سکته مغزی یک اورژانس پزشکی است. اگر یک شریان مغز مسدود و یا دچار پارگی شود ، سلول های مغزی از کمبود اکسیژن می میرند. گاهی اوقات، این می تواند منجر به مرگ شود. نشانه ها و علائم هشدار دهنده سکته مغزی شامل تاری ناگهانی دید یا نا بینایی در یک یا هر دو چشم، بی حسی، ضعف یا فلج در صورت، بازو یا پا کاهش یافته است، مشکل در صحبت کردن و یا درک، سرگیجه، اشکال در بلع و سردرد شدید.
سکته مغزی عبارت است از یک اختلال ناگهانی در خون رسانی مغز. اکثر سکته های مغزی توسط انسداد ناگهانی شریان های خون رسان مغز اتفاق می افتد.
ضرورت فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی
– انعطاف پذیری سیستم عصبی بعداز سکته هدایت شده و کنترل شده نیست.فیزیوتراپیست خاصیت انعطاف پذیری(نروپلاستیسیتی) سیستم عصبی بعد از آسیب را در جهت صحیح هدایت می کند
-در زمان های اولیه آسیب(به ویژه شش ماه اول), نروپلاستیسیتی بیشتر است.
-فیزیوتراپیست باعث بهبود انعطاف پذیری در مفاصل(جهت جلوگیری از کوتاهی های عضلانی و خشکی مفاصل به علت بی حرکتی) براساس اصول علمی می گردد.
-درمان فیزیوتراپی براساس ارزیابی های اولیه و مجدد بیماران صورت می گیرد.ازنظر یک فیزیوتراپیست هر بیمار سکته مغزی منحصر به فرد بوده و به درمان خاص خود نیاز دارد
-فیزیوتراپیست به دلیل آگاهی از آناتومی عضلات اندام های فوقانی,تحتانی و تنه نقش مهمی در تنظیم یک برنامه درمانی موثر دارد.
-ارزیابی قدرت عضلات اندام ها به صورت فعال,به فیزیوتراپیست این امکان را می دهد که با توجه به وضعیت بیمار,او را از یک سطح پایین تر به یک سطح بالاتر ارتقائ دهد
-فیزیوتراپیست به دلیل آشنایی با علم نوروآناتومی,نوروفیزیولوژی و علوم اعصاب, با دیدگاه علم کنترل حرکتی(Motor Control)به بیمار می نگرد.علم کنترل حرکتی علاوه بر سیستم عضلانی,اهمیت ویژه ای برای سیستم عصبی درنظر می گیرد.
-فیزیوتراپیست موفق,برنامه اصلی خود را با توجه به وضعیت بیمار بر آموزش های حرکتی و تمرینات متمرکز می کند.سطح تمرینات با پیشرفت بیمار گسترده تر می شود
علت سکته مغزی
از جمله عوامل خطرساز سکته مغزی در درجه اول سن بیمار است. یعنی این که با بالا رفتن سن به علت پیری رگهای مغز، خطر سکته مغزی بسیار بیشتر از دوره جوانی میشود. عوامل دیگر موثر در افزایش ریسک سکته مغزی با بالارفتن سن شامل چربی و فشار خون بالا، بیماریهای قلبی، بیماریهای ارثی، سیگار، چاقی و… میشود.
علائم سکته مغزی
بیحسی با ضعف صورت، دست یا پا (به خصوص در یک طرف بدن)
اغتشاش شعور ناگهانی، اشکال در صحبت کردن یا درک گفتار
اشکال ناگهانی در بینایی در یک یا دو چشم
اشکال ناگهانی در راهرفتن، سرگیجه یا از دست رفتن تعادل یا هماهنگی عضلات
سردرد شدید ناگهانی بدون علت مشخص
دکتر بیژن فروغ