مصرف این دارو در بین دانشجویان و محصلین بیشتر از دیگر افراد است و موجب بی خوابی آنان در شب امتحان خواهد شد که هشدار پزشکان و داروسازان در این زمینه را نادیده می گیرند و به آن کم کم اعتیاد پیدا می کنند این داروی مرگبار می تواند موجب خونریزی در مغز و تحریک سیستم عصبی افراد شود!
مسئول واحد تجویز و مصرف منطقی دارو دانشگاه علوم پزشکی ایلام با بیان اینکه «ریتالین» اسم تجاری داروی «متیلفنیدیت» و یک داروی محرک سیستم اعصاب مرکزی است، گفت: این دارو برای درمان بیش فعالی در کودکان و نارکولپسی بزرگسالان استفاده میشود.
،دکتر علی حیدرنژادیان اظهار کرد: ریتالین در کل برای بیماران عوارض کمی دارد، اما اگر مورد سوء استفاده قرار گیرد میتواند در افرادی که مشکلات زمینهای دارند، مشکلات قلبی ایجاد کند و حتی منجر به مرگ شود.
وی با اشاره به اینکه این دارو از جمله داروهای نام آشنا در بین دانشجویان است که اگر از آن استفاده نکرده باشند، حداقل اسم آن را شنیدهاند و با کاربرد آن آشنا هستند، افزود: بررسیها در آمریکا نشان داده است که از هر 6 دانشجو یک نفر از ریتالین و سایر داروهای محرک CNS سوء استفاده میکنند.
مسئول واحد تجویز و مصرف منطقی دارو دانشگاه علوم پزشکی ایلام خاطر نشان کرد: هدف اولیه مصرف این دارو در بین دانشجویان بهبود عملکرد تحصیلی است و این دارو موجب بیخوابی شده که مصرف آن را در بین شب امتحانیها رایج کرده است.
حیدرنژادیان تصریح کرد: مصرف دارو در بین افراد شاگرد اولها نیز رایج است. بر اخلاف انتظار این افراد تحقیقات نشان دادهاند که افرادی که از ریتالین استفاده میکنند، عملکرد تحصیلی ضعیفتری نسبت به سایر دانشجویان داشتهاند.
وی با اشاره به اینکه استفاده طولانی مدت از ریتالین با مکانیسم ایجاد تحمل موجب وابستگی فرد میشود، خاطرنشان کرد: این دارو در حال حاضر جزو داروهای تحت کنترل است و در داروخانههای دارای سهمیه و تنها بر اساس تجویز پزشک به بیمار تحویل داده میشود، اما همین افراد بیمار میتوانند منبع پراکنش دارو در جامعه باشند و ریسک سوء استفاده از ریتالین افزایش پیدا میکند.
مسئول واحد تجویز و مصرف منطقی دارو دانشگاه علوم پزشکی ایلام با بیان اینکه خرید و فروش ریتالین در بازار سیاه نیز امری ناگزیر است، ابراز کرد: از این رو آگاهی بخشی و هشدار دادن در مورد عوارض خطرناک دارو تا حدودی میتواند از موارد سوء استفاده از این دارو در بین دانشجویان بکاهد.
حیدرنژادیان در پایان تاکید کرد: سردرد، پرفشاری خون، اضطراب و عصبانیت، درد آنژینی، آریتمی قلبی، اختلالات جنسی، تاری دید، خونریزی مغزی و تشنج از جمله عوارض سوء مصرف ریتالین هستند و حملات سایکوتیک ممکن است در دوزهای اول این دارو بروز پیدا کنند و استفاده مزمن از آن با درجات متفاوتی از اختلالات روانی همراه بوده است.