Bells-palsy

عارضه فلج بل چگونه پدید می آید و چگونه می توان از علائم آن در افراد مختلف اطلاع پیدا کرد و چه راههای درمانی برای این مشکل وجود دارد؟متخصصین می گویند پس از تزریق واکسن انفلوآنزا و اوریون ممکن است این واکنش در بدن ایجاد شود!

فلج بل اختلالی است که عصب زوج هفتم را درگیر می‌کند و به شکل یکطرفه در صورت دیده می‌شود، این اختلال به دنبال تبخال، اوریون و واکسن آنفلوانزا که داخل بینی ریخته می‌شود ایجاد شده و سنین شیرخوارگی تا بزرگسالی را دربرمی‌گیرد، این اختلال پیش‌آگهی بسیار خوبی دارد و توصیه می‌شود والدین از توانبخشی پیش از درمان اصلی بپرهیزند.
ساسان ساکت با بیان اینکه فلج بل اختلالی است که عصب زوج هفتم را درگیر می‌کند، اظهار داشت: این اختلال یک تا دو هفته بعد از عفونت ویروسی اتفاق می‌افتد و سن ابتلا به آن از شیرخوارگی تا بزرگسالی است.
وی افزود: ویروس تبخال، اوریون و نوعی واکسن آنفلوانزا که داخل بینی ریخته می‌شود می‌تواند موجب ابتلا به فلج بل می‌شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: یکی از علائم ابتلا به فلج بل کج شدن دهان به یک سمت است، و موقع نوشیدن شیر و مایعات موقع نوشیدن از گوشه لبش سرازیر می‌شود. همچنین یکی از پلک‌های کودک بسته نمی‌شود.
این فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان اظهار داشت:‌ موقع معاینه بالینی وقتی از کودک می‌خواهیم لپ‌های خود را باد کند، یک سمت کمتر از سمت دیگر باز می‌شود، همچنین موقع بستن پلک‌ها کودک نمی‌تواند پلک سمتی از صورت را که فلج شده است، محکم ببندد.
وی افزود: این اختلال می‌تواند خطرناک باشد زیرا باز بودن پلک و خشک شدن اشک چشم می‌تواند موجب زخم شدن قرنیه شود، بنابراین ناچاریم از اشک مصنوعی استفاده کنیم.
ساکت گفت: دو قسمت از سه قسمت حس چشایی مربوط به زوج هفتم است و فلج این عصب می‌تواند موجب اختلال در حس چشایی فرد مبتلا شود. این عارضه در کودکان به دلیل عدم بیان کردن از سوی آنها واضح نیست، اما در بزرگسالان با شکایت همراه است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: عصب زوج هفتم راه طولانی را طی می‌کند و براساس اینکه چه تعداد از علائم در فرد وجود داشته باشد، متخصص گوش و حلق و بینی، مغز و اعصاب یا فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان با یکدیگر همکاری می‌کنند تا محل احتمالی آسیب زوج هفتم را تشخیص دهند.
وی افزود: برای درمان این اختلال از داروهای خوراکی ضد التهاب با دوز معین تجویز می‌شود. طول دوره درمان حداقل دو هفته است که یک هفته دارو با دوز مناسب تجویز و در هفته دوم، مقدار دارو کم می‌شود.
ساکت ادامه داد: به دلیل اینکه ویروس‌ها به ویژه تبخال در ابتلا به این اختلال مؤثرند، بنابراین باید از داروی ضدویروس نیز استفاده شود تا التهاب را سرکوب کنیم.
این فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان با بیان اینکه فلج بل پیش‌آگهی بسیار خوبی دارد، گفت: بیش از 85 درصد کودکان مبتلا به این اختلال درمان می‌شوند، 10 درصد فلج خفیفی را در صورت خواهند داشت و 5 درصد دیگر نیز با فلج شدید دائمی مواجه خواهند شد. که این 5 درصد عمده کسانی هستند که یا درمان نشده‌اند یا توسط افراد غیرپزشک مداوا شده‌اند.
وی خاطرنشان کرد: برای درمان فلج بل، ابتدا باید به پزشک مراجعه کرد و بعد از درمان، از فیزیوتراپی آرام برای عضلات صورت استفاده شود. توصیه می‌شود والدین زودتر از حد معمول به توانبخشی مانند فیزیوتراپی نپردازند.

فارس