در فصل امتحانات اکثر دانش آموزان با احساس خستگی و بی انگیزگی مواجه می شوند. از جمله علل ایجاد این بی انگیزگی می توانیم به کمبود انرژی به خاطر تغذیه ناسالم اشاره کنیم که با کاهش سطح قند خون و میزان پروتئین در بدن همراه هستند.
اگر به دلیل استرس نزدیک شدن روزهای امتحان احساس بیماری و ضعف میکنید با رعایت این راهکارها افزون بر حفظ سلامت میتوانید بهترین نمرهها را کسب کنید.
یکی از مشکلهای شایع در فصلهای سرد سال احساس خستگی، استرس، کمبود انرژی و بی انگیزگی برای انجام کارهای مختلف است.
اگر در این زمان از سال باید در امتحانهای پایان ترم شرکت کنید یا آزمونهایی برای دریافت مدرکهای آموزشی دارید و به شدت احساس خستگی و بی انگیزگی میکنید باید به دنبال راه حل برای غلبه بر این مشکل باشید در غیر این صورت نتایج بدی در امتحان کسب می کنید.
یکی از دلایل بروز احساس خستگی و بی انگیزگی در افراد، رژیم غذایی آنهاست، حذف برخی مواد غذایی از جمله کربوهیدراتها میتواند سبب خستگی و کاهش انرژی افراد شود.
کمبود پروتئین همچنین میتواند سبب برهم خوردن تنظیم سطح قند خون و خستگی مفرط در افراد شود؛ برخی افراد برای به دست آوردن انرژی و برطرف کردن احساس خواب آلودگی به ویژه زمان مطالعه در شبهای امتحان به مصرف قهوه و نوشیدنیهای کافئین دار میپردازند که سبب اختلال در خواب، افت قند خون و کاهش سطح هوشیاری میشود و حتی در برخی افراد میتواند منجر به واکنش سیستم اعصاب مرکزی شود.
کارشناسان میزان مصرف مجاز کافئین در روز را حدود ۴۰۰ میلی گرم توصیه کرده اند؛ مصرف بیشترمی تواند سبب تحریک سیستم ایمنی، کاهش جذب آهن در روده و بروز فقر آهن در افراد به ویژه بانوان در سنین باروری شود.
درفصل امتحان، ورزش کردن منظم میتواند سبب افزایش انرژی، بهبود جریان خون و تنفس شود و توان ذهنی فرد برای گیرایی مطالب درسی و پیاده سازی آنها در زمان امتحان را افزایش میدهد.
کم آبی بدن نیز یکی دیگر از عاملهایی است که میتواند سبب احساس خستگی در افراد شود؛ افراد گمان میکنند در فصل زمستان به دلیل سرمای هوا و تعریق کم بدن، نیاز به نوشیدن هشت لیوان آب و مایعات ندارند در صورتی که کارشناسان مصرف این مقدار مایع را در تمام طول سال برای حفظ سلامت بدن، دستگاه گوارش و سلولهای مغزی ضروری میدانند.
کارشناسان دراین زمان مصرف مواد پروتئینی را برای بدن ضروری میدانند از جمله خوردن گوش قرمز، گوشت مرغ و ماهیهای روغنی، پروتئین گیاهی، دانههای آجیل و تخم مرغ که میتواند سبب افزایش انرژی و رفع خستگی میشود.
کربوهیدراتها را از رژیم غذایی خود حذف نکنید، زیرا مصرف آنها برای کمک به سوخت و ساز بدن و تولید انرژی بسیار ضروری است؛ برخی از کربوهیدراتها مانند نان سفید یا برنج باعث افزایش قند خون و چاقی میشوند به همین دلیل کارشناسان استفاده از کربوهیدراتهای پیچیده مانند فیبر، ماکارونی، سبزیجات و نان کامل حاوی سبوس را توصیه میکنند.
از جمله نوشیدنیهایی که سبب کاهش انرژی افراد در زمان مطالعه و فصلهای سرد سال میشود میتوان نوشیدنیهای انرژی زا، نوشابههای شیرین گازدار و شکلات داغ را نام برد که با افزایش قند خون سبب کاهش سطح انرژی، خواب آلودگی، خستگی، تمایل به خوردن مواد شیرین بیشتر و بروز تنبلی در افراد میشوند.
کارشناسان خوردن مواد غذایی سالم شامل میوه و سبزیجات غیر نفاخ را در این زمان برای تامین انرژی و دریافت ویتامینهای ضروری بدن توصیه میکنند؛ همچنین افراد میتوانند در این زمان زیر نظر پزشک از مکملهای ویتامینی و تقویتی برای افزایش انرژی و سلامت بدن استفاده کنند.
مطالعه درسها از اول ترم سبب میشود تا استرس شبهای امتحان وجود نداشته باشد و فرد در شبهای امتحان تنها به مرور مطالب درسی بپردازد.
شب آزمون مصرف شام مقوی و سبک، استراحت به میزان کافی و در روز امتحان مصرف صبحانه کامل شامل تخم مرغ، نان، پنیر، گردو به همراه مقداری شکلات تلخ میتواند سبب به دست آوردن نمرههای بهتر در امتحان شود.
یکی از دلایل احساس تنبلی و خستگی در فصل امتحان، بی انگیزگی و استرس است که با انجام تکنیک تنفس عمیق، مثبت اندیشی، مطالعه از ابتدای ترم و رفع اشکال میتوان بر این احساسات غلبه کرد.
افزون بر تغذیه سالم و انجام ورزش، مراقبت از سلامت و جلوگیری از ابتلا به بیماریهای فصلی همچون سرما خوردگی و آنفلوآنزا نیز اهمیت فراوان دارد.
برخی افراد زمان امتحان دچار سندرم روده تحریک پذیر میشوند که با مراجعه به پزشک، اصلاح الگوی تغذیه و مصرف داروهای تجویزی این مشکل به مقدار زیاد کنترل میشود.
منبع: باشگاه خبرنگاران؛