آکریلامید بعنوان مواد سرطان زا شناخته شده است که از طریق پخت و پز شکل میگیرد. ، توانایی نسبی عوامل سرطان زا در غذا در دست نیست. با این حال، سطح آکریل آمید در رژیم غذایی به نظر می رسد نسبت به دیگر مواد ؛سرطان زا شناخته شده است.
آكريلاميد يك ماده اسيدي سرطانزاست كه هنگام سوختن، برشته شدن يا پختن مواد كربوهيدراتي غلات در درجه حرارت بالا در محصولاتي چون نان، بيسكويت، كلوچه، برنج و سيبزميني ايجاد ميشود. طبق پژوهش دانشمندان، آكريلاميد در مقايسه با ديگر مواد سمي شناخته شده در غذاهاي مختلف ميتواند براي انسانها تا 100 برابر خطرناكتر باشد.
مقدار اين ماده در سيبزميني سرخ شده و چيپس بيشتر است، اما در كشور ما بيشترين نگراني از حجم توليد و مصرف آكريلاميد در نان است.
آكريلاميد در نان زماني خود را نمايان ميكند كه نان بر اثر حرارت زياد و مستقيم تغيير حالت داده و به رنگ قهوهاي يا سياه درآيد و اين مشكل اصلي نانهاي مصرفي ماست كه اغلب به صورت سنتي در تنور تهيه و در حرارت زياد و مستقيم پخته ميشوند.
اين ماده سمي به محض ورود به بدن تجزيه شده و مادهاي توليد ميكند كه ميتواند با اثر روي DNA و ايجاد جهش در ژنها موجب بروز سرطان، انواع عفونتها، آسيب به سيستم ايمني و عصبي شود. عوارض عصبي اين سم شامل اختلال در هوشياري، ضعف، تحريكپذيري و تغييرات رفتاري است.
اختلالات باروري همچون تغيير در رفتارهاي جنسي، ناباروري و سقط، تحريك و قرمزي پوست و چشمها از ديگر عوارض آكريلاميد است.
– سلامت خود را فداي طعم لذيذ نانهاي برشته نكنيد و اگر قصد خريد نانهاي نازك برشتهشدهاي را داريد كه حاوي زيره، كنجد، تخمه و … هستند آنهايي را كه رنگ روشن داشته و در اصطلاح برشته نشده هستند انتخاب كنيد.
– از تُست كردن نان اجتناب كنيد و در صورت ضرورت نان را در درجه حرارت كم و به مدت كوتاه تُست كنيد.
– در تركيب سوسيس جهت ايجاد بافت مطلوب از مواد پركنندهاي چون آرد و نشاسته استفاده ميشود.
اين مواد هنگام سرخ شدن سوسيس در روغن منجر به پف كردن و قهوهاي شدن آن ميشوند كه اين ويژگي، محصول را بسيار خوشطعم و خوشظاهر ميكند.
اما بايد بدانيد قهوهاي شدن بيش از حد كه در نتيجه سوختن تركيبات كربوهيدراتي سوسيس است ميتواند منجر به افزايش ميزان آكريلاميد محصول شود.
◄ آی دوستانی که مواد غذایی ( غلات ) سوخته دوست داشتید ، این اخطار برای شماست ، یادتان باشد از امروز نان سوخته را به هیچ وجه مصرف نکنید!