تقویت روحیه و روان افراد سرطانی تا چه حد می تواند در امید به زندگی و طول عمر آن ها تاثیر بگذارد!
در سالهای اخیر شاهد فراگیرشدن بیماریهای مرگبار بودهایم. هر چند که با پیشرفتهای روزافزون پزشکی بسیاری از این بیماریها قابلیت پیشگیری، درمان و کند شدن روند ابتلا پیدا کردهاند ولی مساله مهمی که در کنار شیوههای درمانی میتواند در بهبود افراد بیمار نقش زیادی داشته باشد روحیه فرد بیمار است. روحیه خوب و تغییر نگاه به بیماری باعث میشود که افراد این بیماریها را به جای اینکه یک مصیبت بنامند یک نعمت بدانند و با وجود سختیهای زیاد بتوانند سالیان دراز با امید و عشق در کنار عزیزانشان زندگی کنند.
تحقیقات مختلف و مشاهدات گوناگون نشان میدهد که روحیه افراد بیمار به اندازه درمانهایی که روی آنها صورت میگیرد در بهبودیشان تاثیر دارد. احتمالا شما هم کسانی را دیدهاید که با وجود داشتن بیماریهایی مانند سرطان، روحیه خود را حفظ کردهاند و امیدوارانه و شاد به زندگی ادامه میدهند، به حدی که روحیه بالای آنها گاهی باعث تعجب اطرافیانشان میشود. اما متاسفانه اپیدمی تفکر مثبت و امید در جامعه ما هنوز چندان که باید فراگیر نشده است و بسیاری از افراد هنوز کلمه سرطان از دهان دکتر خارج نشده، زمین و زمان بر سرشان خراب میشود و تمام درها را بسته میبینند و حجم زیادی از اندوه، ناامیدی و انرژی منفی را روانه زندگی خود و اطرافیانشان میکنند. فکرهای منفی آنها و ناامیدیشان باعث میشود که روی بیماری هم زیاد شود و در مدت کوتاهی بر آنها غلبه کند. شاید آنها از این جمله بیخبر باشند یا شاید هم به آن بیاعتنا، ولی «تحقیقات ثابت کردهاند که نگرش امیدوارانه و مثبت، موثرترین راه درمان سرطان است.»
سابقه طولانی سرطانهراسی در جامعه ما
یک متخصص اخلاق پزشکی با اشاره به اظهارات برخی مبتلایان به سرطان مبنی بر باز شدن دریچه جدیدی از جهان هنگام ابتلای آنها به این بیماری تا حدی که سالگرد ابتلایشان را جشن میگیرند، در عین حال گفت: گفتن خبر بد به بیماران، مستلزم مهارتهایی فراتر از روشهای علم پزشکی است و مهارتهای وجودی و اصیل را میطلبد. حمیدرضا نمازی با بیان اینکه واژه سرطان در فرهنگ ایرانی، معانی گزاف و مهیبی دارد که بیماران هر درد و بلایی را بر آن ترجیح میدهند، گفت: سرطانهراسی در جامعه ما سابقه طولانی دارد. هرچند که در گذشته این بیماری را از فرد مخفی میکردند، اما امروزه در اخلاق پزشکی مخفی کردن بیماری از فرد مبتلا مذموم دانسته میشود. او اضافه کرد: طی تجربیات به دست آمده، سرطان موجب ژرفاندیشتر و مهربانتر شدن افراد میشود و به گفته خود آنها دریچه جدیدی را رو به جهان برایشان میگشاید. افرادی هستند که سالگرد سرطان گرفتنشان را جشن میگیرند چرا که معتقدند پس از بیماری معنای زندگی را دریافتهاند. او تصریح کرد: شنیدن و گفتن خبر بد، مستلزم مهارتهایی فراتر از روشهای علم پزشکی است و مهارتهای وجودی و اصیل را میطلبد؛ چرا که قرار نیست خبر بد برای جلب رضایتمندی بیمار پوشانده شود و رعایت صداقت مقدم بر مصلحت است. به گزارش ایسنا، نمازی با اشاره به اینکه بزرگترین مشکل بیماران مبتلا به سرطان و بیماریهای مشابه، بحران اعتماد است، خاطرنشان کرد: گفتن خبر بد به اطرافیان پیش از اطلاع خود بیمار، ناخواسته این دیدگاه را برای بیمار تداعی میکند که همیشه موضوعاتی وجود دارد که به او گفته نشده و بیخبر است.
سرطان؛ سومین عامل مرگ و میر در ایران
سرطان، سومین عامل مرگ و میر در ایران است. حدود 400 هزار نفر مبتلا به سرطان در ایران زندگی میکنند و سالانه 90 هزار مورد جدید به آن اضافه میشوند. 50 درصد از سرطانها قابل پیشگیری هستند و از طرفی 50 درصد بیمارانی که به این بیماری مبتلا میشوند، قابل درمان هستند. از آنجایی که هرم جمعیتی کشور در حال پیر شدن است، انتظار میرود که آمار ابتلا به سرطان در کشور رو به افزایش باشد به حدی که پیشبینی میشود موارد ابتلا به سرطان در ایران طی 15 تا 20 سال آینده دو برابر خواهد شد.70 درصد علت رشد سرطان در کشور ناشی از افزایش سن جمعیت است و سن ابتلا به اکثر سرطانها بالای ۵۰ سال است. در ایران شایعترین سرطان در میان مردان سرطان معده است و پس از آن مثانه و سرطان روده بزرگ است. در میان زنها شایعترین سرطان، سینه، پوست و سپس معده است. ولی شایعترین سرطانی که باعث مرگ در هر دو جنس میشود سرطان معده است.
پزشکان به بیماران سرطانی روحیه بدهند
رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران با بیان اینکه در سالهای اخیر شاهد هستیم سن ابتلا به سرطان کاهش پیدا کرده و افراد جوانتر گرفتار سرطان میشوند، میگوید: مشکلاتی مانند سوءرفتار، سوءتغذیه، استعمال دخانیات، استرس، اضطراب و مشکلات اقتصادی دست به دست هم میدهند و باعث میشوند افراد بیشتری در جامعه در معرض سرطان قرار بگیرند. ایرج خسرونیا میافزاید: در صورتی که افراد مبتلا به سرطان زود برای درمان مراجعه کنند روند بهبودی آنها بهتر خواهد بود اما متاسفانه در کشور ما مراجعه برای درمان معمولا در مراحل حساس و پیشرفته بیماری است و به همین دلیل درمان فایدهای ندارد. او با اشاره به اینکه روحیه خوب و تحت نظر پزشک بودن روند بهبودی بیماران را تسریع میبخشد، تصریح میکند: نباید افراد را از سرطان ترساند، زیرا سرطان مثل سابق خطرناک نیست و قابل درمان و پیشگیری است. او ادامه میدهد: توصیه ما به پزشکانی که در حوزه سرطان فعال هستند این است که به بیماران روحیه خوبی بدهند.
روحیه مثبت، عمر بیماران سرطانی را افزایش میدهد
یک روانشناس با اشاره به اینکه مانور دادن روی سرطان در مردم تشویش و نگرانی ایجاد میکند، میگوید: در کشور ما بحثهای زیادی درباره شیوع افزایش سرطان و اینکه مردم باید آگاهتر و هوشیارتر باشند وجود دارد ولی متاسفانه مطرح شدن این مسائل در جامعه ما خیلی زیاد شده و این باعث ایجاد ترس و نگرانی در مردم شده است. فرید براتیسده میافزاید: همه متخصصان و منابع علمی تاکید میکنند اگر فردی که مبتلا به سرطان است جنبههای روانشناختی و روحیه خود را تقویت کند در درمانش، تداوم زندگیش و اینکه بتواند با بیماری مقابله کند تاثیر مثبت زیادی دارد. او ادامه میدهد: شاد بودن، در جمع بودن و تنها نبودن در فرد احساس همدردی اجتماعی و حمایت اجتماعی را ایجاد میکند که باعث میشود فرد سالهای بیشتری زندگی کند. او تصریح میکند: مواردی مشاهده شدهاند که افراد با وجودی که سرطانهای مرگبار داشتهاند ولی با روشهایی که توانستهاند خود را شاد و امیدوار کنند سالهای طولانی با بیماری سرطان مبارزه کردهاند. براتیسده با تاکید بر اهمیت نقش خانوادهها در بهبود روحیه بیماران سرطانی، میگوید: خانوادهها باید فرد مبتلا به سرطان را تنها نگذارند، از او حمایت کنند و محیطی را برایش فراهم کنند که امیدبخش و آرامشبخش باشد. او با اشاره به اینکه خبر سرطان را باید پزشک به بیمار بدهد، میافزاید: پزشک با شیوههایی که بلد است باید خبر را نوعی به بیمار بدهد که فرد بیمار احساس شکست و ناامیدی نکند و برای ادامه درمان روحیه داشته باشد
روزنامه آرمان