ممکن است خانم های باردار در زمان حامگلی دچار فشار خون بالا شوند که اگر این مسئله بیش از 20 هفته در دوران بارداری ادامه پیدا کند، عوارضی را در پی خواهد داشت. در این مقاله از دکتر سلام اطلاعاتی در خصوص عوارض فشار خون بالا در بارداری را آماده کرده ایم. توصیه ما این است که حتما این مقاله را مطالعه کنید و از دست ندهید. با ما همراه شوید.
فشار خون بارداری همیشه خطرناک نیست اما گاهی می توانند برای مادر و فرزند او عوارضی را به وجود بیاورند.
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها تعداد رو به افزایشی از زنان باردار در آمریکا به این مساله دچار می شوند.
علت فشار خون بالا در دوران بارداری
به گزارش موسسه ملی قلب، ریه و خون علل احتمالی متعددی برای ابتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری وجود دارد.
این شامل:
اضافه وزن یا چاقی
فعالیت نداشتن
سیگار کشیدن
نوشیدن الکل
حاملگی بار اول
سابقه خانوادگی فشارخون مرتبط با بارداری
حمل بیش از یک کودک
سن (بیش از 40 سال)
عوامل خطرزا برای فشار خون بالا در دوران بارداری
روش های زندگی ناسالم ممکن است منجر به فشار خون بالا در دوران بارداری شود. داشتن اضافه وزن یا چاق و یا عدم فعالیت، از مهمترین عوامل خطرزای ایجاد فشار خون بالا هستند.
زنانی که اولین بارداری خود را تجربه می کنند بیشتر احتمال دارد که فشار خون بالا داشته باشند. خوشبختانه احتمال فشار خون بارداری در حاملگی های بعدی با همسر یکسان کمتر می شود.
سن مادر نیز یک عامل است، زیرا زنان باردار بالای 40 سال بیشتر در معرض خطر هستند..
زنان مبتلا به فشار خون بالا قبل از بارداری در معرض خطر بیشتری برای عوارض مرتبط در دوران بارداری نسبت به افراد دارای فشار خون طبیعی هستند.
پیگیری فشار خون بالا در دوران بارداری
فشار خون دارای دو عدد مجزا است. اولین یا بالاترین عدد را عدد سیستولیک می نامند. همچنین دومین یا عدد پایینی را عدد دیاستولیک نام گذاری کرده اند.
شماره بالا فشار سیستولیک شما است که اندازه گیری فشار روی شریان های قلب شما است وقتی که قلب ضربات یا فشار خون را از طریق بدن شما فشار می دهد.
دیاستولیک یا عدد پایین تر اندازه گیری نیروی فشار خون در قلب شما است زمانی که قلب آرام است.
فشار خون نرمال در طول بارداری چیست؟
برای تعیین اینکه چه زمانی فشار خون شما در حین بارداری طبیعی است، احتمالا پزشک شما در اولین مراجعه اندازه گیری فشار خون اولیه را انجام خواهد داد. سپس فشار خون شما را در هر بار مراجعه ثبت می کند.
فشار خون طبیعی معمولا جایی نزدیک به 120/80 میلی متر جیوه است.
فشار خون بالا در دوران بارداری چیست؟
فشار خونی که بیش از 140/90 میلی متر جیوه است ممکن است موجب نگرانی باشد.
در اوایل بارداری، معمولا از 5 هفته باردار ی تا وسط سه ماهه دوم، فشار خون فرد باردار ممکن است در واقع کاهش یابد. این به این دلیل است که هورمون های بارداری می توانند عروق خونی را برای گشاد شدن تحریک کنند. در نتیجه، مقاومت در برابر جریان خون به آن اندازه زیاد نیست.
فشار خون پایین در دوران بارداری چیست؟
در حالی که عدد قطعی وجود ندارد که فشار خون خیلی کم در نظر گرفته شود، اما نشانه هایی وجود دارد که با فشار خون پایین همراه هستند:
حالت تهوع
احساس ضعف
پوست سرد
تغییرات فشار خون در دوران بارداری
هر چه یک زن در دوران باداری پیش می رود، فشار خون او ممکن است تغییر کند یا به سطح پیش از بارداری بازگردد. دلایل این ممکن است شامل موارد زیر باشد.
میزان خون در بدن یک زن افزایش می یابد.
حجم خون زن در طول بارداری به میزان 45 درصد افزایش می یابد. این مقدار اضافی خون است که قلب باید در سراسر بدن پمپ کند.
بطن چپ ضخیم تر و بزرگتر می شود.
این اثر موقت اجازه می دهد تا قلب سخت تر کار کند .
کلیه ها مقدار زیادی از وازوپرسین را افزایش می دهند که یک هورمون است که منجر به افزایش میزان آب می شود.
در اغلب موارد، فشار خون بالا در دوران بارداری تقریبا بلافاصله پس از تحویل نوزاد از بین می رود. در مواردی که فشار خون بالا باقی می ماند، پزشک ممکن است دارو هایی را برای بازگشت به حالت طبیعی تجویز کند.
عوارض فشار خون بالا در دوران بارداری چیست؟
اگر فشار خون بالا بعد از 20 هفته حاملگی ادامه داشته باشد، می تواند عوارضی ایجاد کند. پره اکلامپسی می تواند بروز کند.
پره اکلامپسی چیست؟
این وضعیت می تواند آسیب جدی به اندام های شما، از جمله مغز و کلیه شما بزند. پره اکلامپسی نیز به عنوان فشار خون ناشی از بارداری شناخته می شود. پره اکلامپسی همراه با تشنج به اکلمپسی تبدیل می شود که می تواند مرگبار باشد.
تاثیر فشار خون بالا بر نوزاد
فشار خون بالا می تواند از رسیدن خون کافی به جفت جلوگیری کند. اگر جفت خون خون نداشته باشد، کودک شما اکسیژن و غذا کمتری دریافت می کند. این می تواند سبب وزن کم نوزاد هنگام تولد شود. اگر فشارخون بالا تشخیص داده شود و زود درمان شود، اکثر زنان هنوز می توانند نوزاد سالمی را به دنیا آورند.
جلوگیری از فشار خون بالا در دوران بارداری
عوامل خطر رایج برای فشار خون بالا، مانند چاقی و سابقه فشار خون بالا، می تواند از طریق رژیم غذایی و ورزش کاهش یابد. البته، در دوران بارداری، این که شما میزانی وزن اضافه کنید اجتناب ناپذیر است. توصیه می شود زنان باردار با پزشک خود مشورت کنند تا یک وزن هدف که برای آنها مناسب است تعیین کند.
رژیم های غذایی برای زنان باردار از فرد به فرد متفاوت هستند. با یک متخصص تغذیه صحبت کنید که هنگام ایجاد یک برنامه تغذیه برای شما، وزن و قد شما را باید در نظر داشته باشند.
NHLBI تاکید می کند که برای کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا اقداماتی لازم است. شما باید از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل اجتناب کنید، هر دو به عنوان بالا برنده فشار خون شناخته شده اند.
بارداری باعث تغییرات هورمونی و همچنین تغییرات روحی و جسمی می شود. این می تواند استرس ایجاد کند، که باعث می شود کنترل فشار خون سختتر شود. تکنیک های کاهش استرس مانند یوگا و مراقبه را امتحان کنید.
درمان فشار خون بالا در دوران بارداری
اگر فشارخون خفیفی دارید و کودک شما به طور کامل رشد نکرده است، احتمالا پزشک شما موارد زیر را برای کاهش فشار خون در دوران بارداری به شما پیشنهاد می کند:
استراحت و دراز کشیدن به سمت چپ خود تا وزن نوزاد از روی رگ های اصلی برداشته شود.
افزایش چک آپ ها تا زمان زایمان
کم کردن مصرف نمک
نوشیدن روزی 8 لیوان آب
فشار خون بالای شدید دارید، ممکن است پزشک با مصرف داروهای فشار خون شما را درمان کند.
مراحل بعدی
فشار خون بالا در دوران بارداری معمولا به مشکلات جدی منجر نمی شود. با این حال، اگر آن را درمان نشود، می تواند برای مادر و نوزاد خطرناک باشد. متأسفانه اختلالات فشارخون ناشی از فشار خون بالا دومین علت مرگ مادران ایالات متحده در دوران بارداری است.
برای فهم عوامل خطر و علل احتمالی فشار خون بالا قبل از اینکه باردار شوید، زمان بگذارید و اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از بالا رفتن فشار خونتان در دوران بارداری انجام دهید.
منبع: اینفوسلامت