با توجه به مشکلات اقتصادی فراوان در دنیای امروزی، بسیاری از ما برای مقابله و مدیریت استرس محیط کار با مشکل مواجه هستیم. صرف نظر از نوع شغل و حقوق و یا درآمد کاری، هر روز هزینهها بیشتر و بیشتر میشود و استرس کار افزایش مییابد و از کنترل خارج میگردد. با اینکه استرسبخش طبیعی کار است، ولی استرس بیش از حد میتواند به سلامت جسم و روح لطمه بزند. برای مدیریت استرس محل کار نیازی نیست که جنبههای مختلفی از کار یا زندگی خود را تغییر دهید، فقط کافی است روی موضوعی تمرکز کنید که تقریباً همیشه در اختیار شماست. برای کارمندان، تقریباً همیشه مشکلات اقتصادی و ترس از اخراج و یا کاهش بودجه موجب افزایش ترس، عدم اطمینان کاری و استرس زیاد میشود. از آنجا که استرس شغلی در زمان بحران اقتصادی به شدت افزایش مییابد، یادگیری روشهای جدید کنارآمدن با این مشکل بسیار ضروری است.
توانایی مدیریت استرس در محیط کار نه تنها بهداشت و سلامت جسمی و روحی را بهبود میبخشد، بلکه تفاوت زیادی بین موفقیت و یا عدم موفقیت در کار ایجاد میکند. احساسات مسری هستند و استرس بر تعامل و رابطه شما با دیگران تأثیر میگذارد. هر چقدر بهتر بتوانید استرس خود را کنترل کنید، تأثیر بیشتری روی اطرافیان خود میگذارید و احساسات منفی و استرس دیگران نیز کمتر روی شما تأثیر خواهد گذاشت.
روشها و اقدامات متفاوتی برای کاهش فشار و استرس کار وجود دارد که عبارت است از: اجتناب از انجام عادت و حرکات و یا نگرش منفی آموزش و یادگیری مهارتهای کلامی برای سهولت و بهبود ارتباطات ایجاد حس مسئولیت برای بهبود سلامت جسمی و روحی استرس بیش از حد در محل کار
علائم
علائم استرس بیش از حد در محل کار:
اگر در محل کار خود احساس ضعف و یا تحریکپذیری کرده و احساس میکنید اعتماد به نفس خود را به طور کامل از دست دادهاید، استرس محل کار شما زیاد است و اگر این علائم هشداردهنده را نادیده بگیرید، میتواند به مشکلات سلامتی جسمی و روانی بزرگتری منجر شود و این مشکلات فراتر از یک اختلال ساده در عملکرد شغلی و رضایت از کار خواهد بود.
نشانههای کار بیش از حد و استرس در محل کار عبارتند از:
احساس اضطراب، تحریکپذیری و افسردگی بیتفاوتی و از دست دادن علاقه به کار مشکلات خواب خستگی مشکلات تمرکز و یا سردردهای تنشی مشکلات معده از دست دادن میل جنسی مصرف مواد مخدر برای مقابله با خستگی کار دلایل شایع استرس در محل کار
دلائل شایع استرس در محل کار:
ترس از اخراج اضافهکاری بیش ازاندازه به دلیل کمبود کارکنان انتظار بیش از اندازه مدیر از کارمندان بدون توجه به رضایت شغلی فشار کاری زیاد
کاهش استرس کاری با مراقبت از خود
هنگامی که استرس کار در توانایی شما برای انجام کارهای روزانه تأثیر میگذارد، میتوانید با مدیریت و مراقبت از سلامت جسمی و روحی آن را کاهش دهید وقتی که به لحاظ جسمی و روحی در شرایط خوبی باشید، قویتر خواهید شد و بهتر میتوانید با استرس مقابله کنید. هر چقدر حال بستری داشته باشید، بدون غرق شدن در شرایط، راحتتر میتوانید کنترل اوضاع را در دست بگیرید. برای مراقبت از خودتان نیاز به ایجاد تغییرات اساسی در شیوه زندگی نخواهید داشت، حتی موضوعات بسیار کوچک میتواند انرژی شما را افزایش و کنترل امور را در اختیار شما قرار دهد. گامهای کوچک در جهت مثبت میتواند تغییرات بزرگی را در شیوه زندگی ایجاد کند؛ به گونهای که ناخودآگاه متوجه میشوید به تدریج استرس خانه و محل کار شما هر دو رفع شده است:
فعالیت کنید: با انجام ورزشهای هوازی، ضربان قلب خود را افزایش دهید، این ورزش یکی از مؤثرترین شیوهها در افزایش انرژی، تمرکز و آرامش ذهن و بدن است. برای رهایی از استرس، سعی کنید، روزانه دستکم ۳۰ دقیقه ورزش کنید و اگر این مدت برایتان زیاد است، آن را به دو یا سه تایم کوتاهتر تقسیم کنید.
اگر قندخون پایین باشد، احساس نگرانی و وحشت به وجود میآورد و اگر بیش از حد بالا باشد، موجب بیحالی میشود. با خوردن وعدههای غذایی کوچک ولی مکرر در طول روز میتوانید وضعیت قندخون خود را در حالت طبیعی و ثابت نگه دارید و از ایجاد نوسانات خلقی پیشگیری کنید.
خواب کافی داشته باشید: نه تنها استرس و نگرانی میتواند باعث بیخوابی شود، بلکه خود بیخوابی میتواند استرس و اضطراب را بیشتر کند، وقتی به اندازه کافی بخوابید، به لحاظ جسمی و روحی در حالت تعادل قرار میگیرید و این تعادل عامل کلیدی در مقابله با استرس خواهد بود.
کاهش استرس با برنامهریزی: توانایی شما برای کنترل شرایط استرسزا به وضوح روی همکاران و مدیران و رابطه شما با آنها تأثیر میگذارد. ایجاد یک برنامه متعادل در کاهش استرس بسیار اهمیت دارد، برنامه خود را تجزیه و تحلیل و مسئولیتها و وظایف خود را در قالب یک برنامه تنظیم کنید. سعی کنید میان کار و زندگی خانوادگی و اجتماعی و مسئولیتهای خود تعادل برقرار کنید. از انجام ندادن وظایف روزانه و محول کردن آنها به روز بعد بپرهیزید. آنچه را که انجام آن خیلی الزام ندارد، در انتهای فهرست کارهایتان قرار دهید و در پایان روز اگر برای انجام آن فرصتی باقی نماند، آن را فراموش کنید.
سعی کنید صبحها زود از خواب بیدار شوید، ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زودتر بیدار شدن از خواب میتواند تفاوت بزرگی در روند کار شما ایجاد کند و استرس دیر رسیدن به محل کار را کاهش دهد.
در طول کار، دقایق کوتاهی استراحت کنید. از پشت میز کار خود بلند شوید و قدمی بزنید و مجدداً به ادامه کار مشغول شوید. با این کار نه تنها از کیفیت کاری شما کم نمیشود، بلکه کار را بهتر انجام خواهید داد. برای خوردن ناهار نیز حتماً از میز کار خود فاصله بگیرید و در بخشی جدای از میز کار ناهار را میل کنید.
اگر مسئول انجام کار و یا پروژه بزرگی هستید، آن را بخش بخش و اولویتبندی کنید و با تمرکز و مدیریت هر بار قسمت کوچکی از کار را انجام دهید و از همان ابتدای امر نگران حجم وسیع کار نباشید.
به یاد داشته باشید که شما مسئول انجام تمامی کارها نیستید، اگر این امکان وجود دارد که بخشی از کار را به فرد دیگری محول کنید، حتماً این کار را انجام دهیدتا از شر استرسهای غیرضروری خلاص شوید.
از کارفرمای خود مهلت تجدید نظر بخواهید. داشتن وقت بیشتر میتواند به کاهش استرس کاری کمک کند.
کاهش استرس شغلی با بهبود هوش هیجانی:
حتی اگر در محیط مملو از استرس کار میکنید، با تغییر رفتار خود در محل کار و درک هوش هیجانی میتوانید این استرس را کاهش دهید. هوش هیجانی، توانایی و مدیریت و استفاده از احساسات و عواطف در یک مسیر مثبت و سازنده و در واقع روشی متفاوت برای مهار تنش و استرس در برقراری ارتباط و جلب نظر سایر افراد است.
هوش هیجانی در محل کار شامل موارد زیر میشود:
خودآگاهی: توانایی شناخت احساسات خود و تأثیر آنها در تصمیمگیری
مدیریت خود: توانایی کنترل احساسات و رفتار مطابق با تغییر در محیط و شرایط
آگاهی اجتماعی: توانایی در احساس، درک و واکنش رفتارهای دیگران در تعاملات اجتماعی
مدیریت ارتباطات: توانایی برای نفوذ در دیگران و مدیریت اختلافات و رفع آنها
با افزایش مهارتهای کلیدی زیر میتوانید هوش هیجانی را افزایش و استرس محیط کار را کاهش دهید.
گاهی شرایط خاص محیطی موجب استرس در کار میشود، همچون دادههای حسی، چشمی، صدا، بو، لمس و این دادههای حسی در افراد مختلف واکنشهای متفاوتی ایجاد میکند و بهترین روش برای از بین بردن آنها شناسایی و کاهش آنها است. تا آنجا که امکان دارد، در محیطی آرام و با آرامش کار کنید.
به عواطف و احساسات داخلی خود توجه نشان دهید و آنها را نادیده نگیرید. لحظه لحظه احساسات شما بر نوع عملکرد و ارتباط شما با دیگران تأثیر میگذارد. اگر از نیازها و احساسات خود غافل شوید، نمیتوانید با دیگران ارتباط مؤثر برقرار کنید.
استفاده از نشانههای غیرکلامی مؤثر تا ۹۵ الی ۹۸ درصد در فرآیند ارتباطات مؤثر هستند. برخی مواقع آنچه میگوییم نسبت به سیگنالهای غیر شفاهی همچون تماس چشم، تن صدا، حالت بدن، حرکات و لمس، حتی تأثیر کمتری خواهد داشت. پیامهای غیرشفاهی میتوانند ایجاد علاقه و اعتماد کنند و یا بالعکس موجب سردرگمی، بیاعتمادی و استرس شوند. شما نیز باید در مورد نشانههای غیرکلامی دیگران حساس باشید و به آنها توجه و پاسخ بهموقع نشان دهید.
خندیدن یکی از روشهای بدون هزینه و سریعترین روش برای کاهش استرس است.
مشکلات خود را به روش مسالمتآمیز و سازنده و با حفظ اعتماد و به دور از جنگ و جدال حل و فصل کنید. اگر نتوانستید نظر را از بین ببرید و همچنان اختلاف وجود دارد، از ادامه بحث صرفنظر
کنید.
کاهش استرس شغلی با شکستن عادتهای بد: همانطور که میآموزید استرس کار خود را کنترل و روان خود را بهبود ببخشید، باید قادر باشید که در افکار منفی خود نیز تغییر ایجاد کنید؛ زیرا استرس کاری با این افکار منفی بدتر میشوند. اگر بتوانید این عادات را کنار بگذارید، راحتتر استرس برطرف میشود.
هیچ طرح و پروژه و تصمیمی کامل نیست، بنابراین از تلاش بیش از اندازه برای رسیدن و دستیابی به حدکمال هر چیزی پرهیز کنید که به جز استرس غیرضروری هیچ چیزی به ارمغان نخواهد آورد. اگر اهداف شما غیرواقعی باشد، خیلی زود از تلاش برای کسب آنها خسته خواهید شد و طرح شما با شکست مواجه خواهد شد.
اگر همیشه دیر از خواب بیدار میشوید، ساعت خود را جلو بکشید و کمی وقت اضافی برای خودتان در نظر بگیرید. وسایل غیرضروری روی میز کارتان را خلوت کنید که هیچ خاصیتی به جز ایجاد استرس اضافی در پی نخواهند داشت. تفکرات منفی را از خود دور و سعی کنید به کار و همکاران خود با دید مثبت نگاه کنید.
سعی کنید چیزهای غیرقابل کنترل را کنترل کنید. بسیاری از چیزها در محل کار فراتر از کنترل هستند.
زمانی که احساس کردید در محل کارتان استرس حکمفرما شده است، به خود کمی استراحت دهید و حتی برای دقایقی کوتاه آنجا را ترک کنید و با انجام چند حرکت فیزیکی در یک مکان آرام به سرعت سعی کنید؛ استرس را در خود کاهش دهید.
در برخی شرایط، به سادگی با اشتراکگذاری احساسات و افکار خود با دیگران میتوانید استرس خود را کاهش دهید.
دکتر پروانه صفاییمقدم روانشناس بالینی
http://www.zibasho.com