همان طور که می دانید شیرینی به طور کلی مصرف زیاد آن باعث عوارض ناگواری می شود پس بهتر است مصرف شیرینی را کم کنیم پس با ما همراه باشید.اگر کیک را با یک قوطی نوشابه نمیخورید به این معنا نیست که شیرینی جایی در برنامه غذایی شما ندارد. شیرینی را طول روز بدون اینکه متوجه شوید استفاده میکنید. قند در موادی است که شاید حتی طعم شیرینی را هم نداشته باشند.
***
مانند نان ، چاشنی ها و سس ها. انجمن قلب آمریکا به خانمها توصیه میکند در طول روز بیش از 100 کالری قند و یا به عبارتی 6 قاشق شکر استفاده نکنند اما متاسفانه مصرف بیشتر افراد دو برابر این مقدار است ( منظور مقدار قندی است که اضافه میشود نه قندی که در غذاهای طبیعی وجود دارد ) اگر در برنامه ی غذایی روزانه بیش از حد قند باشد خطر اعتیاد به قند، بیماری های قلبی و دیابت بالا میرود.
با نگاه کردن به مواد تشکیل دهنده ی غذاهای بسته بندی شده به راحتی میتوان فهمید چه مقدار قند به آن اضافه شده است. حتی مواردی که فکر نمیکنید شیرین هستند مانند سس گوجه فرنگی، سس سالاد، کراکرها، چاشنی ها ممکن است مقدار قابل توجهی قند اضافه شده داشته باشند. در جدول مواد تشکیل دهنده مقدار هر چیز نوشته شده است اگر میزان قند بالا بود باید مواظب باشید.
وقتی جدول مواد تشکیل دهنده ی غذاها را مطالعه میکنید باید بدنبال نام هایی به غیر از قند هم باشید. قند پشت کلمات زیادی پنهان شده است از جمله شربت ذرت با فروکتوز بالا، شربت نیشکر خشک شده، شکر معکوس، ملاس، ساکارز، شربت برنج قهوه ای، عسل و شیره افرا. این نامها را میتوانید در لیست مواد تشکیل دهنده بعضی غذاها حتی آنهایی که به نظر سالم هستند مانند ماست و غلات هم پیدا کنید. در مواد تشکیل دهنده برخی غذاها شاید نام چندین ماده ی دارای قند را ببینید و به معنای این است که آن غذا آنطور که نشان میدهد سالم نیست.
وقتی کامل درک کردید که قند کجاها پنهان شده است میتوانید تغییر را شروع کنید. یکی از کارهایی که میتوانید انجام دهید این است که غذاهایی بخرید که برچسب بدون قند و یا بدون قند اضافه شده دارند. در فروشگاه های بزرگ انواع این مواد غذایی را پیدا میکنید.
کربوهیدراتهای ناسالم که سرشار از قند هستند میتوانند سریعا سطح قند خون را بالا ببرند ( همچنین سطح قند خون بعد مدتی سریع پایین می آید و باز هم گشنه میمانید ). اگر میخواهید از این بالا و پایین رفتن های سریع جلوگیری کنید به وعده ی خود پروتئین، چربی های سالم و فیبر اضافه کنید. تمام این موارد آزاد شدن قند در خون را کند میکند و کمک میکند برای مدت بیشتری احساس سیری کنید. چربی در این میان نقشی کلیدی را بازی میکند چون باعث احساس سیری بیشتر و کاهش تمایل نسبت به قند میشود. روی چربی های سالمی مانند روغن زیتون، روغن گردو و روغن نارگیل، آجیل ها و دانه های روغنی تمرکز کنید.
زمانی که تلاش میکنید میزان قند موجود در برنامه خود را پایین بیاورید ممکن است وسوسه شوید که به جای قند از قندهای مصنوعی استفاده کنید. اما باید در برابر نوشابه های رژیمی و کیک های رژیمی مقاومت کنید، چون ممکن است حس چشایی شیرینی دچار مشکل شود. هنگامی که چیزی شیرین میخورید بدن شما انتظار کالری و مواد غذایی دارد، اما قند مصنوعی هیچ کدام را به همراه خود ندارد. شاید به همین دلیل است که قند مصنوعی بیشتر خطر اضافه کردن وزن دارد تا کاهش وزن.
نخوردن نوشابه ایده ی خوبی است، اما نوشابه تنها نوشیدنی سرشار از قند نیست. حتی نوشیدنی هایی که فکر میکنید سالم باشند نیز ممکن است بیش از نیاز روزانه بدن قند داشته باشند. چند نمونه: آب غنی شده ( هشت قاشق چای خوری در هر بطری ) چای سرد ( بیش از 9 قاشق چای خوری در هر بطری ) نوشابه های انرژی زا ( تقریبا 7 قاشق چای خوری در هر بطری ).
هدف این است که جلوی قند اضافه را بگیریم آن هم با نخوردن غذاها و نوشیدنی هایی که بیش از حد قند دارند، نه اینکه به کل خود را محروم کنیم. میتوانید برای میان وعده از شیرینی محبوب خود لذت ببرید البته با رعایت مواردی که گفته شد. همچنین باید مواظب بود از غذاهایی که انتظارش را نداریم قند اضافه بگیریم. قرار نیست از همین فردا همه ی این کارها را انجام دهید آرام آرام پیش بروید تا بتوانید این کار را تبدیل به یک عادت سالم کنید.
همانطور که گفته شد آرام آرام. ابتدا حساب کردن شیرینی هر غذا به نظر کاری بسیار دشوار و غیر ممکن می آید. ما هم از شما چنین انتظاری نداریم ابتدا به حس چشایی خود توجه کنید غذاهای بیش از حد شیرین را کم کنید ( بستنی شیرینی خامه ای و … ) سپس میوه های شیرین را جایگزین کنید. خواهید دید که شیرینی طبیعی میوه بسیار خوش طعم تر است.
منبع: کرمانی