متاسفانه آمار عفونت گوش در میان اطفال شهری نسبت به دیگر اطفال بسیار بالاست .
دکتر عباس مومنزاده، استاد دانشگاه شهید بهشتی، فوق تخصص عفونی اطفال افزود: بر طبق آمار، کودکان زیر پنج سال در شهرها پنج الی هشت بار و در روستاها سه الی پنج بار به عفونتهای تنفسی مبتلا میشوند. علت بیشتر بودن این بیماری در شهرها، مربوط به آلودگی هوای شهر است.
متخصص اطفال گفت: گوش درد علل متعددی دارد از هر گوش یک لوله به حلق متصل میشود که به آن لولهی استاش میگویند. لوله استاش ارتباطی بین هوای گلو و گوش میانی برقرار میکند. وقتی کودک سرما میخورد این لوله بسته میشود و هوا دیگر جابهجا نمیشود مانند مواقعی که در هواپیما هستیم و گوش میگیرد. وقتی راه جریان هوا بسته شود هوا آنجا متراکم میشود و کودک دچار گوش درد میشود. اگر این حالت ادامه پیدا کند گوش میانی بیش از حد مخاط ترشح میکند و این ترشحات آبکی با گذر زمان چرکی خواهد شد و کودک دچار عفونت چرکی گوش میشود.
وی در ادامه افزود: دومین مورد گوش درد، عفونت گوش خارجی هست. گوش خارجی با پرده تمپان از گوش میانی جدا میشود. در اثر تروماتیسم، دست در گوش کردن و … گوش خارجی زخم میشود. زخم گوش خارجی در ابتدا مشکلی به همراه ندارد اما اگر مدت زمان آن زیاد شود مشکلات عدیدهای پیدا میشود. استخوانهای انتقال دهنده صدا سفت میشوند و فرد دچار گوش درد میشود که درمان طاقتفرسا و خاص خود را دارد.
دکتر مومنزاده در ادامه افزود: بر خلاف تصورات عموم در فصل تابستان عفونتهای گوش و سرماخوردگی زیاد است. شهرهایی که نزدیک کویر هستند مانند: قم، اصفهان، مشهد، نایین، کاشان و … در نزدیکی صبح هوا سرد میشود و معمولاً در تابستان وسایل برودتی روشن است و یا پنجره باز میباشد همین امر باعث سرماخوردگی کودکان میشود. بزرگسالان به هنگام سرد شدن هوا به صورت ناخودآگاه روی خود را میپوشانند اما کودکان قادر به انجام این کار نیستند. به طبع بدن سرد میشود. یکی از شایعترین علت سرماخوردگی سرد شدن ناگهانی بدن است.