وقتی سیستم ایمنی و دفاعی بدن ضعیف می شود و عفونت در بدن شدت پیدا میکند این امر در بیماران سرطانی بیشتر دیده می شود بهتر است به فکر مقابله با این عارضه و پیشرفت آن در بدنتان باشید برخی راهکارهای موثر در این زمینه به کمک شما خواهند آمد به مهمترین آن ها در ادامه این بخش اشاره خواهیم کرد.

رژﻳﻢ ﻏﺬایی ﺳﺎﻟﻢ و ﺑﻬﺪاشتی ﺟﻬﺖ ﺑﻴﻤﺎران ﻣﺒﺘﻼ ﺑﻪ ﺑﺪخیمی و ﺳﺎﻳﺮ ﺑﻴﻤﺎرانی ﻛﻪ دﭼﺎر اﻓﺖ ﺳﻠﻮل ﻫﺎی دﻓﺎعی می ﺷﻮﻧﺪ، از دﻏﺪﻏﻪ ﻫﺎی ﻣﻬﻢ درﻣﺎﻧﮕﺮان و ﺑﻴﻤﺎران ﺑﻮده اﺳﺖ، ﭼﺮا ﻛﻪ در اﻳﻦ ﺑﻴﻤﺎران ﮔﻠﺒﻮل ﻫﺎی ﺳﻔﻴﺪ ﻛﻪ ﻧﻘﺶ مهمی در دﻓﺎع ﺑﺪن از ﻋﻔﻮﻧﺖ ﻫﺎ دارﻧﺪ ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ و اﻳﻦ اﻣﺮ ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ ﻋﻔﻮﻧﺖ ﻫﺎ را ﭘﻴﭽﻴﺪه ﺗﺮ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ.

⇐ رﻋﺎﻳﺖ ﻧﻜﺎت زﻳﺮ در رﻋﺎﻳﺖ رژﻳﻢ ﻏﺬایی ﺳﺎﻟﻢ ﺟﻬﺖ ﺑﻴﻤﺎران ﻓﻮق ﺣﺎﺋﺰ اﻫﻤﻴﺖ می ﺑﺎﺷﻨﺪ ⇓ ⇓ ⇓ 

  • ﻗﺒﻞ، ﺣﻴﻦ و ﺑﻌﺪ از ﺗﻬﻴﻪ ﻏﺬا دﺳﺖﻫﺎ را ﺑﺎ آب و صابون ﺑﻪ ﻣﺪت ﺣﺪاﻗﻞ ۲۰ ثانیه ﺑﺸﻮﻳﻴد.
  • ﻫﺮﮔﺰ ﻏﺬاﻫﺎی ﻓﺎﺳﺪ ﺷﺪنی را ﺧﺎرج از ﻳﺨﭽﺎل ﺑﻴﺶ از ﻳﻚ ﺳﺎﻋﺖ ﻧﮕﻪ ﻧﺪارﻳﺪ در ﺻﻮرت ﺑﺮوز اﻳﻦ اﺗﻔﺎق ﻏﺬا را دور ﺑﺮﻳﺰﻳﻴﺪ.
  • در ﺻﻮرت اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻏﺬایی آﻣﺎده ﺑﻪ ﺗﺎرﻳﺦ ﺗﻮﻟﻴﺪ و ﺗﺎرﻳﺦ اﻧﻘﻀﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﻛﻨﻴﺪ.
  • در ﺣﻴﻦ آﻣﺎده ﻛﺮدن ﻏﺬا ﻫﺮﮔﺰ ﺑﺎ ﻗﺎشقی ﻛﻪ ﻏﺬا را ﻫﻢ ﻣﻲ زﻧﻴﺪ ﻏﺬا را ﻧﭽﺸﻴﺪ.
  • اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﻪ وﻋﺪه ﻏﺬایی در ﻃﻮل روز ﺿﺮوری اﺳﺖ، در ﺻﻮرت ﺗﻤﺎﻳﻞ در ﻃﻮل روز از ﻣﻴﺎن وﻋﺪه ﻫﺎی ﻣﻐﺬی می ﺗﻮان اﺳﺘﻔﺎده ﻛﺮد.
  • ﺑﻌﺪ از آﻣﺎده ﺳﺎزی، ﻏﺬا ﺳﺮﻳﻌﺎ ﻣﻴﻞ ﮔﺮدد و در ﻏﻴﺮ اﻳﻦ ﺻﻮرت ﺳﺮﻳﻌﺎ ﺑﻪ ﻇﺮوف ﺑﻬﺪاشتی درب دار ﻣﻨﺘﻘﻞ ﮔﺮدد.
  • اﺳﺘﻔﺎده از ﻛﻨﺴﺮو ﻫﺎیی ﻛﻪ دارای اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﺑﻬﺪاشتی ﻫﺴﺘﻨﺪ ﭘﺲ از ۲۰ دقیقه ﺟﻮﺷﺎﻧﺪن در آب ﺑﻼ ﻣﺎﻧﻊ اﺳﺖ.
  • اﺳﺘﻔﺎده از ﻏﺬا ﻫﺎی رﺳﺘﻮرانی و ﻓﺴﺖ ﻓﻮد ﻣﻤﻨﻮع می ﺑﺎﺷﺪ.
  • استفاده از هرگونه آجیل و خشکبار ممنوع است.

  •  اﺳﺘﻔﺎده از ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ ﻫﺎی ﭘﺎﺳﺘﻮرﻳﺰه ﺑﻼﻣﺎﻧﻊ اﺳﺖ، در ﺻﻮرت اﺳﺘﻔﺎده از ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ زرده و ﺳﻔﻴﺪه ﻛﺎﻣﻼ ﭘﺨﺘﻪ و ﺳﻔﺖ ﮔﺮدﻧﺪ.
  • ﺗﻤﺎمی اﻧﻮاع ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ و ﺳﻔﻴﺪ ﺑﺎﻳﺪ ﻛﺎﻣﻼ ﭘﺨﺘﻪ و اﺳﺘﻔﺎده ﮔﺮدﻧﺪ.
  • در ﺻﻮرت اﺳﺘﻔﺎده از ﻛﺒﺎب، ﻗﻄﻌﺎت ﻛﻮﭼﻚ ﻛﻪ ﻛﺎﻣﻼ ﻣﻐﺰ ﭘﺨﺖ ﮔﺮدﻧﺪ ﺑﻼﻣﺎﻧﻊ اﺳﺖ و در ﻏﻴﺮ اﻳﻦ ﺻﻮرت اﺳﺘﻔﺎده از ﻛﺒﺎب آﺑﺪار ﻣﻤﻨﻮع می ﺑﺎﺷﺪ.
  •  اﺳﺘﻔﺎده از ﻟﺒﻨﻴﺎت و ﻋﺴﻞ ﺗﻨﻬﺎ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﺎﻣﻼ ﭘﺎﺳﺘﻮرﻳﺰه و ﺑﻬﺪاشتی ﻣﺠﺎز اﺳﺖ. اﺳﺘﻔﺎده از ﻫﺮ ﮔﻮﻧﻪ ﻣﺤﺼﻮﻻت لبنی محلی ﻣﻤﻨﻮع می ﺑﺎﺷﺪ.
  • در ﺻﻮرت اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﺤﺼﻮﻻت لبنی ﭘﺎﺳﺘﻮرﻳﺰه در ﺻﻮرتی ﻛﻪ بسته ﺑﻨﺪی آن ﻫﺎ ﺑﺎز می ﮔﺮدد ﺗﻤﺎمی ﻣﺤﺼﻮل در ﻳﻚ وﻋﺪه ﻣﺼﺮف ﮔﺮدد و ﺟﻬﺖ ﻣﺼﺎرف ﺑﻌﺪی ذﺧﻴﺮه ﻧﮕﺮدد. ﻟﺬا ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ ﺑﺮای اﻳﻦ ﺑﻴﻤﺎران ﻓﺮآورده ﻫﺎی ﻛﻮﭼﻚ و اﻧﻔﺮادی ﺗﻬﻴﻪ ﺷﻮد. (ﺷﻴﺮ ﻛﻮﭼﻚ، ﻗﻄﻌﺎت ﻛﻮﭼﻚ ﭘﻨﻴﺮ و ﻛﺮه)
  • اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﺒﺰﻳﺠﺎت ﺗﻨﻬﺎ در ﺻﻮرتی ﻣﺠﺎز اﺳﺖ ﻛﻪ ﻛﺎﻣﻼ ﭘﺨﺘﻪ ﮔﺮدﻧﺪ. اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﺒﺰﻳﺠﺎت ﺧﺎم ﻣﻤﻨﻮع اﺳﺖ.
  • ﻣﻴﻮه ﻫﺎ و ﺳﺒﺰﻳﺠﺎت را ﺑﺎ آب ﺳﺮد و روان ﺷﺴﺘﻪ و ﭘﺲ از آن ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻮاد ﮔﻨﺪزدا ﺿﺪﻋﻔﻮنی ﻧﻤﺎﻳﻴﺪ. اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻴﻮه ﺟﺎتی ﻛﻪ ﺑﻪ ﺳﺎدگی ﭘﺎﻛﻴﺰه ﺷﺪه و ﻳﺎ ﭘﺮﺗﻘﺎل، ﻣﻮز ﻫﺎ، ﭘﻮﺳﺖ ﻛﻨﺪه می ﺷﻮﻧﺪ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺳﻴﺐ، ﻫﻨﺪواﻧﻪ، ﻃﺎلبی ﻣﺠﺎز اﺳﺖ ولی ﻣﻴﻮه ﺟﺎتی ﻣﺎﻧﻨﺪ اﻧﮕﻮر، و اﻧﻮاع ﺗﻮت ﻣﻤﻨﻮع اﺳﺖ.
  • ﻛﻠﻴﻪ ﻣﻴﻮه ﻫﺎی ﻣﺼﺮفی ﻧﺒﺎﻳﺪ ﻫﻴﭻ ﮔﻮﻧﻪ ﻟﻚ زدگی ﻳﺎ ﮔﻨﺪﻳﺪگی داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ. اﺳﺘﻔﺎده از آب ﻣﻴﻮه ﻫﺎی ﭘﺎﺳﺘﻮرﻳﺰه ﺑﻼﻣﺎﻧﻊ اﺳﺖ. ﺗﺮﺟﻴﺤﺎ از اﻧﻮاع ﺑﺪون ﺷﻜﺮ اﻓﺰوده اﺳﺘﻔﺎده ﮔﺮدد.

تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی  


منبع: دکتر سلام

لینک مرتبط: نمونه رژیم غذایی بیمار سرطانی 

روش های افزایش اشتها در بیماران سرطانی