وقتی که سلول های دی.ان.ای آسیب دیده باشند، سرطان رشد می کند؛ اما اینکه آن سلول دی.ان.ای چگونه آسیب می بیند، خود مسئله ای است که هنوز پاسخش معلوم نیست.
می تواند مسئله ی ژنتیک باشد یا محیطی. و در خیلی از موارد ترکیبی از این دو عامل. اما خیلی از بیماران علت دقیق سرطانشان را نمی دانند. البته عوامل خطر ثابت شده ای وجود دارد که به سرطان می انجامد.
عوامل ژنتیک:
جنس: سرطان پستان حدود ۱۰۰ برابر بیشتر در زنان اتفاق می افتد تا در مردان.
سن: دو سوم زنان بعد از ۵۵ سالگی تشخیص سرطان پستان دریافت کرده اند.
نژاد: سرطان پستان اغلب در زنان سفید رخ می دهد تا در سایر نژادها.
تاریخچه خانواده و عوامل ژنتیک: اگر مادر، خواهر یا یکی دیگر از اعضای خانواده تان به سرطان دچار شده است، احتمال اینکه شما نیز در آینده به این بیماری مبتلا شوید بیشتر است. اگر این عضو خانواده زودتر از ۵۰ سالگی تشخیص بیماری دریافت کند، احتمال بیماری در شما نیز افزایش می یا بد.
تاریخچه سلامت فردی: اگر مشکلی در یکی از پستانها مشاهده شود، احتمال اینکه در پستان دیگر نیز مشکل دیده شود افزایش می یابد.
تاریخچه مسائل تناسلی و قاعدگی: قاعدگی زودرس(قبل از ۱۲) و یائسگی دیررس(پس از ۵۵)، تولد بچه در سنین بالا، یا اصلا بچه دار نشدن میتواند خطر سرطان را افزایش دهد.
تغییرات خاص ژنوم: جهش در ژنهای خاص(چون بی.آر.سی۱ و ۲) میتواند احتمال سرطان پستان را افزایش دهد. این موضوع از طریق آزمایش معلوم می شود که اگر کسی در خانواده مبتلا به این بیماری بوده فرد حتما باید آزمایش دهد. افراد دارای این جهش ژنی، می توانند این جهش را به فرزندانشان انتقال دهند.
بافت پستانی متراکم: داشتن بافت پستانی متراکم می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را به همراه داشته باشد و توده را سفت تر برای تشخیص می کند. خیلی از ایالات قانونی را اجرا می کنند به این شکل که پزشکانی در کنار زنان قرار بگیرند تا پس از آزمایش ماموگرافی شان اگر توده پستانی سفت یا متراکمی دارند حتما تحت نظر قرار بگیرند. شما هم حتما از پزشکتان درباره این موضوع بپرسید.
عوامل خطر محیطی و روش زندگی:
کمبود فعالیت بدنی: یک شیوه زندگی غیر فعال و بدون تحرک می تواند احتمال خطر سرطان پستان را افزایش دهد.
رژیم غذایی فقیر: یک رژیم غذایی با چربی زیاد و کمبود میوه و سبزیجات می تواند خطر سرطان پستان را افزایش دهد.
چاقی: چاقی و اضافه وزن احتمال خطر سرطان پستان را افزایش می دهد و این خطر اگر در اوان یائسگی باشید باز هم افزایش می یابد.
نوشیدن الکل: نوشیدن الکل خطر سرطان پستان را افزایش میدهد. هرچه مقدار بیشتری بنوشید، احتمال خطر افزایش می یابد.
در مقابل اشعه قرار گرفتن: اشعه درمانی سینه به ویژه قبل از ۳۰ سالگی احتمال خطر سرطان پستان را افزایش می دهد.
درمان جایگزینی هورمون ترکیب شده: این درمان که برای یائسگی پیشنهاد می شود میتواند خطر سرطان پستان را افزایش دهد. و به علاوه احتمال تشخیص سرطان را در مراحل پیشرفته آن افزایش می دهد.
آمار در این باره چه میگوید:
۶۰ تا ۷۰% افراد مبتلا به سرطان پستان با این عوامل خطر درگیر نیستند و بسیاری از افراد با این عوامل خطر اصلا به سرطان پستان مبتلا نمی شوند.
این عوامل نیز سرطان پستان را بوجود نمی آورند:
سرطان پستان از نوع واگیردار نیست. این بیماری از کسی به دیگری منتقل نمی شود.
این بیماری به خاطر پوشیدن سینه بندهای خاص، کاشت، دئودورانت، ضد عرقها، ماموگرام، کافئین، ظروف پلاستیکی، مایکرو ویو و موبایل ایجاد نمی شود.
ترجمه: فرزانه دستجرده ای کاظمی
منبع-http://iranpink.com