حتما در تبلیغات رسانه ها بسیار درباره عملکرد موثر مکمل غذایی ال کارنیتین در سوزاندن چربی ها و تقویت عضلات شنیده اید. از ال کارنیتین به عنوان مکمل کاهش وزن یاد می شود که علاوه بر چربی سوزی، باعث افزایش استقامت، افزایش عملکرد مغز، تنظیم قند خون و تقویت عضلات می شود. در این مقاله از سایت دکتر سلام درباره نقش ال کارنیتین در چربی سوزی صحبت می کنیم.
کارنیتین یک ترکیب چهارتایی آمونیوم است که از اسیدهای آمینه لیزین و متیونین ساخته شده است. نقش این ماده در سلول های زنده، فرستادن اسیدهای چرب درون سلولی به میتوکندری در طی فرایند تفکیک چربی (یا چربی های مورد نیاز) برای سوختن است که انرژی را آزاد کنند. کارنیتین در کبد و کلیه ها تولید شده و در عضلات اسکلتی، قلب، مغز و اسپرم ذخیره می شود. معمولا، بدن همه افراد کارنیتینی که به آن نیاز دارد را می تواند بسازد یا از طریق رژیم غذایی روزانه دریافت کند.
با این حال، برخی از افراد ممکن است دچار کمبود کارنیتین شوند زیرا بدن آنها نمی تواند به اندازه کافی آن را تولید کند و یا آن را برای استفاده به بافت های بدن انتقال بدهد. وجود شرایط دیگری مانند آنژین یا مصرف برخی داروها نیز می تواند باعث کمبود کارنیتین در بدن شود.
ال کارنیتین چیست؟
کارنیتین در واقع مواد مغذی ضروری موجود در بدن است که در حمل و نقل چربی به میتوکندری سلول، جایی که چربی ها می تواند به انرژی تبدیل شود، به فرد کمک می کند تا در بدن به شکل انرژی آزاد شود. فواید ال کارنیتین برای بدن بی شمار است. این ماده می تواند به افزایش سوختن چربی در بدن افراد کمک کند، سطح انرژی را بالا ببرد و سلامت قلب را ارتقاء ببخشد.
ال کارنیتین به طور گسترده ای به عنوان یک روش طبیعی برای کاهش وزن استفاده می شود، زیرا قادر است چربی را در سرعت های بسیار بالاتر بسوزاند. همچنین می تواند هوس های شما را کاهش دهد و باعث افزایش انرژی شما در طول ورزش و افزایش متابولیسم در بدن شما شود. همچنین کارنیتین برای بالا بردن سلامت قلب و در درمان و مدیریت آنژین، آریتمی قلبی و بیماری های دیگر استفاده می شود. ورزشکاران برای ارتقاء استقامت در انجام تمرینات ورزشی از ال کارنیتین استفاده می کنند.
مواد غذایی حاوی کارنیتین
کارنیتین به صورت طبیعی در بسیاری از مواد غذایی یافت می شود. بیشترین میزان کارنیتین در پروتئین های حیوانی شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی و محصولات لبنی یافت می شود. سایر منابع طبیعی که کارنیتین در آنها وجود دارد عبارت است از: غلات (گندم، جوانه گندم، ذرت، ارزن، بلغور جو دوسر، سبوس برنج، گندم سیاه، سبوس گندم)، آجیل و دانه ها (تخم کدو ، آفتابگردان، کنجد)، حبوبات (لوبیا، نخود، عدس، بادام زمینی)، سبزیجات (سیر، بامیه، جعفری، مارچوبه، چغندر، سیب زمینی، کلم بروکلی، جوانه بروکسل، کلم پیچ و…) عسل و… .
مزایای ال کارنیتین
- چربی سوزی
- کاهش وزن
- تقویت استخوان ها
- تقویت حافظه و بهبود آلزایمر
- بهبود بیماری های قلبی
- کنترل دیابت
- بهبود عملکرد ورزشکاران استقامتی
- موثر در ناباروری مردان
- بهبود سندروم خستگی مزم
- کاهش استرس
آیا ال کارنیتین تاثیر چشمگیری در کاهش وزن دارد؟
بسیاری از افراد برای کاهش وزن سریع به سراغ ال کارنیتین می روند. سوالی که مطرح می شود این است که آیا مصرف ال کارنیتین اضافی در کاهش وزن و سوزاندن چربی ها موثر است؟ واقعیت این است که این ماده تنها در صورت جبران کمبود آن در بدن یا برای ورزشکاران حرفهای که تمرینات سختی دارند موثر است. افراد معمولی باید در کنار مصرف ال کارنیتین از یک رژیم غذایی مناسب استفاده کنند و فعالیت بدنی شامل پیاده روی و ورزش داشته باشند.
مطالعات نشان می دهد افزایش میزان کارنیتین در ماهیچه ها افزایش چربی سوزی و آزاد کردن انرژی را به دنبال دارد در نتیجه از افزایش توده چربی در بدن جلوگیری می کند.
اما به این نکته توجه داشته باشید ممکن است تاثیر این مکمل غذایی در افراد مختلف متفاوت باشد. بعضی افراد با مصرف ال کارنیتین هیچ تاثیری در چربی سوزی بدن خود ندیده اند، در صورتی که بعضی دیگر رضایت خود را از کاهش وزنشان اعلام کرده اند. برای نتیجه بخش بودن ال کارنیتین در کاهش وزن، حتما آن را با یک رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم مصرف کنید.
مقدار مصرف مکمل ال کارنیتین
گرچه ال کارنیتین در بعضی از مواد غذایی وجود دارد، اما مکمل آن نیز در اشکال قرص، کپسول، پودر و محلول خوراکی در بازار عرضه می شود. به طور معمول نحوه مصرف ال کارنیتین به صورت روزی سه بار در روز به میزان 500 تا 2000 میلی گرم در هر وعده غذایی است. مصرف این مکمل به همراه غذا میزان تاثیرگذاری آن را افزایش می دهد. بهتر است مصرف مکمل را ابتدا با میزان کم شروع کنید و رفته رفته بر دوز آن بیفزایید تا عوارض جانبی آن مشکلی برایتان ایجاد نکند.
عوارض جانبی ال کارنیتین چیست؟
مصرف حد مجاز ال کارنیتین عوارض جانبی ناخوشایندی در افراد ایجاد نخواهد کرد. با این وجود، به طور معمول افراد پس از مصرف ال کارنیتین انرژی بیش از حد دارند. بهتر است این مکمل پس از ساعت 4 بعد از ظهر استفاده نشود زیرا افراد را به اختلال خواب شب دچار خواهد کرد.
به طور کلی عوارض جانبی ال کارنیتین در حدی نیست که ایجاد نگرانی کند. حالت تهوع، استفراغ، آبریزش بینی، سردرد، اسهال، آبریزش بینی، بی قراری و مشکل خواب از عوارض جانبی این مکمل است که تاکنون گزارش شده است.
در موارد خاص افزایش فشار خون و تب و همچنین افزایش ضربان قلب دیده شده است. همچنین مصرف ال کارنیتین در افراد مبتلا به صرع خطر تشنج در آنها را افزایش می دهد. در صورت داشتن کم کاری تیروئید برای مصرف این مکمل حتما با پزشک خود مشورت کنید.
موارد احتیاط مصرف ال کارنیتین
در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید به دلیل تداخل ال کارنیتین با عملکرد هورمون های تیروئید این مکمل نباید مصرف شود. منع مصرف ال کارنیتین برای افرادی که دیالیز می شوند نیز وجود دارد.
مصرف ال کارنیتین برای کاهش وزن ابتلا به بی اشتهایی عصبی را برای افراد به دنبال خواهد داشت. کم شدن اشتها ممکن است به سوء تغذیه افراد و بروز مشکلات بعدی منجر شود.
به خاطر داشته باشید مزایای مصرف ال کارنیتین در صورت تجویز پزشک و در دوز معین بیش از مضرات آن است.