دفع پروتئین در بارداری جزو خطرناک ترین مشکلاتی است که سلامت مادر و جنین را تهدید می کند. چکاپ های دوره ای در بارداری به دلیل پیشگیری از بروز این مشکل صورت می گیرد. بهتر است به رایج ترین نشانه های این عارضه در این بخش دقت کنید.
دفع پروتئین در بارداری
در دوران بارداری ، معمولاً به صورت دوره ای ، پزشک زنان / زایمان اقدام به تجویز آزمایش ادرار می کند ، منظور وی از این کار بررسی بیماری هایی است که ممکن است برای مادر و جنین پدید بیاید. برخی مواقع نتیجه آزمایش خبر از افزایش میزان نیترات یا پروتئین یا هموگلوبین یا گلوکز یا حتی نوعی باکتری خاص در ادرار میدهد ، هر کدام از این موارد می تواند علامت ایجاد اختلالی برای مادر باشد.
* از نشانه های مسمومیت بارداری می توان به دفع پروتئین در ادرار، بالارفتن فشار خون و تورم صورت و انگشتان پا ، اختلالات بینایی و درد در قسمت فوقانی پهلوها شاره کرد.
مثلا افزایش پروتئین در ادرار که غالبا به آن آلبومینوری ، پروتئینوری یا دفع پروتئین در ادرار گفته می شودو می تواند علامت ابتلا به امراض قندی ، لوپوس ، مسمومیت دارویی یا « میلومای » چند گانه باشد. ولی گاهی هیچکدام از این بیماری ها وجود ندارد و فقط به دنبال تب یا تحرک شدید مادر پروتئین زیادی دفع می شود. از جمله خطرات این عارضه می توان به پره اکلامپسی ، پیلونفریت باکتریایی ، تومور مثانه ، نارسایی احتقانی قلب ، سندرم گود پاسچر ، مسموم شدن با فلزات سنگین ، سندرم نفروتیک ، درمان دارو های نفروتوکسیک و اختلال کلیه پلی کیستیک اشاره کرد.
در دوران حاملگی وجود پروتئین در ادرار بسیار شایع است ، اما علامت بیماری نیست. در این دوران غالبا تغییر عملکرد کلیه ها موجب دفع پروتئین می گردد. تحقیقات ثابت کرده است به صورت عادی در دوران حاملگی ، آلبومین پروتئینی است که به مقدار زیاد دفع می شود. آلبومین نوعی پروتئین محلول در آب و جزو مهم ترین پروتئین های درون پلاسمای خون است و غالبا در ادرار دیده نمی شود ، چون نمی تواند از فیلتر کلیه ها بگذرد. زمانیکه به هر علتی مانند بالارفتن فشار خون ، کلیه ها دچار بیماری شوند ، آلبومین از فیلتر آن ها عبور میکند و به درون ادرار وارد می شود. در صورتی که میزان دفع پروتئین بالا و با نشانه های دیگری همراه شود قادر است علامت مسمومیت بارداری باشد. به همین دلیل پزشک برای اطمینان یافتن آزمایش خون تجویز می کند ، فشار خون را کنترل و برای بررسی تورم اعضای بدنی بیمار را معاینه می کند..
مسمومیت بارداری چگونه است؟
مسمومیت بارداری نوعی عارضه کلیوی است که با بالارفتن فشار خون در حاملگی همراه است. علت ایجاد این بیماری هنوز معلوم نیست ، ولی بیشتر در خانم هایی مشاهده می شود که یا زمینه ارثی دارند و یا در سنین بالا حامله می شوند ، بین 2 بارداری شان بالای 10 سال فاصله افتاده است ، پیش از بارداری مبتلا به عارضه های کلیوی یا فشار خون بالا بوده اند یا در حاملگی ابتدا مبتلا به پره اکلامپسی بوده اند یا بارداری اولشان است و به اضافه وزن یا دیابت دچار هستند. از نشانه های این بیماری ، دفع پروتئین در ادرار ، بالارفتن فشار خون و تورم صورت و انگشتان پا ،ابتلا به اختلالات بینایی و درد در ناحیه فوقانی پهلوهاست. برای برطرف کردن این حالت غالبا فرد در بیمارستان بستری می شود و دارو های کاهنده فشار خون مصرف می کند. در صورتی که مسمومیت حاملگی تشخیص داده شد اما درمان نشد ، عارضه هایی مانند بالارفتن فشار خون و تشنج رادربر خواهد داشت.ولی با کنترل دائم آزمایش ادرار و کنترل وزن و فشار خون این عارضه به شدت کاهش می یابد.
مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی، مادر را با مشکلاتی درگیر می کند که شایع ترین آن ها ابتلا به اکلامپسی است. پره اکلامپسی غالبا در سه ماهه آخر بارداری ، در حین زایمان یا حتی پس از آن ایجاد میشود. ولی مسئله ای نادر است و از هر دو هزار خانم یک نفر به آن مبتلا می شود. اکلامپسی عارضه های دیگری مانند جدا شدن زودرس جفت ، تجمع آب میان بافتی در ریه ها ، خونریزی ، مشکلات حاد کلیوی و مشکلات خونریزی را دربرداشته و سلامت مادر و جنین را به خطر می اندازد.
حتی می تواند مانع اکسیژن رسانی به جنین شود و موجب تأخیر رشدی جنین شود. اکلامپسی غالبا می تواند موجب مرگ داخل رحمی جنین شود ، در این وضعیت طبق نظر پزشک بارداری اتمام می یابد. برای درمان اکلامپسی مادر باید در بیمارستان بستری شده و فشار خون و مقدار پروتئین ادرار او کنترل گردد. انجام آزمایشات خون و سونوگرافی و کنترل جریان خون به جنین از اهمیت زیادی برخوردار است.
در صورتی که پره اکلامپسی به میزان متعادل و خفیف باشد با دارو های کنترل کننده فشار خون برطرف می شود و زایمان میان هفته های سی و نه تا چهلم انجام می شود. ولی باید دقت کنید تا فشار خون افت نکند، چون در این شرایط جنین با تأخیر رشدی مواجه می شود.غالبا پس از زایمان فشار خون به وضعیت نرمال بر می گردد ، ولی در صورتی که هم چنان ادامه داشت ، خبر از این موضوع میدهد که ریشه این مشکل به قبل از حاملگی باز می گردد. اگر اکلامپسی مزمن باشد چاره ای جز بستری شدن در بیمارستان ندارد و در صورتی که فشار خون کنترل نشود ، چاره ای جز خاتمه دادن به بارداری باقی نمی ماند. پره اکلامپسی می تواند در بارداری بعدی هم تشدید شود ، ولی غالبا در هشتاد درصد موارد در بارداری های دوم ایجاد نمی شود..