شاید بتوان اصلی ترین عامل ابتلا به چاقی را اشتها دانست! انسان تا حدی که اشتها داشته باشد از مواد خوراکی مصرف می کند تا نیاز بدن خود را برطرف نماید؛ اما گاهی اوقات این اشتهای کاذب است که دست از سر فرد بر نمی دار و مرتبا وی را به سمت مصرف مواد خوراکی مختلف سوق می دهد. در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.
مرتضی صفوی متخصص تغذیه، در مورد برطرف اشتهای کاذب عنوان کرد: میتوانیم از مسیر تغذیه با مواد غذایی حجیم مثل سالاد، سبزیجات، سوپهای سبزی و در کل مواد غذایی دارای فیبر دربردارنده میوهها و… از اشتهای کاذب جلوگیری کنیم.
وی اضافه کرد: از راههای دیگر کم شدن اشتها این هست که مواد غذایی کمکالری پرحجم را پیش از غذا استفاده و علاوه بر این نیم ساعت پیش از خوردن غذا یک تا ۲ لیوان آب میل تا ظرفیت معده پر گردد در این صورت دیگر مایل به خوردن غذا وجود ندارد.
صفوی عنوان کرد: مکملهایی وجود دارد تا جلوی اشتها را بگیرد و از اضافه وزن پیشگیری کند. در حال حاضر این مکملها بصورت ترکیباتی مثل سرکه سیب، چای سبز،کرفس و شوید وجود در دسترس هست که بصورت قرصهای گیاهی دارای پروانه ساخت، توان دارید تحت نظر دکتر استفاده کنید.
وی در ادامه اضافه کرد: این قرصهای گیاهی دارای فیبر مناسب می باشند و اگر پیش از غذا میل گردد، در معده باز شده و به سبب حالت حجمدهی در بدن مثل سالاد یا سبزی عمل میکند.
دانشیار دانشگاه علوم دکتری اصفهان در انتهاء عنوان کرد: مکملهای ضد اشتها خوب ترین مورد برای کم کردن اشتها و اضافه وزن می باشند که البته لازم هست قطعا تحت نظر دکتر متخصص استفاده گردد.
۵ راه برای جلوگیری از اشتها و گرسنگی کاذب
۵ راه برای جلوگیری از اشتها و گرسنگی کاذب انرژیتان پایین آمده، شکمتان به سر و صدا افتاده هست و اخلاقتان هم از یک فرد مهربان و دوستداشتنی به فردی عصبی و تندمزاج مبدل شده. گرسنگیتان مبدل به خشم شده هست. این اتفاق برای همه ما افتاده هست و میدانیم که اصلاً وضع مطلوبی نیست. در زیر به ۵ قانون برای جلوگیری از اشتها و گرسنگی کاذب اشاره میکنیم.
تعداد وعده های غذایی تان را زیادتر کنید
خیلیها آنقدر در طول روز درگیر کار، مسئولیتهای خانوادگی یا مسائل متفاوت میشوند که زمان از دستشان رفته و برای غذا خوردن زمان نمیگذارند و در آخر میبینند که از گرسنگی اعصابشان اکانتی بهم ریخته هست. هنگامی حواستان پرتاب اقدامات دیگر میشود، به پیامهایی که بدنتان برای گرسنگی میفرستد توجه نمیکنید و بعد میبینید که زیادتر از ۴ تا ۵ ساعت هست که هیچ نخوردهاید.
یا اگر در ساعات نامنظم غذا بخورید، پیامرسانهای بدنتان از نظم خارج میشوند. در هر دو حالت، بدنتان همچنان به یک مرجع مداوم سوخت احتیاج دارد تا بتواند هم ذهنی و هم جسمی کارکرد مطلوبی دارا باشد: هنگامی قندخونتان خیلی پایین بیاید، آسیب ها جانبی دربردارنده سردرد، اضطراب و بحران خواهد داشت.
و دیگر اینکه برای ایجاد سوختی که بدنتان احتیاج دارد، به سمت اندوختهها میرود اما بااینکه خیلی مطلوب بود اگر برای این منظور چربیهای بدن را میشکست، اما اینطور نیست. کمخوری باعث شکسته شدن سلولهای عضلات بدنتان میشود. برای نگه داشتن ذهن و جسمتان در خوب ترین حالت، ساعت موبایلتان را کوک کنید تا برای غذا خوردن به شما یادآوری نماید. اگر برای خوردن یک غذای کامل وقت ندارید، غذایتان را بصورت ساندویچ درست کنید که خوردن آن هم برایتان راحتتر باشد. یک مشت خشکبار یا آجیل هم تنقلات زیاد مطلوبی برای میانوعده میتواند باشد.
فیبر بخورید
جویدن فیبر زمان زیادتری میبرد، فضای زیادتری از دستگاه گوارشتان را به خود تعلق میدهد، اکانتی سیرتان میکند و به تنظیم قندخون و تصویر العمل انسولین مساعدت میکند که همه اینها باعث میشود که در مدت زمانی طولانی یک مرجع انرژی مداوم دارا باشید. به عبارت دیگر، استفاده از فیبر زیاد در وعدههای غذایی یک استراتژی ضدگرسنگی عالی به شمار میرود. میزان متوسط استفاده هر روز فیبر دست کم ۱۵ گرم در روز هست که خوب تر هست استفاده ۲۵ گرم هر روز را هدف قرار دهید.
برای این منظور لازم هست در روز دو وعده میوه (یکی در صبحانه و یکی در میانوعده) بعلاوه قدری سبزیجات بهمراه ناهار و شام استفاده کنید، غلات سفید مثل برنج و نان سفید را با غلات کامل مثل برنج قهوهای یا نان گندم کامل جایگزین کنید، از عدس و حبوبات دیگر به عنوان مرجع پروتئینی خود استفاده کنید و در برنامهغذایی روزانهتان آجیل و دانهها را نیز قرار دهید. برخی از خوب ترین مراجع فیبر عبارت هستند از: تمشک (۸ گرم در هر یک لیوان)، گلابی و سیب (حدود ۵ گرم در یک عدد متوسط)، بروکلی (۵ گرم در هر یک لیوان پخته)، عدس و لوبیاها (۸-۷ گرم در هر نصف لیوان) و بادام (۴ گرم در هر ۳۰ گرم).
پروتئین و چربی های سالم را هوشمندانه استفاده کنید
هم پروتئین و هم چربی تهی شدن شکم را به تعویق انداخته و احساس سیری را تقویت میکنند. این یعنی به شما مساعدت میکنند برای مدت طولانیتری احساس سیری کنید و دیرتر به حالت گرسنگی برگردید. از اینرو وارد کردن آنان به برنامهغذایی روزانهتان عازم هوشمندانه برای جلوگیری از نوسانات قندخون هست.
اگر تابحال ماده کمفیبر، کمپروتئین و چربی خورده باشید (مثل شکلات، نان شیرینی مربایی، یک کاسه پاستا با سس گوجهفرنگی)، احتمالاً متوجه شدهاید که چقدر گرسنگیتان فوری برمیگردد، حتی اگر قدری که از آن مادهغذایی استفاده کرده باشید زیاد باشد. درواقع، دو غذا با میزان کالریهای همانند تاثیرات کاملاً متمایزی را بر احساس سیری، انرژی بدن، متابولیسم و روحیه و خلق و خو خواهند داشت.
سفارش ما این هست که در هر وعده غذایی خود از قدری پروتئین خالص یا چربیهای سالم استفاده کنید. گیاهخواران هم میتوانند از حبوبات و مراجع پروتئینی گیاهی استفاده نمایند و برخی از انواع گیاهخواران هم تخممرغ و لبنیات و برخی دیگر مرغ و ماهی را هم به فهرست غذاییشان اضافه میکنند. چربیهای سالمی که متخصصان بر بر اساس مرسوم پیشنهاد میکنند عبارت هستند از آوکادو، آجیل، دانهها، کرهها، روغن زیتون و روغن نارگیل.
غذاهای روحیهساز بخورید
تحقیقات زیاد بسیاری تاثیر بسیاری از موادغذایی را بر روحیه و خلقوخو نشان میدهند. در نتیجه اگر میخواهید شادتر زندگانی کنید و بازده کاری بالاتری دارا باشید، انتخابهای غذایی شما ارزش زیاد بسیاری دارند. به عنوان نمونه، تحقیقات نشان داده هست که دارچین تمرکز را ارتقا داده، گردو قدرت منطق ذهن را بالا برده و سبزیجات مثبتگرایی را تقویت میکند.
در یک تحقیق، دانشمنان از حدود ۳۰۰ جوان خواستند که برای ذکر موادغذایی استفادهی روزانهشان و احساسی که پس از ان پیدا میکنند، دفتر یادداشت هر روز دارا باشند. محققان دریافتند که استفاده بالاتر میوهها و سبزیجات انرژی، آرامش و حس سعادت را در فرد افزایش میدهند.
نوشیدنی آرامش بخش بنوشید
یکی از خوب ترین راهها برای تعدیل و تنظیم روحیه و اعصاب اجتناب از استفاده نوشیدنیهای قنددار و شیرینکنندههای تصنعی هست و به جای آنان تا میتوانید از آب و چای سبز بدون قند استفاده کنید. در یک تحقیق انگلستانی مشخص شد که زیادتر از ۷۰٪ از شرکتکنندهها گزارش دادهاند که بالا بردن استفاده آب روزانهشان تا حد بسیاری روحیهشان را تقویت کرده هست..
منبع: راهنمای سفر من