آلودگی هوا نه تنها تنفس افراد را به مشکل رو به رو می کند بلکه باعث بروز بیماری های قلبی نیز می شود، به همین دلیل در این مقاله دکتر سلام شما را با مواد غذایی که برای حفظ سلامتی در آلودگی هوا موثر است آشنا می نماید. آلودگی هوا بر تمام بافتها و سیستمهای بدن تاثیر میگذارد چرا که در هوای آلوده انواع آلایندهها از قبیل، مونوکسیدکربن، اکسیدنیتروژن و هیدروکربن، براحتی وارد بدن شده و بدین ترتیب، میزان رادیکالهای آزاد در بدن افزایش مییابد.
رادیکالهای آزاد از راه پوست، ريه، چشم، گوش، بيني و دستگاه گوارش وارد بدن شده و سبب تخريب سلولهاي بدن ميشوند. آسيب به سيستم قلب و عروق، مغز و ريه تنها بخشي از اثرات نامطلوب آلودگي هوا است. آلايندههاي مضر هوا از طريق ايجاد التهاب و انسداد در عروق تغذيه كننده مغز حتي ميتواند منجر به سكته مغزي شود. در چنين شرايطي چه بايد كرد؟ پزشكان معتقد هستند كه توجه به تغذیه و کم و کیف آن در سبد غذایی مردم، اين روزها ضروري است.
دكتر منصور رضايي متخصص تغذيه و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در گفتگو با همشهری آنلاین توصيههاي زير را به مردم ميكند.
شیر کم چرب بخوريد. کلسیم موجود در شیر از جذب سرب و فلزات سنگین موجود در هوای آلوده جلوگیری میکند. شیر عوارض ناشی از آلودگی هوا بر دستگاه گوارش را کاهش میدهد زیرا به دلیل دارا بودن فسفر، منیزیم و کلسیم، خنثیکننده سموم است.
از بین میوهها و صیفیجات مختلف، آنهایی که رنگشان نارنجی پررنگ و قرمز است و بین سبزیها، آنهایی که برگهای پهن تیره دارند (مانند کاهو و اسفناج) حاوی آنتی اکسیدانهای بیشتری هستند و سموم بدن را بیشتر خنثی و دفع میکنند پس اين روزها بيشتر از اين ميوهها و سبزيها استفاده كنيد.
کیوی، آلو بخارا، انار، انگور، سیر، کلم بروکلی، کشمش، گوجه فرنگی و پرتقال سرشار از آنتی اکسیدان است که توصیه میشود در این روزها مصرف شوند.
آب، شير كمچرب، دوغ و غذاهاي آبكي بيشتر مصرف كنيد و غذاهاي خشك كمتر. مردم سوپ و آش را در سفرههاي خود حتما داشته باشيد.
چون در لبنيات، فسفر، منیزیم و کلسیم وجود دارد بنابراين، مصرف لبنيات اين روزها بيش از هميشه ضروري است چرا كه لبنيات سموم را خنثي ميكند و علاوه بر اين سبب ميشود كه دستگاه تنفس كمتر آسيب ببيند. بنابراين اين روزها حتي اگر هوا سرد هم بود و عطش هم نداشتيد، آب و مايعات و غذاهاي آبكي زياد مصرف كنيد. نوشیدن آب، كمك ميكند تا کلیهها املاح اضافی و ذرات آلوده و آلايندهها را به سرعت و در زمان كمتري از بدن خارج و سمزدايي كنند.
در سبد غذايي خود از مواد معدني به وفور استفاده كنيد چرا كه مواد معدني، انواع فلزاتسنگين، سرب، جيوه، آرسنيك، كادميوم و آلومينيوم را از بدن خارج ميكند. مواد معدني در غذاهاي حاوي آهن، يد، منيزيم، روي، سلنيوم و كلسيم وجود دارد.
در روزهايي كه هوا آلودهست مردم نبايد از گوشت قرمز استفاده كنند چرا كه مصرف گوشت قرمز، بار و زحمت كليه را زياد ميكند. بنابراين از خانواده گوشتها، بهتر است مردم از ماهي و ماكيان بيش از گوشت قرمز استفاده كنند. ماكيان و ماهي چربي غير اشباع هم دارند.
از خانواده غلات، مردم بهتر است در روزهايي كه هوا آلوده است به جاي مصرف برنج و نان از جو استفاده كنند. جو را ميتوانند در سوپ و آش اضافه كنند. جو حاوي املاح و فيبر است.
در خانواده ميوهها و سبزيجات از تمام ميوههاي فصل بيشتر از روزهاي ديگر استفاده شود. مصرف خرمالو، انار، نارنگي و ساير مركبات در اين روزها اولويت دارد.
در خانواده سبزيجات، مصرف سبزيجات حاوي تركيبات گوگردي توصيه ميشود چرا كه اين نوع سبزيجات، به سرعت آلايندهها را از بدن خارج ميكند. در اين ميان مصرف سير، پياز، تره فرنگي و كلم بيش از همه توصيه ميشود چون اين سبزيجات به دليل تركيبات گوگرد خود میتوانند از مخاط دستگاه تنفسی بيشتر محافظت کنند.
مردم تمام سبزيجاني كه برگ سبز تيره دارند را در سبد غذايي خود بگنجانند، چون حاوي كلروفيل هستند و كار سمزدايي را بهتر انجام ميدهند.
تازهخوري كنيد و از مصرف انواع كنسروها و غذاهاي فريزري هم خودداري كنيد.
اما دكتر ناصر كلانتري دانشيار دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و متخصص تغذيه هم به همشهري آنلاين ميگويد:
قبل از هر چيز با توجه به اينكه آلودگي هوا اثرات بسيار نامطلوبي بر كل اندامهاي بدن دارد توصيه جدي اين است كه مردم جز در صورت كار ضروري از منزل خارج نشوند و در صورت ضرورت حتما از وسايل حمل و نقل عمومي استفاده كنند.
مردم تا ميتوانند مواد غذايي حاوي آنتي اكسيدان مصرف كنند. ميوههاي با برگ سبز تيره به شدت توصيه ميشود.
مخلوط عسل و ليمو و همچنين زنجبيل ميتواند كمك كننده باشد.
شير و لبنيات كم چرب را هم فراموش نكنند، كودكان و ماردان شيرده و باردار بيشتر شير بنوشند.
دكتر علي رضا منوچهري هم در گفتوگو با همشهري آنلاين ضمن اينكه از مردم ميخواهد كه از ترددهاي غير ضروري اجتناب كنند ميگويد:
در اين روزها مردم حتما وسايل گرمايشي خود را كنترل و تنظيم كنند.
سبزيجات برگپهن از قبيل كاهو، كلم، برگ چغندر و اسفناج بيشتر مصرف كنند.
مواد غذايي حاوي آنتي اكسيدان بيشتر مصرف كنند چرا كه سموم را دفع ميكند.
گياهان آپارتماني مثل كاكتوس ميتواند كمك كننده باشد.
در صورت امكان مردم از دستگاههاي تصفيه هوا در منزل استفاده كنند.
منبع/همشهری