اغلب ورزش های سنگین و صدمه زا به دهان و دندان را با محافظ های دندانی می توان کنترل کرد و از بروز آسیب به آن ها پیشگیری کرد پیشنهاد دندانپزشکان استفاده از چه نوع محافظ هایی است و اصول استفاده و نگهداری از آنان به چه صورت است؟
یک دندانپزشک گفت: «محافظهای ورزشی دندانی از جمله ابزارهای سادهای هستند که میتوانند آسیب ناشی از صدمات ورزشی به فکین، بافت نرم دهان و دندانها را کاهش دهند.»
دکتر علی مرسلی در گفتوگو با سلامانه در این باره گفت: «صدمات ورزشی به دندانها از شایعترین صدماتی است که برای همه افراد در هر سنی ممکن است پیش بیاید. البته در سنین پایین به علت اینکه فعالیت فیزیکی بیشتر است، شیوع این صدمات بالاتر است. در کودکان به علت فعالیت زیاد ورزشی و حرکتی استفاده از محافظ ورزشی اهمیت بالایی دارد. پیشگیری از این صدمات البته مبحث جداگانهای است، اما روشهای سادهای چون استفاده از محافظهای ورزشی برای کاهش آسیبهای ناشی از این صدمات وجود دارد.»
وی در ادامه افزود: «تقریبا در هر فعالیتی که احتمال ضربه به صورت، آروارهها و دندانها وجود دارد، استفاده از محافظهای دهانی توصیه میشود. ورزشکاران ورزشهای رزمی در صدر استفادهکنندگان در محافظهای دهانی هستند که در بیشتر این شاخه از ورزشها، بهطور دایمی و حتی اجباری در مسابقات، از این ابزار محافظتی مفید استفاده میشود.»
مرسلی همچنین گفت: «بسکتبال، راگبی، فوتبال، اسکیت، دوچرخهسواری و حتی کشتی نیز از جمله ورزشهایی هستند که محافظ دهانی میتواند در آنها نقش حفاظتی داشته باشد. در دوچرخهسواری چه در زمین صاف و چه کوهستان احتمال صدمات فکی و دندانی بالاست. علاوه بر اینها، در والیبال ساحلی هم ضربههای منجر به صدمه دهان و دندان شیوع بالایی دارد و هر چقدر که فردی هم در اسکیتسواری ماهر باشد، صدمات دندانی در حین ورزش اسکیتسواری در خیلی از موارد اجتنابناپذیر است.»
به گفته این دندانپزشک بیسبال هم از شایعترین ورزشهای صدمهزا برای فکین، دهان و صورت است و در موجسواری هم احتمال سرنگونی و برخورد فکین و دندانها با برد موجسواری بالا است و استفاده از محافظ دهانی توصیه میشود. در انواع هاکی، اسکی و حتی واترپلو هم استفاده از محافظ میتواند از تمهیدات پیشگیرانه خوبی محسوب شود. حتی در برخی کشورها، در مدارس استفاده از محافظ در فعالیتهای فیزیکی اجباری است.
مرسلی، درنهایت به نحوه نگهداری از محافظ دهان اشاره کرد و گفت: «محافظهای دهانی وسیلههای ظریفی هستند که با دهان فرد تماس دارد بنابراین باید با آنها بااحتیاط برخورد شود و حتما در هر بار استفاده با آب ولرم و صابون شسته و تمیز شوند. برای ضدعفونی این وسیله هم بهتر است که در دهانشویه غوطهور شود. علاوه بر اینها، محافظهای دندانی باید در ظرفهای مخصوص که سوراخدار هستند و امکان تبادل هوا در آن وجود دارد، نگهداری شود. از خم کردن و قرار دادن آن در اتومبیل با در بسته و زیر آفتاب خودداری شود و نباید محافظ دهانی در تماس با گرما باشد، چون تغییر شکل میدهد. محافظ دهانی مانند مسواک وسیلهای شخصی بود و از طرف دیگر اختصاصی هر فرد است و هر فرد باید فقط از وسیله خود استفاده کند.»