری سالانه از نظر دیابت انجام دهد.

خوش نیت در پاسخ به این پرسش که برای پیشگیری از عوارض ناشی از دیابت چه اقدامی لازم است؟، گفت: باید کنترل قند خون بخوبی انجام شود .یعنی قند خون ناشتای وی کمتر از 120-115 باشد. همچنین قند دو ساعت بعد از صبحانه یا بعد از هر وعده غذایی کمتر از 160 باشد و آزمایش هموگلوبین A1C کمتر از 7 درصد باشد. (هموگلوبین A1C معدل قند خون در یک الی سه ماه گذشته است.)

این فوق تخصص غدد داخلی در پایان با اشاره به رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت اظهارداشت: رژیم غذایی فرد نباید جدا از رژیم غذایی خانواده باشد. غذاهای سالم باید کم چرب و سرخ نکرده باشند. چربی‌های مفید در غذا باشد .روغن حیوانی کمتر بخورند. روغن نباتی مایع مثل کلزا و زیتون مصرف کنند.

برای کاهش قندخون اندازه وعده های غذایی خود را کنترل کنید

کنترل حجم غذا به تنظیم کالری دریافتی و حفظ وزن متوسط کمک می کند. در نتیجه مدیریت وزن باعث افزایش سطح قند خون سالم می شود و نشان داده می شود خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد.

نظارت و کنترل بر اندازه وعده های غذایی به کاهش کالری دریافتی و افزایش قند خون بعدی نیز کمک می کند. در اینجا چند نکته مفید برای مدیریت اندازه غذا آورده شده است:

  • وعده های غذایی را اندازه گیری و وزن کنید.
  • از بشقاب کوچک تر برای غذا خوردن استفاده کنید.
  • از رفتن به رستوران ها خودداری کنید.
  • برچسب های مواد غذایی را برای بررسی اندازه سرو بخوانید.
  • ژورنال غذا تهیه کنید.
  • غذا را به آرامی بجوید.

برای کاهش قندخون مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین را انتخاب کنید

شاخص گلیسمی نحوه جذب یا هضم مواد غذایی را اندازه گیری می کند که بر میزان افزایش سطح قند خون تاثیر می گذارد. هم میزان و هم نوع کربوهیدرات ها تعیین کننده چگونگی تاثیر یک ماده غذایی بر میزان قند خون است.

تحقیقات نشان می دهد خوردن مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین باعث کاهش سطح قند خون در مبتلایان به دیابت می شود. میزان کربوهیدارت های مصرفی به اندازه شاخص گلیسمی مواد غذایی مهم است. مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین تا متوسط شامل:

  • بلغور
  • جو
  • ماست
  • جو دوسر
  • لوبیا
  • عدس
  • حبوبات
  • ماکارونی گندم
  • سبزیجات غیرنشاسته ای

برای کاهش سطح خون سطح استرس را مدیریت کنید

استرس بر سطح قند خون تاثیر می گذارد. هورمون هایی مانند گلوکاگون و کورتیزول هنگام استرس ترشح می شوند که باعث بالا رفتن سطح قند خون می شوند.

نتایج یک مطالعه نشان داد ورزش، حفظ آرامش و مدیتیشن به طور قابل توجهی استرس و سطح قند خون را برای دانشجویان کاهش می دهد. ورزش ها و روش های آرام سازی مانند یوگا و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی نیز به اصلاح مشکلات ترشح انسولین در دیابت مزمن نیز کمک می کند.

سطح قندخون خود را کنترل کنید

“آنچه اندازه گیری می شود مدیریت می شود.” اندازه گیری و کنترل سطح گلوکز خون به مدیریت بهتر آن کمک می کند. به عنوان مثال، پیگیری قندخون به تعیین اینکه آیا باید در وعده های غذایی یا دوز داروهای خود تغییراتی ایجاد کنید یا خیر کمک می کند، همچنین باعث می شود درباره چگونگی واکنش بدن به برخی ماد غذایی آگاه شوید، بنابراین بهتر است با اندازه گیری روزانه سطح قندخون خود و یادداشت آن در قالب یک گزارش روند آن را کنترل کنید.

برای کاهش قندخون خواب کافی و با کیفیت داشته باشید

داشتن خواب کافی گزینه بسیار عالی و ضروری برای سلامتی است. عادت های بد خواب و کمبود استراحت بر سطح قندخون و حساسیت نسبت به انسولین تاثیر می گذارد که می توانند ضمن افزایش اشتها باعث بالا رفتن وزن شوند.

کمبود خواب باعث کاهش ترشح هورمون های رشد و افزایش سطح کورتیزول می شود که هر دوی اینها نقش اساسی در مدیریت قند خون ایفا می کنند. خواب کافی هم از نظر کمی و هم کیفیت مدنظر است، بنابراین بهتر است هر شب خواب کافی با کیفیت بالا داشته باشید.

برای کاهش قندخون مواد غذایی سرشار از کروم و منیزیم بخورید

سطح بالای قندخون و دیابت نیز با کمبود ریزمغذی ها ارتباط دارد. به عنوان مثال، می توان به کمبود مواد معدنی کروم و منیزیم اشاره کرد. کروم در متابولیسم کربوهیدرات و چربی نقش دارد، همچنین به تنظیم سطح قند خون کمک می کند. کمبود کروم نیز فرد را مستعد عدم تحمل کربوهیدرات می کند.

با این حال، سازوکارهای موجود در این مورد به طور کامل مشخص نیست. علاوه بر این، مطالعات یافته های مختلفی را گزارش می دهند. برخی از مطالعات روی افراد مبتلا به دیابت نشان می دهد کروم دارای مزایایی برای مدیریت طولانی مدت قندخون است. مواد غذایی غنی از کروم عبارتند از:

  • گوشت
  • غلات سبوس دار
  • میوه
  • سبزی ها
  • آجیل

همچنین نشان داده می شود منیزیم به میزان قند خون کمک می کند در حالی که کمبود منیزیم با خطر بیشتر ابتلا به دیابت مرتبط است. مطالعات افراد با بیشترین میزان مصرف منیزیم را با 47 درصد خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط دانسته است. مواد غذایی سرشار از منیزیم عبارتند از:

  • سبزی های برگ تیره
  • تخمه کدو و کدو
  • ماهی تن
  • غلات کامل
  • شکلات تلخ
  • موز
  • آووکادو
  • لوبیا

برای کاهش قندخون سرکه سیب را امتحان کنید

سرکه سیب فواید زیادی برای سلامتی دارد. سرکه سیب باعث کاهش سطح قند خون ناشتا می شود به احتمال زیاد باعث کاهش تولید آن توسط کبد یا افزایش استفاده از آن توسط سلول ها می شود.

علاوه بر این، مطالعات نشان می دهد سرکه به طور قابل توجهی در پاسخ بدن به قندها تاثیر می گذارد و به بهبود حساسیت به انسولین کمک می کند. در صورت استفاده از داروهای کاهنده قندخون بهتر است قبل از مصرف سرکه سیب با پزشک خود مشورت کنید.

برای کاهش قندخون عصاره دارچین را امتحان کنید

دارچین به داشتن فواید زیادی برای سلامتی شهرت دارد. تحقیقات نشان می دهند با کاهش مقاومت به انسولین در سطح سلولی حساسیت نسبت به انسولین را بهبود می بخشد. مطالعات نشان می دهند دارچین سطح قند خون را تا 29 درصد کاهش می دهد.

این تجزیه کربوهیدرات ها در دستگاه گوارش را آهسته می کند که باعث افزایش سطح قند خون بعد از غذا می شود. با این حال، زیاده روی در مصرف دارچین با خطرات زیادی همراه است.

برای کاهش قندخون بربرین را امتحان کنید

بربرین به عنوان یک جز فعال برخی گیاهان در طب سنتی چین از جمله در درمان دیابت مورد استفاده قرار می گیرد. تحقیقات نشان می دهند بربرین به کاهش قند خون و افزایش تجزیه کربوهیدرات برای تامین انرژی کمک می کند. علاوه بر این، بربرین به اندازه برخی داروهای کاهش دهنده قند خون موثر هستند.

این امر آن را به یکی از موثرترین مکمل ها برای مبتلایان به دیابت یا پیش دیابت تبدیل می کند. با این حال، بسیاری از مکانیسم های تاثیرات آن هنوز ناشناخته است، بنابراین برای تعیین ایمنی و اثربخشی آن مطالعات بیشتری با کیفیت بالا در این زمینه لازم است. علاوه بر این، برخی از عوارض جانبی آن عبارتند از:

  • اسهال
  • یبوست
  • نفخ و درد شکمی

اگر قصد استفاده از بربرین را دارید نخست با پزشک خود مشورت کنید.

 

بیشتر بخوانید:برای افزایش وزن می توان از آنتی بیوتیک استفاده کرد؟

برای کاهش قندخون تخم شنبلیله بخورید

تخم شنبلیله به عنوان منبع خوبی از فیبر محلول به مدیریت سطح قند خون کمک می کند. بسیاری از مطالعات نشان می دهند شنبلیله می تواند به طور موثر قند خون را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد، همچنین به کاهش گلوکز ناشتا و بهبود تحمل گلوکز کمک می کند.

اگرچه تخم شنبلیله از محبوبیت چندانی برخوردار نیست، اما می تواند به برخی محصولات برای کمک به درمان دیابت اضافه شود. دوز توصیه شده مصرف تخم شنبلیله 2 تا 5 گرم در روز است، اما این میزان توصیه شده از یک مطالعه به مطالعه دیگری متفاوت است.

برای کاهش قندخون وزن متناسب خود را حفظ کنید

بارها شنیده اید که حفظ وزن متناسب ضمن کمک به بهبود سلامت می تواند از بروز مشکلات پیرامون سلامتی در آینده جلوگیری کند، همچنین مدیریت وزن باعث افزایش سطح قند خون سالم می شود و تحقیقات نشان می دهد در کاهش خطر ابتلا به دیابت نیز کمک می کند.

حتی کاهش 7 درصدی وزن بدن می تواند خطر ابتلا به دیابت را تا 58 درصد کاهش دهد و به نظر می رسد حتی از یک داروی معمول دیابت نیز بهتر عمل می کند. علاوه بر این، این خطرات کاهش یافته می توانند در طولانی مدت پایدار بمانند. پیگیری اندازه دور کمر مهم است زیرا مهم ترین عامل مرتبط با وزن برای تخمین خطر ابتلا به دیابت تلقی می شود.

اندازه گیری بیش از 88.9 سانتی متر برای زنان و بیش از 101.6 سانتی متر برای مردان با افزایش خطر ابتلا به مقاومت نسبت به انسولین، سطح بالای قند خون و دیابت نوع 2 همراه است. اندازه سالم دور کمر حتی مهم تر از وزن کلی بدن است.

علائم دیابت خیلی زود بعد از ابتلا نمایان می شوند، بنابراین باید برای تشخیص سطح بالای قند خون به علائم و نشانه ها در بدن توجه زیادی کرد.

اگر متوجه تغییراتی پیرامون سلامتی خود مانند تکرر ادرار، خشکی دهان، خستگی، مشکلات پوستی و بی حسی در پا شدید باید سطح قند خون خود را بررسی کنید. دیابت فقط روی جریان خون تاثیر نمی گذارد بلکه سایر اعضای بدن را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. رژیم غذایی سالم و سبک زندگی خوب از موارد اساسی برای کنترل دیابت جدا از مصرف داروها ضروری است.

چه عواملی باعث ابتلا به دیابت می شوند؟

گلوکز خون تولید شده توسط لوزالمعده در بدن از طریق انسولین کنترل می شود. تولید ناکافی انسولین می تواند باعث ابتلا به دیابت شود.

این بیماری قابل کنترل است، اما در بیشتر موارد فرد یک عمر با آن دست و پنجه نرم می کند. سطح بالای قند خون به سلامتی فرد آسیب می رساند و منجر به بروز عوارض شدید می شود. در اینجا نحوه تاثیر دیابت روی قسمت های مختلف بدن توضیح داده می شود.

تاثیر قندخون بالا بر پوست

مشکلات پوستی در بیماران مبتلا به دیابت به علت آسیب دیدن رگ های خونی رخ می دهد. این امر می تواند باعث رنگدانه سازی پوست شود در واقع لکه های تیره روی دست و پاها به طور معمول نخستین علامت دیابت است دردناک نیست، اما به راحتی قابل مشاهده است.

تاثیر قندخون بالا بر قلب

افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دارند. قند خون بالا به چندین روش از جمله حمله قلبی بر سلامت قلب و عروق تاثیر می گذارد.

تاثیر قندخون بالا روی پاها

آسیب عصبی در دیابت منجر به بروز احساس سوزن سوزن شدن و بی حسی در پاها می شود که از نشانه های ابتلا به دیابت است. این وضعیت رگ های خونی را سخت می کند که منجر به گردش خون ضعیف می شود، بنابراین بی حسی مکرر پا را نباید نادیده گرفت و باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

تاثیر قندخون بالا بر چشم

دیابت در موارد شدید باعث ضعف بینایی و حتی از دست دادن آن می شود. افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت چشم قرار دارند. رگ های خونی در شبکیه چشم آسیب دیده می توانند برای چشم بسیار دردناک باشند.

تاثیر قندخون بالا بر کلیه ها

کلیه یکی از اندام های تحت تاثیر این بیماری است. قند خون بالا حتی می تواند باعث نارسایی کلیه شود که احتمال می رود فرد را مجبور به دیالیز یا پیوند کلیه کند.

افزایش قند خون: چه کاری باید انجام شود؟

دانستن علائم هیپرگلیسمی مهم است. اگر به قند خون مشکوک هستید باید به سرعت مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرید.

ورزش و نوشیدن آب پس از غذا خوردن به ویژه اگر مقدار زیادی کربوهیدرات نشاسته ای مصرف کرده باشید به کاهش قند خون کمک می کند، همچنین می توانید از تزریق انسولین استفاده کنید، اما مراقب توصیه های پزشک در مورد دوز مصرفی خود باشید زیرا در صورت استفاده نادرست انسولین باعث افت قند خون (کاهش قند خون) می شود.

کتواسیدوز و کتوز

همچنین درک تفاوت بین کتواسیدوز و کتوز مهم است. اگر سطح بالای قندخون برای مدت طولانی درمان نشود گلوکز در جریان خون جمع می شود و سلول ها از نظر سوخت گرسنه می مانند، سلول ها برای سوخت به چربی تبدیل می شوند. هنگامی که سلول ها از چربی به جای گلوکز استفاده می کنند فرآیند محصول جانبی به نام کتون تولید می کند:

افراد مبتلا به دیابت دچار کتواسیدوز دیابتی می شوند، یک بیماری بالقوه کشنده که باعث اسیدی شدن خون می شود. به دلیل عملکرد نامناسب انسولین در افراد مبتلا به دیابت سطح کتون کنترل نمی شود و خیلی سریع به سطوح خطرناک می رسد حتی کتواسیدوز دیابتی می تواند منجر به کما دیابتی یا مرگ در فرد شود.

افراد بدون دیابت می توانند سطح خاصی از کتون ها را در خون تحمل کنند که به عنوان کتوز شناخته می شود. آنها دیگر دچار کتواسیدوز نمی شوند زیرا بدن آنها قادر به استفاده صحیح از گلوکز و انسولین است.

عملکرد مناسب انسولین به ثابت ماندن سطح کتون های بدن کمک می کند. کتواسیدوز به عنوان یک وضعیت اضطراری نیاز به درمان فوری دارد. در صورت مشاهده هر یک از علائم و نشانه های زیر باید با اورژانس تماس گرفته شود:

  • نفس یا عرق بوی میوه ای
  • تهوع و استفراغ
  • خشکی شدید دهان
  • مشکل تنفسی
  • ضعف
  • درد در ناحیه شکم
  • گیجی
  • کما

افزایش قند خون باعث می شود:

سطح قند خون در طول روز در حال نوسان است. هنگامی که غذا می خورید به ویژه آن گروه از مواد غذایی که کربوهیدرات زیادی مانند نان، سیب زمینی یا ماکارونی دارند قند خون بلافاصله شروع به افزایش می کند.

اگر قند خون به طور مداوم بالا باشد باید در مورد بهبود مدیریت دیابت با پزشک خود صحبت کنید. قند خون هنگامی افزایش می یابد که:

  • انسولین کافی مصرف نمی کنید
  • انسولین تا زمانی که فکر می کنید ماندگار نیست
  • داروی خوراکی دیابت خود را مصرف نمی کنید
  • دوز دارویی نیاز به تنظیم یا تغییر دارد
  • از انسولین منقضی شده استفاده می کنید
  • برنامه غذایی مناسب خود را دنبال نمی کنید
  • یک بیماری یا عفونت دارید
  • از داروهای خاصی مانند استروئیدها استفاده می کنید
  • تحت استرس جسمی مانند آسیب یا جراحی قرار دارید
  • تحت فشارهای عاطفی مانند مشکلات در محل کار یا خانه یا مشکلات مالی قرار دارید

بیشتر بخوانید:قرص هیوتکس را چگونه مصرف کنیم؟

اگر قند خون به طور معمول به خوبی کنترل می شود، اما با افزایش ناگهانی قند خون روبرو هستید احتمال می رود علت حادتری برای بروز آن وجود داشته باشد.

سعی کنید تمام مواد غذایی و نوشیدنی های مصرفی خود را یادداشت کنید و سطح قند خون خود را طبق توصیه های پزشک مورد بررسی قرار دهید. معمول است قند خون را نخست قبل از صبحانه سپس دوباره 2 ساعت بعد از آن اندازه بگیرید. حتی اطلاعات ثبت شده طی چند روز می تواند به شما و پزشک در شناسایی اینکه چه عواملی باعث افزایش قند خون می شوند، کمک می کند. عوامل متداول عبارتند از:

  • کربوهیدرات ها. کربوهیدرات ها رایج ترین مشکل هستند. کربوهیدرات ها خیلی زود به گلوکز تجزیه می شوند، بنابراین در صورت استفاده از انسولین با پزشک خود در مورد نسبت انسولین به کربوهیدرات خود مشورت کنید.
  • میوه ها. میوه های تازه گزینه های سالمی محسوب می شوند، اما حاوی نوعی قند به نام فروکتوز هستند که قند خون را افزایش می دهد. با این حال، میوه های تازه انتخاب بهتری نسبت به آب میوه، ژله یا مربا هستند.
  • مواد غذایی چرب. غذاها یا مواد غذایی چرب می توانند چیزی را ایجاد کنند که به عنوان “اثر پیتزا” شناخته می شود. با استفاده از پیتزا به عنوان مثال، کربوهیدرات موجود در خمیر و سس باعث افزایش سریع قندخون می شود، اما چربی و پروتئین تا ساعاتی دیگر بر قندها تاثیر نمی گذارد.
  • آب میوه، نوشابه، نوشیدنی های الکترولیتی و نوشیدنی های قهوه شیرین. همه اینها روی قند تاثیر می گذارند، بنابراین فراموش نکنید کربوهیدرات های موجود در نوشیدنی هایتان را بشمارید.
  • الکل. ترکیب الکل با آب یا نوشابه بلافاصله قندخون را افزایش می دهد، اما چند ساعت بعد باعث کاهش قند خون می شود.
  • عدم فعالیت بدنی منظم. فعالیت بدنی روزانه به عمکلرد موثر انسولین کمک می کند، در مورد تنظیم داروی متناسب با برنامه تمرین با پزشک خود مشورت کنید.
  • درمان بیش از حد قند خون پایین. درمان بیش از حد بسیار رایج است. با پزشک خود در مورد اینکه هنگامی که سطح گلوکز خون کاهش می یابد چه کاری باید برای جلوگیری از نوسانات زیاد در سطح گلوکز خون انجام دهید مشورت کنید.

در پایان

قبل از ایجاد تغییر در شیوه زندگی یا استفاده از مکمل های جدید حتما با پزشک خود صحبت کنید. در صورت وجود مشکل در مدیریت قند خون یا اگر داروهایی برای کاهش سطح گلوکز خون مصرف می کنید این مسئله بسیار مهم است.

در صورت ابتلا به دیابت یا بروز مشکلاتی در مدیریت قندخون باید با پزشک خود برای طراحی و شروع یک برنامه درمانی در اسرع وقت مشورت کنید.

مترجم: الهه زارعی

علائم قند خون بالا

همچنین اگر قند خون کنترل نشده و پایین دارید مقاله زیر را نیز مطالعه کنید :

درمان قند خون پایین