n00041132-b

برای افزایش قد باید ابتدا علل کوتاهی قد بررسی شود و سپس با نظر پزشک برای افزایش قد اقدام مناسب انجام شود کوتاهی قد بیشتر علل ژنتیکی دارد ولی صرف نظر از علل ژنتیکی ممکن است نشانه ای از طیف گسترده ای از شرایط پاتولوژیک یا اختلالات به ارث رسیده باشد بنابر این ارزیابی رشد طولی دقیق از جنبه های اساسی حفظ سلامت در کودکان است بررسی نمودار رشد بیمار برای ارزیابی کوتاهی قد مهم است بررسی بلوغ اسکلتی و سن استخوانی با استفاده از رادیوگرافی از قسمت قدامی خلفی مچ دست چپ باید انجام شود.

 

علل کوتاهی قد

کوتاهی قد در اثر علل مختلفی مانند ( بیماری های غدد درون ریز ( کمبود یا بی کفایتی هورمون رشد، کم کاری تیروئید، دیابت، سندرم کوشینگ، panhypopituitarism، سندرم laron، سودوهیپوتیروئیدیسم )، کوتاهی قد خانوادگی، کوتاهی قد سرشتی، محرومیت روانی اجتماعی، محدودیت رشد داخل رحمی، نارس بودن، اختلال در جفت،  سندرم راسل نقره ای مادرزادی، سوء تغذیه شامل ( فقر و یا بی توجهی غذایی )، سوء جذب به علت ( بیماری سلیاک و فیبروز کیستیک )، بیماریهای التهابی روده، انسداد روده، کمبود آنزیم، عفونت مزمن روده و بیماری های مزمن، بیماری های قلبی عروقی، بیماری تنفسی ( آسم و بیماری های انسدادی مزمن ریوی )، بیماری های کلیوی، سرطان، مغز و اعصاب ( به عنوان مثال هیدروسفالی )، همگلوبینوپاتی، نرمی استخوان، نقص استخوان، اختلالات کروموزومی ( سندرم ترنر، سندرم نونان، سندرم دان، سندرم ویلیامز، سندرم تریزومی )، بیماریهای متابولیک مانند ( موکوپلی ساکاروئیدوز، بیماری ذخیره گلیکوژن ) و داروها ی استروئیدی ) بوجود می آید اگر فرزند شما بسیار کوتاه تر از کودکان هم سن و سال او به نظر می رسد باید با پزشک مشورت کنید.
پزشک یک معاینه انجام داده و یک سابقه خانوادگی کامل از ارتفاع تقریبی خواهر و برادر کودک، پدر و مادر، پدربزرگ و مادربزرگ، عمه ها را می پرسد تا بداند که آیا کسی در خانواده تا به حال کوتاهی قد داشته است، زیرا کوتاهی قد می تواند ارثی باشد. و سپس طول قد کودک ، وزن و دست و پا او اندازه گیری می شود.
اگر کوتاه قد باشد مطالعات آزمایشگاهی و اشعه ایکس ممکن است برای کودک شما نیاز باشد . برای دختران با کوتاهی قد ممکن است یک آزمایش ژنتیکی برای بیماری های خاصی نظیر سندرم ترنر انجام شود. آزمایشات خون برای کبد، کلیه، تیروئید، شمارش کامل خون، آزمون تحریک هورمون رشد، اندازه گیری هورمون رشد ( HGH )، سطح فاکتور  رشد انسولین  ( IGF-1 ) ممکن است برای برخی از کودکان انجام شود.

درمان کوتاهی قد

کوتاهی قد کودکان اغلب ممکن است روی اعتماد به نفس تاثیربگذارد حمایت عاطفی بخش مهمی از درمان است  .کودکان با قد و قامت کوتاه که کمبود هورمون رشد دارند معمولا با تزریق هورمون رشد درمان می شود.  تزریق هورمون رشد برای درمان کودکان مبتلا به سندرم ترنر، سندرم پرادر ویلی، نارسایی مزمن کلیه یا کوتاهی قد ایدیوپاتیک استفاده می شود.
کودکان با کوتاهی قد، که سطح هورمون رشد طبیعی دارند معمولا به تزریق هورمون رشد نیازی ندارد ولی اگر  منحنی رشد کودک نشان دهد که او در بزرگسالی بسیار کوتاه می شود ممکن است به این کودکان هورمون رشد تزریق شود با استفاده از هورمون رشد معمولا قد نهایی کودک 5 – 7.5 سانتی متر افزایش می دهد.
بعضی از پسران با کوتاهی قد که تاخیر بلوغ نیز دارند ممکن است داروهای حاوی هورمون های مردانه ( تستوسترون ) را دریافت کنند
در مشکلات تیروئید درمان مناسب انجام می شود
سوء تغذیه می تواند به کوتاهی قد کمک کند که ممکن است به علت کمبود مواد غذایی مناسب و یا شرایط دیگر مانند مشکلات دستگاه گوارش ایجاد شود. در هر صورت، تغییر در رژیم غذایی ممکن است به کودک شما کمک کند. لذا لازم است با پزشک متخصص تغذیه برای ایجاد تغییرات موثر در رژیم غذایی فرزند تان مشورت کنید.
منبع- رژیم غذایی اینترنتی