می خواهیم به پرتکرار ترین سوالات رایج مادران در زمینه قطره آهن پاسخ دهیم اغلب شیرخواران از خوردن این قطره سرباز میزنند و نگرانی مادران در این زمینه بسیار زیاد است که راهنمایی هایی در این زمینه برای مادران آورده ایم.
از ماه ششم بعد از تولد باید به کودک روزانه 15 قطره آهن خورانده شود که این قطره ارزش فوقالعاده زیادی در رشد و تکامل کودک به خصوص هوش کودک دارد و باید تا پایان دو سالگی این روند طی شود.
دکتر آتوسا فولادگر، متخصص اطفال به برخی از سوالات شایع مادران در این مورد پاسخ داد.
قطره آهن ایرانی بهتر است یا خارجی؟
همه شیرخواران از سن 3 ماهگی و 4 ماهگی دچار کمخونی فیزیولوژیک میشوند و به همین دلیل توصیه میشود از 6 ماهگی حتما به کودک قطره آهن که بهتر است از نوع ایرانی باشد، بدهید. اینکه تاکید میشود نوع ایرانی آن را تهیه کنید به این دلیل است که میزان آهنی که یک کودک ایرانی به آن نیاز دارد، در این قطره موجود است.
آیا قطره آهن باعث پوسیدگی و خرابی دندانهای کودکم میشود؟
قطره آهن تاثیری در ایجاد پوسیدگی دندانی در کودکان ندارد و صرفا باعث تغییر رنگ و سیاه شدن دندانها میشود که آن هم با رعایت اصول بهداشتی یعنی تمیزکردن دندانهای شیرخوار با مسواک انگشتی یا پارچه نخی آغشته به آب و چکاندن قطره آهن در انتهای دهان قابل پیشگیری است. حتی مدتی بعد از اتمام دوره مصرف قطره آهن، سیاهی دندانها برطرف میشود.
میتوانم به جای قطره آهن به نوزادم قطره مولتی ویتامین+آهن+زینک بدهم
میتوان به جای قطره آهن و مولتیویتامین، از قطره خارجی مولتیویتامین+آهن+زینک استفاده کرد و آن را به شیرخوار داد. ولی نکته حائز اهمیت این است که این قطره حاوی 400 واحد ویتامین D و 1500 واحد ویتامین A و حداقل 10 میلیگرم آهن باشد. در ضمن نباید فراموش کرد که با دادن این قطره هم دندان کودک سیاه میشود بنابراین بعد از خوراندن قطره، بلافاصله به کودک آب جوشیده سرد شده باید داد و سپس با مسواک انگشتی که در داروخانه هم موجود است، دندان کودک را تمیز کرد.
آیا قطره مولتیویتامین میم تامینکننده آهن است؟
اگر قطره مولتیویتامین میم را به کودک میدهید باید بدانید که این قطره حاوی آهن نیست و قطره مولتیویتامین میم اورنج حاوی آهن است. بنابراین باید در کنار قطره ویتامین میم، به کودک قطره آهن هم داده شود. ولی اگر به شیرخوارتان مولتیویتامین میماورنج میدهید در این صورت باید روزی یک سیسی به کودک داده شود تا نیاز او به این دو را تامین کند. در ضمن بعد از هر بار مصرف قطره آهن، به کودک مقداری آب جوشیده سردشده خوراند. سپس با مسواک انگشتی یا با مقداری آب و دستمال، سطح دندان های دهان کودک را پاک کنید.
نوزادم قطره آهن را بالا میآورد، دوباره به او قطره بدهم؟!
اگر هر از گاهی شیرخوارتان مولتی ویتامین یا قطره A+D را بالا میآورد، لازم نیست بلافاصله مجددا به او دوباره شربت یا قطره را بدهید.
شیرخوارم به هیچوجه قطره آهن را نمیخورد!
باید قلق نوزادتان را پیدا کنید. اینکه برخی مادران میگویند نمیشود و نمیخورد و بعد با این توضیحات خود را توجیه میکنند و دیگر به کودک قطره آهن را نمیدهند، باید بدانند رفتارشان اصلا منطقی نیست و باید به هر شکلی که شده قطره را به او بدهند چراکه ندادن به موقع و مرتب آن میتواند با عوارض منفی همراه باشد. بنابراین باید کمی حوصله به خرج بدهید تا قلق کودک به دستتان بیاید.
بعد از دادن قطره آهن میتوان به کودک شیر داد؟
بعد از خوراندن قطره آهن، بلافاصله به کودک شیر ندهید چون جذب آهن را به تاخیر میاندازد.
اگر قطره آهن به کودکم ندهم مشکلی پیش میآید؟
کودکانی که قطره آهن به آنها داده نمیشود، دچار کمخونیهای زودرس میشوند که این عارضه باعث بروز بیاشتهایی، بداخلاقی و اختلال رشد و در سنین بالاتر عدم تمرکز میشود. حتی این کودکان در سنین مدرسه به علت عدم دریافت کافی قطره آهن، دچار اختلال تمرکز و توجه هستند و نسبت به همسالان خود عقبتر هستند. به هیچوجه والدین نباید در دادن قطره آهن به کودک کوتاهی کنند و حتما سر وقت به طور مرتب باید روزانه قطره آهن مصرف شود.