با افزایش سن و رسیدن به دوران کهنسالی میزان مقاومت بدن در برابر بیماری های مختلف کاهش می باید و سلامت روان افراد نیز به دلیل ایجاد حس غم و افسردگی در معرض خطر قرار می گیرد.از اختلالات شایع روانپزشکی در دوران سالمندی اختلالات خلقی به صورت افسردگی است که بعد از سن ۶۵ سالگی مدت افسردگی با افزایش سن، بیشتر میشود و با انزوای فرد از فعالیت و ارتباط اجتماعی انها همپوشی دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، بیماری افسردگی در همه سنین به قدری شایع است که به آن سرماخوردگی روانی گویند، اما افسردگی سالمندی حالتی از بیماری است که به صورت طبیعی به علت افزایش سن در افراد ایجاد نمی شود و علائم عمومی که علامت برجسته و بارز افسردگی است، ممکن است که دیده نشود.
همهگیرشناسی افسردگی سالمندی
بنابر آمار جهانی، افسردگی تا سال ۲۰۲۰ رتبه اول یا دوم بار بیماری روانی را خواهد داشت و شیوع اختلال افسردگی سالمندان در جهان ۲۴ درصد است.
بعد از سن ۶۵ سالگی مدت افسردگی با افزایش سن، شدت می یابد و با انزوای فرد از فعالیت و ارتباط اجتماعی آنها همپوشی دارد.
افسردگی در سالمندان، نسبت به سنین پایینتر مدت طولانیتر ادامه مییابد و خطر بروز بیماریهای قلبی در آنها را دو برابر میکند، با افزایش سن تقریبا شیوع افسردگی در هردو جنس، یکسان است.
افرادی که در طول زندگی تاریخچه ای از افسردگی داشتهاند در دوران سالمندی افسردگی مضاعف را تجربه میکنند، میزان بروز افسردگی وشدت آن در سالمندان ساکن منازل شخصی به مراتب کمتر از سالمندان مقیم سرای سالمندان است.
افسردگی مهمترین علت خودکشی سالمندان است و سالمندان در اولین حمله افسردگی مبادرت به این کار میکنند. در مردان سالمند، میزان خودکشی بیشتر از زنان بوده و با افزایش سن نیز، افزایش بیشتر دارند.
علائم افسردگی در سالمندان
وجود حداقل پنج مورد یا بیشتر از علائم «خلق افسرده در طول روز، تقریبا هر روز همراه با احساس غمگینی و پوچی، کاهش علاقه و لذت نسبت به تمام فعالیتهایی که قبلا مورد علاقه فرد بوده است، کاهش یا افزایش اشتها تقریبا هر روز، بیخوابی یا پرخوابی، تحریک یا کندی روانی – حرکتی، خستگی یا فقدان انرژی، احساس بیارزشی یا احساس گناه بیجا، کاهش توانایی تفکر و تمرکز، افکار تکرار شونده مرگ» که بیش از دو هفته طول بکشد و حتما یکی از علائم خلق افسرده یا از دست دادن علاقه و لذت را داشته باشد.
پیشگیری از افسردگی در سنین بالا
برای پیشگیری از افسردگی در سالمندان «خواب و رژیم غذایی مناسب، فعالیت اجتماعی، جلوگیری از انزوا و تنهایی سالمندان، بازتوانی سالمندانی که مشکل جسمی دارند، حفظ استقلال در سالمندان» پیشنهاد میشود.
منبع/فارس