بر اساس تحقیقاتی که در خصوص تاثیر شبکه های اجتماعی بر سلامت روان صورت گرفته است، محققان متوجه این موضوع شده اند که شبکه های اجتماعی بیشتر از زمان بر سلامت ذهنی بسیار مضر هستند و همینطور به چگونگی استفاده ما از این رسانه ها بستگی دارد.
این روزها کمتر کسی پیدا می شود که بخش زیادی از زمان خود را در شبکه های اجتماعی مختلف نگذراند. بسیاری معتقد هستند سلامت روان ما تحت تأثیر مقدار زمانی است که در رسانه های اجتماعی می گذرانیم اما محققان می گویند چیزی که بیشتر از زمان برای سلامت ذهنی مضر است، چگونگی استفاده ما از این شبکه ها است..
یکی از عادات کاربران مخصوصاً جوان در رسانه های اجتماعی به ویژه فیسبوک، نوشتن پست هایی است که به صورت تعمدی مبهم، اما تحریک کننده است. اصطلاحی که به آن vaguebooking می گویند. به گفته محققان دو دانشگاه در ایالت فلوریدا استفاده کردن از رسانه های اجتماعی به این روش، مثل فریاد زدن برای طلب کمک است، درحالی که دیگر افراد از رسانه های اجتماعی اعتماد به نفس بالا می گیرند.
یافته های آنها نشان می دهد سلامت روان بیش از آنکه به مدت زمان وقت گذرانی جوانان در رسانه های اجتماعی مربوط باشد، به شدت تحت تأثیر عوامل اضطراب زا در خانواده و از نظر مالی است. دانشمندان با پرسش از 467 جوان در مورد رسانه های اجتماعی و زندگی شخصی و عاطفی آنها به این نتایج رسیدند.
فرستادن پست های مبهم و تحریک کننده اغلب در میان افرادی رواج دارد که تنها هستند و نیز کسانی که به خودکشی فکر می کنند و از شخصیت های هیستریک یا «به دنبال جلب توجه» رنج می برند. بنابراین لازم است به این نکته توجه کنیم که این تحقیق نیز مانند داده های گذشته به نقش منفی رسانه های اجتماعی بر سلامت روان اشاره دارد اما از زاویه ای دیگر.
در هفته گذشته، بررسی بیش از 600 هزار نفر نشان داد که افسردگی در آمریکا در تمامی گروه های سنی رو به افزایش است، اما در میان نوجوانان و جوان های 17 تا 19 ساله از سالمندان بسیار بیشتر است. به گفته نویسندگان، مواجهه روز افزون نوجوانان با عوامل خطر ناشی از استفاده از فناوری های جدید، فرضیه اول برای توضیح این اتفاق است؛ استفاده هایی مانند زورگیری مجازی. همچنین عوامل استرس زا در خانواده و اقتصاد نیز ریسک دچار کردن نوجوانان به افسردگی را نسبت به گذشته بیشتر کرده است. یعنی عوامل مرتبط با رابطه نامناسب با والدین نیز نقش مؤثری در بروز این مشکلات دارد و همه چیز زیر سر رسانه های اجتماعی نیست.
محققان بر این نکته تأکید دارند که رسانه های اجتماعی نه خوب و نه بد هستند، همه چیز به چگونگی استفاده شما از آنها باز می گردد. اگر از این محیط ها برای نشخوار کردن در مورد اینکه چقدر زندگی شما بد است استفاده می کنید طبیعی است با احساسات منفی روبرو شوید اما بدانید که از این شبکه ها می توان برای بالا بردن اعتماد به نفس نیز استفاده کرد.
بنابراین هر نسلی برای خود موضوعی دارد و نمی توان رسانه ها را در نسل امروز مقصر تمام مشکلات بزرگ جامعه دانست.
منبع: آی سبک