2

یکی از مشکلات که بسیاری از زنان  برای از دست دادن وزن مواجه هستند این است  همه غذای مورد علاقه آنها را به هوس وادار میکند. معمولا آنها غذاهای شیرین و غذاهای مملو از کربوهیدرات ها، را دارند و هوس بدتر و بدتر زمانی که این مواد غذایی از برنامه غذایی خآنها باید حذف شود.  می توانید هوس خود در مواقعیکه در رژیم کاهش وزن هستید با یک راهنمایی ساده کنترل کنید

هنگامی که  بدن گرسنه میشود  به طور طبیعی به هوس  خواهد افتاد بنابراین  مجبور میشوید بخورید، و این می تواند به پرخوری منجرشود.   میان وعده های سالم  غذایی مانند گردو، پنیر کم چربی،  تخم مرغ و دیگر مواد غذایی که قند، چربی و کربوهیدرات کم دارند را انتخاب کنید.

هميشه و همه جا خوراكي‌هايي هستند كه شما را وسوسه مي‌كنند و مقاومت در برابر آنها بسيار دشوار است. وقتي كه دختر كوچك‌تان براي شام پيتزا سفارش مي‌دهد و شما مي‌خواهيد سالاد كاهو و گوجه‌فرنگي بخوريد، به نظر عادي مي‌رسد، ولي قرار گرفتن در آن موقعيت و كنترل خود براي آنكه دست‌تان را دراز نكنيد تا يك برش پيتزاي داغ با پنير كش آمده برداريد، بسيار سخت است. گاهي اوقات يكي از اطرافيان از خوردن چيزي با آب و تاب فراوان تعريف و آن را به ما تعارف مي‌كند و ما حتي اگر گرسنه هم نباشيم، تمايل زيادي به خوردن آن پيدا مي‌كنيم.

در چنين شرايطي بدن ما هورمون دوپامين ترشح مي‌كند كه بخشي از مغز را روشن كرده و اشتها را تحريك و ما را مجبور مي‌كند كه از آن چيزي كه مي‌خواهيم، بيشتر بخوريم. نه گفتن به تمام غذاهايي كه ارزش غذايي زيادي ندارند ولي هوس انگيز هستند، غير ممكن نيست. با به كارگيري برخي راهكارهاي ساده مي‌توان به ميل فراوان براي خوردن غذاهاي بسيار شيرين و يا بسيار شور غلبه كرد.

با حفظ و نگهداري رژيم غذايي سالم و پاسخ هوشيارانه در برابر ميل به خوردن غذاها به مدت دو هفته، اين تمايل تقريباً محو شده و از بين مي‌رود و بعد از مدت كوتاهي ديگر براي خوردن آنها وسوسه نخواهيد شد. كاري كه بايد انجام دهيد، يادگيري مقابله با شرايطي است كه باعث شكستن رژيم غذايي مي‌شوند.

شرايطي كه باعث شكستن رژيم غذايي مي‌شوند

اولين عامل تحريك‌كننده:

شما احساس بي‌حالي و غمگيني مي‌كنيد و مي‌خواهيد چيزي بخوريد تا شما را دوباره سرحال بياورد و بانشاط كند. يك لحظه مكث نماييد و احساس واقعي خود را شناسايي كنيد. آيا دچار استرس هستيد؟ آيا جر و بحثي كه با همسرتان داشته‌ايد، شما را در لبه پرتگاه قرار داده است؟ شما بايد ابتدا از احساسات خود مطلع شويد. به جاي آنكه به سمت آشپزخانه برويد، ميل و هوس اصلي خود را شناسايي كنيد. بر اساس پژوهش‌ها، افرادي كه از نظر احساسي در موقعيت بهتري هستند و براي غذاخوردن به رستوران مي‌روند، انتخاب‌هاي سالم‌تري دارند؛ بدون آنكه به مغذي بودن آن غذاها توجه كرده باشند؛ بنابراين حس و حال و روحيه شما تاثير مستقيم روي غذا خوردن و انتخاب‌هاي‌تان دارد. وقتي ناراحت، افسرده، عصباني و … هستيد به سراغ خوردن غذا نرويد و راه موثر ديگري براي سركوب و مقابله با اين احساسات بياييد.

دومين عامل تحريك كننده:

مقدار زيادي از بستني مورد علاقه‌تان را خريده‌ايد، ولي اين مقدار براي يك نفر زياد است.
سعي كنيد هنگام خريد محصولات و مواد غذايي تحريك‌كننده كه حاوي چربي، قند و نمك فراوان هستند، به حداقل كميت فكر كنيد يا اينكه آنها را براي كودكان يا مهمانان احتمالي نگاه داريد. به اين مساله به چشم يك واكسن كنترل‌كننده اشتهاي كاذب نگاه كنيد. اكتفا كردن به مقدار كمي از غذاها و خوراكي‌ها به ما كمك مي‌كند اين مشكل را تا حد زيادي برطرف كنيم. بعد از گذشت مدتي به نوعي خويشتن‌داري مي‌رسيم كه باعث مي‌شود ميل به غذاها در ما كاهش يابد.

سومين عامل تحريك كننده:

غذاهاي مهماني شب گذشته همه هوس انگيز بودند و انگار شما را فرا مي‌خوانند. خودتان را با چيز ديگري مشغول كنيد تا حواس‌تان پرت شود؛ مثلاً شروع به صحبت كردن با ديگران كرده يا اينكه به ميزبان كمك كنيد. سعي كنيد سرتان را به جهتي كه خوراكي‌ها و غذاها قرار گرفته‌اند، برنگردانيد يا روي يك غذاي خاص، متمركز نشويد. ميل و هوس در حافظه كوتاه‌مدت ما هستند كه در لحظه فقط مي‌تواند تعداد محدودي از چيزها را حفظ و نگهداري كند. پژوهش‌ها نشان مي‌دهند افرادي كه مراقب افزايش وزن‌شان هستند اگر در ذهن شان آن غذايي كه واقعاً دوست دارند، تجسم كنند و بعد غذاي ديگري در برابرشان گذاشته شود، 30 درصد كمتر ميل به خوردن آن پيدا مي‌كنند. در مواقع گرسنگي، از ميان وعده‌هاي سالم استفاده كنيد؛ مثلاً يك سيب بخوريد. اگر غذاهاي خوش آب و رنگ در مقابل ديدگان‌تان وجود دارند و ناراحتيد كه چرا نمي‌توانيد آنها را بخوريد، بهتر است خودتان را با كار ديگري سرگرم كنيد، زيرا در مواقعي كه گرسنه هستيد، كنترل اميال بسيار سخت‌تر مي‌شود.

چهارمين عامل تحريك‌كننده: شما در مسير بازگشت به خانه هستيد و ناگهان در طول مسير به فست فود مورد علاقه‌تان نزديك و وسوسه مي‌شويد سري به آنجا بزنيد.

سعي كنيد از يك مسير ديگر به خانه برگرديد. حتي در مواقعي كه پياده‌روي مي‌كنيد، حتي اگر راه‌تان طولاني‌تر شود نيز اين كار را انجام دهيد. ممكن است در مسير خانه يك بستني‌فروشي، ساندويچي، رستوران و ……. باشد كه شما تمايل زيادي براي رفتن به آنجا داشته باشيد و نتوانيد جلوي خودتان را بگيريد. در چنين مواقعي به سرعت مسير خود را عوض كنيد تا چشم‌تان به آنجا نيفتد؛ چرا كه با ديدن آنجا حتما تحريك مي‌شويد پياده شويد و چيزي بخوريد.

پنجمين عامل تحريك‌كننده:

خوراكي‌هايي كه هنگام تماشاي برنامه يا فيلم مورد علاقه‌تان مي‌خوريد. قبل از آنكه بليط رفتن به سينما را بگيريد، به خودتان بگوييد: «من مي‌توانم يك جعبه پر از پف فيل كره‌اي يا پفك و چيپس بخرم، اما ترجيح مي‌دهم مستقيم بروم و سر جايم بنشينم و چيزي نخورم.» وقتي كه به مرحله خودآگاهي مي‌رسيد، اين كار براي شما راحت‌تر مي‌شود و در واقع ما نبايد اميال و خواسته‌هاي‌مان را سركوب كنيم، بلكه بايد ياد بگيريم كه چگونه آنها را كنترل كنيم.

ششمين عامل تحريك‌كننده:

با دوستان تان بيرون رفته‌ايد تا كمي تفريح كنيد، آنها سفارش غذاهاي ناسالم را مي‌دهند و شما نيز تحريك مي‌شويد.

اجازه ندهيد عادات بد ديگران روي شما اثر بگذارند. براي لذت بردن مي‌توانيد از غذايي كه دوستان‌تان سفارش داده‌اند، كمي برداريد و بخوريد، ولي براي خودتان غذاي سالمي را سفارش بدهيد. انتخاب غذا را با هوشياري انجام دهيد. مواظب باشيد در دام پر خوري گرفتار نشويد. بر اساس پژوهش‌هاي به عمل آمده خانم‌هايي كه در چنين شرايطي قرار مي‌گيرند معمولا سفارش غذاهاي پركالري‌تر را مي‌دهند. مثلاً خانمي كه به همراه يك گروه از دوستانش شام را بيرون از خانه در يك رستوران مي‌خورد، معمولاً 800 كالري دريافت مي‌كند، ولي اگر فقط با يكي از دوستانش براي غذا خوردن بيرون برود، معمولاً 600-500 كالري دريافت مي‌كند؛ يعني در چنين شرايطي هوشيارانه‌تر انتخاب مي‌كند و به حجم غذايي كه مي‌خورد نيز بيشتر توجه مي‌كند.

براي آنكه در كنار دوستان‌تان هم لحظات خوشي داشته باشيد و هم از خوردن غذاهاي سالم بهره‌مند شويد، بهتر است در يك روز تعطيل از آنها دعوت كنيد تا دور هم باشيد و هر كدام يك غذاي سالم و مفيد با خود ببريد و آنها را با هم قسمت كنيد. به اين ترتيب راحت‌تر مي‌توانيد كالري‌هاي دريافتي را كنترل كنيد.

منبع- دکترکرمانی